Erkekler 2018’in ilk 327 Gününde 218 Kadını Öldürdü

Evrim Kepenek Kasım 2018
Facebook Twitter Google

Grafik: Yağmur Karagöz

Erkekler, 1 Ocak 2018 – 23 Kasım 2018 dönemindeki 327 günde Türkiye’nin birçok ilinde, en az 218 kadını öldürdü. Erkekler, 218 kadının 52’sinibıçakla, 31’ini ateşli silahlarla14’ünü boğarakaltısını darp ederek, ikisini işkence ederek katletti.

Öldürülen kadınlar ve kız çocuklarının isimleri:

Ocak 2018

Ceyda Aycan, Elham Atıfı, Fatma B. , Fatma Khillo, Gülhan Güler, Halime Sadad, Hüsnü Sarıkaya, Neslihan Kaya, Selva Hidir, Semiye Beyoğlu, Serpil K., Zeynep Fedakar, Media Akdağ.

Şubat 2018

Asiye Kılıçer, Ayşe Başaran, Ayşe Şahin, Bedia B., Behria Aljalmound, Cansu Özdağ, Ebru Çetinkaya, Fadime Korkmaz, Gamze Kuru, Ganime Varsak, Gizem Eşit, Hatice Koç, Hatice Y. , Hürü Temiz, Leyla Karal, Melek Ketman, Melike Çetinkaya, Nisrin Kirdi, Sefika Sever, Serpil Halat, Zuhal Kırlangıç.

Mart 2018

Aynur K., Cennet Esen, Filiz Bolkan, Gül Gülizar Ayalp, İlknur Ç., Kristina, Kübra Fırat, Lale Yanık, Muradiye Bektaş, Müzeyyen Laçin, Yryskul Zheenbek Kyzy.

Nisan 2018

Betül Altıntaş, Deniz Arinç, Derya Çolak, Elif Tul, Esen Dülger, Hanife Bicil, Kübra Nur Yılmaz, Öznur D. Rezzan Gündoğan, Rona Güllü, Serpil Ertekin, Sevil Bektaş, Sevinç A. , Şenur Topdemir, Türkay İsayova, Vicdan Özetçi, Zübeyda Kamay.

Mayıs 2018

Ayşe Karahan, Aytekin Muzmun, Çiğdem Alpaslan, Derya Kuru, Gonca Aksakal, Gülhizar Ersöz, Hanife Akdişli, Havva Sakin, Hülya Büyükkaplan, İmran Kandemir, İpek Yılmazcan, Kıymet Özkan, Mühibe E., Nazihe Temel, Nezihe Uçar, Nilay Güngör, Nurhan Doğan, Pınar Çelik, Rümeysa Sakin, Satı Fındık, Seher Çetindaş, Selver Kaya, Sezen Alkan, Suna Doğru, Şule Çet.

Haziran 2018

Ayşe Aruk, Dima Ashalem, Döne Aksu, Elif Kaya Yavuz, Emine Selim, Esra K., Fadime Y., Fatma Fağırci, Fatma Gülistan, Gülsüm Köse, Gülşen Yakar, Heyran Hüseyinova, Melek Sarkarbalkanıgeçen, Meryem Aydoğdu, Müge Çoban, Neşe Üçücü, Nur Ş., Nurşen E., Oya Öztürk, Özgül Uçaçelik, Rafiye Ata, Sevgi Aslan, Sevilay Aka.

Temmuz 2018

Aysel Kurt, Ayşegül Çelik, Emine Karakılıç, Fehime Küçük, Filiz Yahya, Gülşen Narşap, Güneş Karaçuban, Hatice Uzun, Kader Key, Karin Ellen Hitzel, N.Ö., Saibe Yükselir, Simge Süreyya Can, Şükran A., Ümmü Akbaş, Z.İ.
Zemzem Selver, Zübeyde Demirbozan, Zümrethen Kutluay

Ağustos 2018

Ayşegül Güneştaş, Bahar Saluğu, Belma Yavuz, Cahide İnan, Elif E. Esra Ateş, Gülşen Eken Bulut, Hasret SoyluHuluud Hemdos, Işıl Kaya, Kübra Oğur, Melak Akta, Mine İ., Nazıra Bajanova, Nuriye Yasak, Sarıgül Hamarat
Sevgi Arslan, Sevim Taşdemir, Türkan Güneştaş, Veslie Kaya

Eylül 2018

Aynur Gedik, Bedriye Kargı, Birsen Ş., Elif Parlakyıldız, Emine Orki, Esma Aksakal, Fulya Arpat, Gönül Demir, Güneş Çağraş, Hanım İzollu, İmane Marras, Jale Çağlar, Makbule Kocaman, Nuray Çil, Nurten Avat, Pakize Kurt, Sezen Aslanbaba, Suna Özbey, Şengül Sezgince, Tuğba Yıldırım, Zehra Kaya, Zekiye Keleş.

