Erkek Şiddeti Nisan 2018

Çiçek Tahaoğlu-Begüm Baki 4 Mayıs 2018 Türkçe
Facebook Twitter Google

  • TARİH 4 Mayıs 2018
  • SÖYLEŞİ Çiçek Tahaoğlu-Begüm Baki
  • HABER Çiçek Tahaoğlu-Begüm Baki
  • YAYIN DİLİ Türkçe
  • PAYLAŞ Facebook Twitter LinkedIn Yazdır

Nisan’da basına yansıyan erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakalarının gün gün tam listesi…

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Nisan’da en az 20 kadın, 2 çocuk ve beş erkeği öldürdü; dört kadına tecavüz etti; 63 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı; 30 kadını taciz etti; 37 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu; 28 kadını yaraladı.

Erkekler 2018’in dört ayında en az 72 kadın ve yedi çocuk öldürdü; 26 kadına tecavüz etti; 75 kadını taciz etti; 229 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı; 124 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu; 141 kadını yaraladı.

1 Nisan

Çocuk İstismarı

* Aydın’da G.K., kızı N.K.’ya (10) cinsel istismarda bulundu. Olay, N.K.’nin öğretmeninin şüphesiyle ortaya çıktı. G.K.’nin 1,5 yıldır kızına cinsel istismarda bulunduğu, karısı M.K. ile ilişkiye girerken zorla N.K.’ye izlettirdiği ifade edildi. G.K. tutuklanırken, M.K. adli kontrolle serbest bırakıldı. M.K. ifadesinde G.K.’den korktuğu için şikayetçi olmadığını söyledi.

* Burdur’da yetişkin H.K., 14 yaşında kıza cinsel istismarda bulundu. Olay, kızın öğretmenin şüphesiyle ortaya çıktı. H.K. tutuklandı.

2 Nisan

Seks İşçiliğine Zorlama

* Antalya’da U.A.A. ve A.O., beşi Türkiye vatandaşı olmayan dokuz kadına zorla seks işçiliği yaptırdı. Erkekler gözaltına alındı.

* İstanbul’da M.S., T.Ö. ve C.S.B., üçü Türkiye vatandaşı olmayan beş kadına zorla seks işçiliği yaptırdı. Gözaltına alınan erkeklerden M.S. adliyeye sevk edildi, diğer iki erkek ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Taciz

* İstanbul’da halk otobüsü şoförü A.A., yolcu L.M.’yi (19) otobüste alıkoydu, aracın ışıklarını kapattı, konuşmak istediğini söyleyerek inmesini engelledi. L.M.’nin ailesini araması üzerine aracın kapılarını açtı. L.M.’nin şikayeti üzerine gözaltına alınan A.A. hakkında iddianame hazırlandı, A.A.’nın kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve cinsel taciz suçlarından 18 yıla kadar hapsi istendi. Hazırlanan iddianamede şüphelinin müştekiyi rızası dışında araçtan indirmeyerek kısa süre de olsa alıkoyduğu ve konuşmak istediğini belirterek cinsel tacizde bulunduğunu öne sürüldü, müştekinin kararlı tavırları nedeniyle olayın ileri boyutlara varmadığı ifade edildi. (Şubat ayında yaşanan bu olay 2 Nisan’da basına yansıdı)

3 Nisan

Çocuk İstismarı

* Ankara’da Y.Ç. (35), kızı S.Ç.’ye (15) cinsel istismarda bulundu. Olay kızın annesine anlatmasıyla ortaya çıktı. Gözaltına alına Y.Ç. ifadesinde Eylül 2017’den beri S.Ç.’ye cinsel istismarda bulunduğunu söyledi, çocuğun cinsel istismarından tutuklandı. Y.Ç.’nin gözaltına alınmadan önce mahalleli tarafından götürüldüğü ormanlık alanda darp edildiği ve itirafa zorlanarak görüntülerinin kaydedildiği ifade edildi.

