Erkekler 327 günde 253 kadını öldürdü, 715 kadını yaraladı

Evrim Kepenek - Ege Öztokat
Facebook Twitter Google

İnfografik: Yağmur Karagöz/bianet

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler, Türkiye’nin birçok ilinde, 1 Ocak 2020- 21 Kasım 2020 dönemindeki 327 günde, en az 253 kadını öldürdü.

Erkeklerin öldürdüğü kadınlardan biri Moldovyalı trans bir kadındı.

Erkeklerin öldürdüğü kadınlar arasında, iki Suriyeli, bir İngiliz, bir Azeri, bir Özbek, bir Moğolistanlı, iki Afgan, bir Tacikstanlı, bir Türkmen kadın da vardı.

1 Ocak 2020- 21 Kasım 2020 dönemindeki 327 günde en az 214 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı. Kasım 2020’nin ilk 21 günündeErkekler 327 günde 253 kadını öldürdü, 715 kadını yaraladı - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi ise erkekler 24 kadını öldürdü, 45 kadını yaraladı.

Kadınları kim öldürdü?

Kadınların yarısından fazlasını koca, eski koca ve sevgilileri öldürdü

165 kadını koca, sevgili, eski sevgili ve eski kocası öldürdü. En az 50 kadını abi, baba, oğul, damat gibi aile üyeleri, 16 kadını komşu ve arkadaşları, bir kadını belediye başkanı, bir kadını kurye, bir kadını evine giren hırsızlar, bir kadını emlakçı, bir kadını da evine giden tamirci öldürdü. En az 17 kadını öldüren erkeklerin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler kadınları nasıl öldürdü?

Erkekler kadınların yüzde 59’unu ateşli silahlarla öldürdü

Erkekler 150 kadını ateşli silahlarla, 66 kadını da bıçakla öldürdü. En az üç kadını yakarak öldüren erkekler, 14 kadını da boğdu. Yedi kadını, balkondan, araçtan, uçurumdan atarak 5 kadını darp ederek öldüren erkeklerin en az sekiz kadını nasıl öldürdüğü basına yansımadı.

Erkekler kadınları nerede öldürdü?

Erkekler kadınların yüzde 48’ini ev içinde öldürdü

bianetin yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler, 123 kadını ev içinde, 78 kadını sokak, ormanlık alan, iş yeri gibi ev dışındaki alanlarda öldürdü. Erkeklerin 54 kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.

Diyanet Başkanı Ali Erbaş’ın açıklamalarının ardından homofobik nefret söylemleri ve homofobik saldırılar arttı.

Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku‘dan 5 Ocak 2020’den beri haber alınamıyor. Doku’yu arama çalışmaları sürüyor.

bianet’in hazırladığı çeteleye göre 1 Ocak-21 Kasım 2020arasındaki erkek şiddeti sonucu gerçekleşen cinayetlere dair öne çıkan detaylar

Ocak

Erkekler 327 günde 253 kadını öldürdü, 715 kadını yaraladı - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Erkekler iki kadına önce sistematik olarak işkence etti ardından öldürdü. Ocak’ta erkeklerin öldürdüğü 21 kadından birinin koruma kararı vardı. İki kadını ise cezaevinden çıkan iki erkek öldürdü. Kadınları öldüren erkeklerden biri korucuydu.

Trabzon’da Z.F. isimli erkek 15 yaşındaki kızı Y.F.’yi sevgilisiyle konuştuğu için kemerle darp etti. Antalya’da B.K. (40) isimli erkek kızı Ekin K.’yi (12) öldürdü.

TIKLAYIN – Erkekler Ocak’ta 21 Kadını Öldürdü

Şubat

Bir kadını öldüren erkek kadına sistematik olarak işkence ediyordu. Bir kadın öldürülmeden önce polise başvurmuştu ancak sonuç alamamıştı. Öldürülen kadınlardan biri Suriyeliydi.

İstanbul’da iki akrabası 17 yaşındaki kız çocuğunu kaçırmaya çalıştı.

Bolu’da Suriyeli bir çocuk darp edildi. Bolu’da bir baba kız çocuğunu darp etti.

TIKLAYIN – Erkekler Şubat’ta 20 Kadını Öldürdü

Mart

Bir kadını öldüren erkek kadına sistematik olarak işkence ediyordu. Bir kadın öldürülmeden önce koruma başvurusu yapmıştı. Öldürülen kadınlardan biri İngiltere biri de Azerbaycan vatandaşıydı. Kadınları öldüren erkeklerden biri polis, biri de astsubaydı.

