Erkek Şiddetine Adliyeden Bakınca: Erkekler 43 Mahkemede Yargılandı

Evrim Kepenek Ocak 2019
Facebook Twitter Google

Aralık’ta mahkemelerde, kadınları öldüren erkeklerin yargılandığı 17 cinayet davası, kadınlara tecavüz eden erkeklerin yargılandığı sekiz tecavüz davası, kadınlara şiddet uyguladıkları için erkeklerin yargılandığı dört şiddet-yaralama davası, kadınların tacizi eden beş erkeğin yargılandığı taciz davası ve dokuz çocuk istismarı davası görüldü.

Şule Çet davasında iddianame kabul edildi. Çet’i öldüren iki erkeğin yargılandığı dava 6 Şubat 2019’da görülecek.

Yargı açısından öne çıkanlar şöyle:

Antalya’da Fulya Özdemir’i öldüren A.M.’nin Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi’nde kasten öldürme suçundan yargılandığı davada müebbet hapis cezası verildi. Ceza, haksız tahrik indirimiyle 18 yıla düşürüldüKadınlar karara tepki gösterdi.

Kadınlar için önemli kararlardan biri Ankara’da verildi. Ankara’da otobüse binen Türkiye vatandaşı olmayan bir kadına tecavüz eden şoför İ.T.’ye Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi  tarafından verilen 34 yıl 8 ay hapis cezasının temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 14. Ceza Dairesinde görüşülen dosya hakkında karar verildi. Yargıtay bir kadının istediği saatte sokağa çıkma hakkı olduğunu ve bunun devletin güvencesinde bulunduğunu vurgulayarak, üst sınırdan indirimsiz ceza isteyen savcı, hüküm veren mahkeme ve cezaya vize veren istinafın kararlarını onadı.

Cinayet

Türkiye adliyelerinde, kadınları öldürülen erkeklerin yargılandığı 17 cinayet davası görüldü.

Bu davaların üçünde sanık erkekler ilk kez hakim karşısına çıktı. Bir davada, adli tıp raporu suç vasfının değişebileceğini gösterdiği iddiasıyla mahkeme sanık erkeğin tutuksuz olarak yargılanmasına devam edilmesi yönünde karar verdi.

Mahkemeler, kadınları öldüren sanık üç erkeğe ağırlaştırılmış müebbet hapis, iki erkeğe de müebbet hapis cezası verdi.

Bir sanık erkeğin 25 yıla cezalandırıldığı ve Yargıtay’ın bozduğu karar yerel mahkemede görülen duruşmada tekrar verildi.

Kadınları öldüren iki erkek hakkında hazırlanan iddianamede sanık erkekler için ağırlaştırılmış müebbet cezası istendi.

Müebbet cezası verilen sanık erkeğin cezası “tahrik var” denilerek 18 yıla indirildi.

Davaların görüldüğü iller şöyle:

Antalya (4), Bursa (3), Eskişehir (1), İstanbul (2), İzmir (2), Kars (1), Kayseri (3), Konya (1)

Tecavüz

Türkiye adliyelerinde kadınlara tecavüz eden erkeklerin yargılandığı sekiz dava görüldü, iki iddianame kabul edildi.

Bir mahkemede yargılanan sanık erkeklerden biri profesyonel asker biri de polisti.

Tecavüzcü bir erkeğin tutuklanmasına ilk duruşmasında karar verildi.

Yargıtay tecavüzcü bir erkeğin tahliyesine karar veren davada, “sanığın anlatımını destekleyecek kanır yok” diyerek kararı bozdu. Sanık erkek tutuklu yargılanacak.

Ankara’da otobüse binen Türkiye vatandaşı olmayan bir kadına tecavüz eden şoför İ.T.’ye Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi  tarafından verilen 34 yıl 8 ay hapis cezasının temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 14. Ceza Dairesinde görüşülen dosya hakkında karar verildi. Yargıtay bir kadının istediği saatte sokağa çıkma hakkı olduğunu ve bunun devletin güvencesinde bulunduğunu vurgulayarak, üst sınırdan indirimsiz ceza isteyen savcı, hüküm veren mahkeme ve cezaya vize veren istinafın kararlarını onadı.

Dava ve iddianamelere dair iller şöyle:

Ankara (2), Antalya (1), İstanbul (6), Karaman (1).

Şiddet Yaralama

Kadınları yaralayan erkeklerin yargılandığı dört dava görüldü, bir iddianame yazıldı. Davaların üçü karar duruşmasıydı. Bu duruşmalarda sanık erkeklerden birine 30 yıl, birine 4 yıl 2 ay hapis cezası verilirken, bir duruşmada mahkeme heyeti, sanık erkeğe tehdit suçundan 7 ay 15 gün, hakaret suçundan da 3 bin 360 lira adli para cezası verildi. Basit yaralama suçundan beraatine karar verilen sanığın aldığı hapis ve para cezaları 5 yıl süre ile ertelendi.

Bir duruşmada sanık erkek, kadına şiddet uygulamak için cezaevinden izinli çıktığını belirtti.

Sanatçı Sıla’ya şiddet uygulayan oyuncu Ahmet Kural hakkında hakaret, tehdit ve kasten yaralama suçlarından 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Dava illeri şöyle:

Ankara (1), Bursa (1), Erzurum (1), İstanbul (2)

Taciz

Adliyelerde tacizci erkeklerin yargılandığı beş dava görüldü.

Bu davalarda erkeklerden birine 1 yıl 6 ay, birine de beş yıl hapis cezası verildi. Ayrıca yargılandığı Antalya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sözlü cinsel tacizden 5 ay hapis cezasına çarptırıldı, hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Bir davada sanık erkeğin “akli dengesi yok” denilerek, cinsel taciz ve kişilerin huzur ve sükununu bozmak suçundan ceza verilmesine yer olmadığına karar verildi.

Davaların görüldüğü iller şöyle:

Antalya (2), İstanbul (2), İzmir (1).

Çocuk İstismarı

Türkiye adliyelerinde dokuzdan fazla sanık erkek dokuz mahkemedeyargılandı. Davalardan biri ilk duruşmaydı, üç davada da sanık erkeklerden birine 8 yıl 4 ay, birine 10 yıl, birine de 4 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

Yargılanan erkeklerden biri imamdı.

Çocuğun talebi dikkate alınmadı

Adana’da 2015 yılında E.’ye (12) cinsel istismarda bulunan imam M.D.’nin yargılanmasına  Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Bir önceki duruşmada tahliye edilen sanığın tutuklanma talebi reddedildi. Sanığın tahliyesinin ardından intihara teşebbüs eden E. duruşmada, “Benim önceki duruşmaya gelmememin nedeni bu olaylardan etkilenmiş olmamdır. Psikolojimin daha da bozulmasını istemedim. Daha sonrasında şahsın serbest bırakıldığı haberini aldığımda sinir krizi geçirerek hastaneye kaldırıldım. Okulda derslerim düştü, hayatta kimseye güvenim kalmadı. Bu yaşta bu davranışlara maruz kaldım. Ben düşmanım olmayan birine neden iftira atayım, sanık zaten benim ablamın ve ağabeyimin ismini koyan kişi yani ailemize o kadar yakındır, ben böyle bir insana neden iftira atayım. CİMER’den de yazı yazdım. Şikâyetim devam etmektedir. Adalet istiyorum.” dedi.

Davaların görüldüğü iller şöyle:

Adana (1), Antalya (1), Bursa (1), Erzurum (2), Eskişehir (2), Muğla (1), Uşak (1)

  • Etiketler