Ekim 2018

Ayşe Özcan, Cemile Kızıltaş, Dilek Marabi, Elmas Demir, F.Ş, Fatma Güraslan, Hamide Çavdar, Havva Çay, İkram D. , Khomedova Mekhriboni, Media Hasan, Meryem Karaca, N.Ç, Özlem Meşeli, Özlem Uçar, Şevval Sürgün, Şeyda Ayyıldız, Turna Gül Çuntar, Ümmühan Taşpınar, Ziynet Terzi

Kasım 2018

Cemile Kılavur, Emine A., Emine D., Günay Torun, Hanife Babayiğit, Naili Nutfulliana, Nazan Dedeoğlu, Özlem Çınar, Rahime Gencer, Samiye Ö., Sedef Şen, Sezen Serpil, Sibel Akpınar, Songül Güleçyüz, Zahide Oğuz.

Ayrıca, erkekler kadınlardan birini benzinle yaktı, birini eşarpla boğdu, birini satırla, birini kazma, birini de keserle birini orakla katletti.

Cinayetlerin, en az altısını akrabaları, 11’ini eski kocaları, 18’ini sevgilileri,100’ünü resmi nikahlı kocaları12’sini dini nikahlı kocaları işledi. Kadınların en az beşini oğulları, yedisini babaları katletti. En az iki kadını da erkek kardeşi katletti.

Erkekler, 327 gündür işledikleri cinayetlerde, Ocak’ta 13 kadından en az yüzde 31’ini, Şubat’ta 25 kadından yüzde 36’sını, Mart’ta 14 kadından yüzde 28’ini, Nisan’da 20 kadından yüzde 40’ını, Mayıs’ta 25 kadından yüzde 16’sını, Haziran’da 23 kadından yüzde 48’ini, Temmuz’da 20 kadından yüzde 55’ini, Ağustos’ta 20 kadından yüzde 20’sini, Eylül’de 23 kadından yüzde 22’sini, Ekim’de 20 kadından yüzde 20’sini ve Kasım’da 15 kadından en az yüzde 15’ini boşanmak istedikleri için katletti.

Tam 327 gündür işlenen cinayetlere dair önemli noktalar şöyle:

Ocak

* Bir kadın erkek kardeşleri tarafından kaçırıldı. Şikâyetçi olmadığı ağabeyleri hakkında işlem yapılmadı, kadın ise sığınmaevine yerleştirildi.

* Babasının cinsel istismarına uğrayan bir kadın intihar etti.

* Kadınların yüzde 31’i ayrılmak/boşanmak istediği için öldürüldü.

* Kadınların yüzde 54’ünü kocaları öldürdü.

* Ocak’ta öldürülen 13 kadından ikisi Suriyeli, ikisi Afganistanlı sığınmacılardı.

Şubat

* Karabük’te eşcinsel bir erkek nefret cinayeti sonucu öldürüldü. 2018 yılında medyaya yansıyan ikinci nefret cinayeti oldu.

*Bir kadın, kendisine tecavüz eden polis memurunun tutuksuz yargılandığı duruşmadan önceki gün intihara teşebbüs etti. Sanık polis memuru, beraat etti.

* Üç kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu.

Mart

* Mart’ta erkek şiddetinin yöneldiği 83 kadının yüzde 7’sini trans kadınlar, yüzde 11’ini göçmen/mülteci kadınlar oluşturdu.

* Cinayetlerin yüzde 78,5’i ateşli silahlarla işlendi.

* Kadınların yarısını kocaları öldürdü.

Nisan

* Öldürülen kadınların yüzde 10’u göçmen veya mülteciydi.

* Cinayetlerin yüzde 15’i kamusal alanlarda, yüzde 35’i kadınların evindegerçekleşti.

* Kadınların yüzde 40’ı ayrılmak/boşanmak istediği ya da birliktelik/barışma teklifini reddettiği için öldürüldü.