TIKLAYIN – Erkekler Mart’ta 25 Kadını Öldürdü

Nisan

En az iki kadın öldürülmeden önce koruma başvurusu yapmıştı. Öldürülen kadınlardan biri transtı.

TIKLAYIN – Erkekler Nisan’da 17 Kadını Öldürdü

Mayıs

Erkekler 327 günde 253 kadını öldürdü, 715 kadını yaraladı - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Bir kadın koruma talep etmesine rağmen öldürüldü. Bir erkek “infaz paketinden” yararlanıp cezaevinden çıktıktan sonra kadını öldürdü. Bir erkek kadını öldürdükten sonra gasp etti.

Mayıs 2020’de erkekler bir kız çocuğunu öldürdü. Manisa’da gerçekleşen çocuk cinayetinde fail, “eski kız arkadaşıma benzettim” dedi.

TIKLAYIN – Erkekler Mayıs’ta 19 kadını öldürdü

Haziran

Erkekleri öldürdüğü kadınlardan biri Özbekistanlıydı. Bir erkek bir kadının iki çocuğunu, başka bir kadının da babasını da öldürdü. Bir erkek bir kadını uyuduğu sırada öldürdü.

Erkekler Haziran’da üç oğlan çocuğunu öldürdü. İki çocuğu babası, birini üvey babası öldürdü. Erkekler, iki çocuğu ateşli silahla bir çocuğu da boğarak öldürdü. Giresun’da bir çocuğun ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı

TIKLAYIN – Erkekler Haziran’da 21 kadını öldürdü

Temmuz

Faillerden ikisi pandemi nedeniyle hazırlanan İnfaz Düzenlemesinden faydalanıp serbest bırakılmıştı, bir fail cezaevinden izinli çıkmıştı bir fail de cezaevinden kaçmıştı.

Kadınlardan birini fail, sığınaktan zorla çıkardıktan sonra eve götürüp öldürdü. Öldürülen kadınlardan biri Moğolistanlı biri de Afgandı.

Erkekler, Temmuz’da en az üç çocuğu öldürdü. İki çocuğu babası, bir çocuğu bir grup erkek öldürdü.

Çocuklardan biri Suriyeli’ydi. Erkekler, iki çocuğu ateşli silahla bir çocuğu da darp ederek öldürdü.

TIKLAYIN – Erkekler Temmuz’da 32 kadını öldürdü

Ağustos

İki kadın öldürülmeden önce polise başvurdu ancak failler hakkında hiçbir işlem yapılmadı. İki kadın da uzaklaştırma ve koruma kararına rağmen öldürüldü.

Erkekler, Ağustos’ta en az dört çocuğu öldürdü. İki çocuğu abisi, bir çocuğu babası, bir çocuğu eski sevgilisi öldürdü.

TIKLAYIN – Erkekler Ağustos’ta 31 kadını öldürdü

Eylül

Erkekler, Eylül’de en az dört çocuğu öldürdü. Bir çocuğu annesi, bir çocuğu erken yaşta zorla evlendirildiği kocası, iki çocuğu öldürenlerin yakınlık derecesi basına yansımadı. Öldürülen çocuklardan biri Suriyeliydi, biri de Afganistanlıydı.

TIKLAYIN – Erkekler Eylül’de 20 kadını öldürdü

Ekim

Erkekler, bir kadın “koruma kararı” için karakola başvuru yaptıktan sonra, üç kadın da “uzaklaştırma” kararına rağmen öldürdü. Erkekler, Ekim’de en az dört çocuğu öldürdü.

TIKLAYIN – Erkekler Ekim’de 23 kadını öldürdü

Kasım

Erkekler, 1-21 Kasım arasında en az 24 kadını öldürdü. En az 45 kadına şiddet uyguladı. Aynı dönemde en az 17 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı.

Erkeklerin öldürdüğü kadınların isimleri

Ocak: Alev E., Aynur E., Büşra Y., Deniz G., Ebru A., Ece A., Emine A., Esma P., Fatma T., Füsun A., Gamze E., Leman E., Melike D., Mesrure G., Seyhan Y., Şehriban Ç., Şerife B., Tuğçe D., Zübeyde D., Zülfiye Y., ismi öğrenilemeyen bir kadın.

Şubat: Dursiye S., Elif A., Emine Y., Fatma D., Gülistan Ö., Hafize F., Hayriye E., Lemia Z., Mehtap A., Melahat A., Meryem S., Nurhan A., Özlem Ö., Özlem P., Pervin Y., Pınar E., Şeyma Y., Şükran T., Zehra E., Zeliha A.

Mart: Anastasiya M., Bahtiyar K., Dilek K., Gamze S., Gönül G., Günay Ş., Halime D., Hatice B., Hatice K., L.K., Lale B., Latife B., Maşide Y., Melek D., Münevver Ş., Neşe O., Özlem M., Pınar A., Pınar U.B., S.İ., Sultan A., Suriye Ö., Ulviye H., Vildan A.Y., Viviant B.

Nisan: Aysim E., Eduard G., G.L, Gamze P., Gül Y., Gülcemal B., Gülten T., Halime M.,Nurgül B., Hatice G., Havva G., Huriye K., Kısmet D., Kiraz Y., Meral A., Sati İ., Sıdıkka K.

Mayıs: Bahriye D.,Fatma G., Fatma K., G.T., Gül K., Gülnur K., Hülya Ö., Münevver A.,, Nurcan P., Rukiye Ç., Seher A., Selda B., Selda G., Selma T., Sema A., Sevilay A., Şeriye D., Zekiye O. Zeynep Ş.

Haziran: Aslıhan A., Ayşegül A., Aynur A., Aynur E., Carmen Florentina, Çakır K., Çilem K., Edanur Ş., Güler A., Hatice Ç., Hüsne C., Kader C., Merve K., Miray Y., Nargül Y., Nasiba M., Nazmiye K., Nermin Y., Özlem Ç., Rabia E., Serpil K.

Temmuz: Bahar Ö., Beyza K., Deniz D., Derya A., Döndü K., Emine Y., Enkhmunkh Erdene B., Fatma A., Figen K., G.S., Gönül G., Gülsüm Y., Hamdiye Ş., Hamide Y., Hatice T., Melehat Ü., Mücella D., Nazife G., Nuray D., Pınar G., Sabriye Y., Seher F., Sema D., Sevil Ö., Sultan K., Süheyla Y., Sümeyye A., Şule B., Zahide C., Zehra R., Zeynep T., Zeynep Ü.

Ağustos: Altue H.E., Arzu Gül K., Aynur S., Ayşe A., Ceyda Y., Dilan T., Dilek A., Dudu Ç., Ebru T., Emine A., Esra D., Fati Z., Fatma A., Gizem F., Gülhan Ç., Hatice Ş., İkbal P., Makhfırat A., Meliha K., Merve Y., Meryem D., Naime C., Rahime G., Remziye Y., Rozygul R., Sevgi Y., Sevim S., Sibel Ş., Süreyya A.Ç., Şahime E., Yonca T.

Eylül: Cemile Kumuz, Çiğdem D., Döndü G., Duygu Çelik, Ebru Aksu, Elif Y., H.K., Handan B., Handan D., Havva A., Havva Bakırdal, Mahsume Kanbare, Meltem D., Meryem T., Özlem G., Rabia Ç., Serap Ö., Sevilay Kaya, Şükran Aksu, Yağmur Eker

Ekim: Bihter Y., Büşra Gizem Güzelsoy, Döndü T., Emel O., Gamze Esgicioğlu, Gizem Önal, Gül Gülsüm, Gülay Güneş, Gülcan G. Gülya Barutçu, Hatice Tansu, Hazal Tektaş, Hiba Yusuf, Hülya Güllüce, Mahide Güneş Ünal, Makbule Can, Melek A., Melek Bulut, Nuran S., Seher Özkurt, Sıdıka Ü., Sinem Kaya, Tuğba Keleş

Kasım: Alev Seçen, Çilem Kılıç, Elif Yakın, Emine P., Fatma Mavi, Gülser Ç., Hafize Günakın, Hasret Yüksekkavas, Hayriye Z., Makbule Sarı, Melike K., Mislina Yılmaz, Nefik. Ö, Nergüzel K., Neslihan Yıllmaz, Nuran Altunay, Saadet Korkmaz, Seher Ö., Serap Çetiner, Serap Ö., Serpil Ş., Tuğba Tokbaş, Tülay Sivil, Zeliha Uysal