Mayıs

* Bir erkek karısını, kadın uyurken öldürdü. Polis memuru olan bir erkek, yeni boşandığı karısını öldürdükten sonra intihar ettiğini öne sürdü; önce adli kontrolle serbest kalan katil, daha sonra tutuklandı.

* Kadınların yüzde 48’ini kocaları veya eski kocaları öldürdü.

* Mayıs ayındaki kadın katillerinden biri polis, biri emekli polis, biri ise zorunlu askerdi.

Haziran

* Öldürülen 23 kadından 3’ü Suriye’deki savaştan kaçıp Türkiye’ye yerleşen mültecilerdi.

* Kadınların yüzde 48’i boşanmak/ayrılmak istedikleri ya da birliktelik/barışma teklifini kabul etmedikleri için öldürüldü.

* Cinayetlerin yüzde 17’si kadınların kolluk kuvvetlerine ve savcılıklara yaptıkları başvurulara rağmen işlendi.

* Haziran’da 23 kadın katilinden ikisi profesyonel asker, biri polis memuru, biri ise özel güvenlik görevlisiydi; cinayetlerin üçü erkeklerin beylik tabancasıyla işlendi.

* Öldürülen kadınlardan üçü ise erken yaşta zorla evlendirilmişti; biri 21, biri 19, biri ise 18 yaşında kocaları tarafından öldürüldü.

Temmuz

* Temmuz’da bir trans kadın öldürüldü, bir trans kadın yaralandı. Her iki olayda da failler kadınların sevgilisiydi.

* Öldürülen kız çocuğu ise 17 yaşındaydı. Kendisine bakacak bir ebeveyni olmama, yoksulluk ve şiddet gibi nedenlerle devlet koruması altına alınan çocukların kaldığı yetiştirme yurdundan kaçan Şükran’ı babası sokakta bıçaklayarak öldürdü.

* Cinayetlerin yüzde 10’u kadınların şikayetlerine rağmen gerçekleşti. 1 ay önce karısını yaralayıp serbest bırakılan bir erkek, Temmuz’da karısını öldürünce tutuklandı. Bir kadın ise öldürülmeden bir gece önce ailesini arayıp yardım istemişti.

Ağustos

* Öldürülen kadınların yüzde 15’i göçmen ya da mülteciydi (İkisi Suriyeli, biri Türkmenistanlı üç kadın).

* Bir cinayet kadının defalarca şikayet etmesine rağmen gerçekleşti; bir kadın ise öldürülmeden üç gün önce sığınmaevinden çıkmıştı.

* Kadınların yüzde 20’si boşanmak/ayrılmak istedikleri için öldürüldü.

* Üç kadın kamusal alanlarda, iki kadın evinin önünde, 13 kadın ise evlerinde öldürüldü.

Eylül:

* Cinayetlerin yüzde 22’si sokak, kafe, adliye önü gibi kamusal alanlarda, yüzde 13’ü ise özel araçlarda gerçekleşti.

* Öldürülen kadınlardan biri Faslıydı.

* Üç katil cinayetin ardından intihar etti, ikisi intihara teşebbüs etti. İki fail ise teslim oldu.

* Faillerden ikisi daha önce kadın cinayeti işledikleri için cezaevinde kalmıştı.

Ekim

* Cinayetlerin 15’i evde, üçü sokakta, biri kadının iş yerinde ve biri de dağlık alanda gerçekleşti.

* Öldürülen kadınlardan biri Suriyeli biri de Özbekistan’lıydı. Öldürülen 4 ve 6 yaşlarındaki iki çocuk da Suriye’liydi.

* Kadınların dördü barışma teklifini reddettikleri için, ikisi, “kıskançlık” bahanesiyle öldürüldü. Bir kadın iki işyeri kiracısı, bir kadın komşusu, bir kadın da kardeşi tarafından öldürüldü.

Kasım

* Öldürülen en az dört kadının uzaklaştırma kararı vardı.

* Nisan 2018’de öldürülen Nazan Dedeoğlu’nu intihara yönlendiren B.Y’ye “Başkasını intihara yönlendirme halinde intiharın gerçekleşmesi” suçundan dava açıldı.

* Mersin’de 25 Şubat 2010’da öldürülen Özlem Çınar’ın cinayet zanlısının babası H.Ç olduğu ortaya çıktı.

  • Etiketler