Cinayet Teşebbüsü

* Adana’da hükümlü İ.B., karısı F.B.’nin bir erkekle ilişkisi olduğunu öne sürerek, kadını öldürmek için cezaevinden kaçtı. Durumu öğrenen polis, erkeği Adana’daki adresine yakın bir yerde yakaladı. “Namusumu temizlemek için kaçtım” diyen erkek tekrar cezaevine gönderildi.

Çocuk İstismarı

* Diyarbakır’da öğretmen A.K. (42), 14 yaşındaki kız öğrencisine cinsellik içerikli mesajlar göndererek cinsel istismarda bulundu. Ailenin şikayeti üzerine gözaltına alınan erkek tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. A.K. hakkında çocuğun cinsel istismarından 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. (17 Kasım 2017’de yaşanan bu olay A.K. hakkında dava açılmasıyla basına yansıdı)

Taciz

* Kocaeli’de bir erkek tanımadığı M.K.’yi halk otobüsünde cinsel organını göstererek taciz etti. M.K., erkeği otobüs şoförü N.K.’ye şikayet etti. N.K. erkeği darp ettikten sonra polis ekiplerine haber verdi. Erkek gözaltına alındı.

Şiddet/Yaralama

* İstanbul’da Ç.A., boşanma davası açan karısı oyuncu M.S.’yi darp etti, yüzüne içecek kutusu fırlattı. Kadının şikayeti üzerine Ç.A. altı ay uzaklaştırma kararı verildi.

4 Nisan

Seks İşçiliğine Zorlama

* Antalya’da beş erkek iki Ukraynalı, üç Özbekistanlı, bir Kırgızistanlı, iki Gürcistanlı, bir Türkmenistanlı ve bir Türkiyeli olmak üzere 10 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı. Erkekler gözaltına alındı.

5 Nisan

Şiddet/Yaralama

* Antalya’da bir erkek ve iki kadın sokakta önünü kestiklerini bir kadını darp etti.

* Ankara’da bir grup erkek, seks işçisi bir trans kadına sokakta sopalarla saldırdı. Kadın, bir kadın arkadaşının aracıyla olay yerinden uzaklaştı, erkekler kadınları bir süre takip, havaya ateş açtı. Kadınların ısrarlı şikayeti üzerine gözaltına alınan erkekler karakolda kadınlara “ibnesiniz diye saldırdık” dedi, üzerlerine yürüdü. İfadeleri alınan erkekler serbest bırakıldı.

Çocuk İstismarı

* Antalya’da öğretmen N.D. (44), öğrenci B.M.’ye (13) kütüphanede cinsel istismarda bulundu. Erkek tutuklandı.

* Aydın’da öğrenci servisi şoförü A.B. (61) öğrenci E.K.’ye (15) serviste cinsel istismarda bulundu. Erkek tutuklandı.

* Denizli’de M.Ç. (26) küçük yaşta bir kız çocuğunu kaçırdı. 11 suçtan aranan ve beş ilde küçük yaşta kız çocuklarını kaçırdığı ileri sürülen erkek saklandığı ve yaşadığı ormanlık alanda yakalandı. (Kaçırılan kız çocuklarıyla ilgili bilgi haberlere yansımadı)

* Ankara’da A.D. (73) 12 yaşındaki kağıt toplayıcısı kız çocuğuna sokakta cinsel istismarda bulundu. 22 Mart’ta erkekler sosyal medyaya yansıyan görüntülere dayanarak olayın faili olmayan bir erkeği darp etti. Gözaltına alınan A.D.’nin iki oğlan çocuğuna da cinsel istismarda bulunduğu ortaya çıktı. A.D. tutuklandı. (Mart ayında yaşanan bu olay, failin yakalanmasıyla 5 Nisan’da basına yansıdı)

6 Nisan

Cinayet

* Kocaeli’de E.G. (41) kızı Rana Güllü’yü (17) evde tabancayla öldürdü. Erkek cinayetten sonra intihar etti. (Cinayetin sebebi haberlere yansımadı)

Şiddet/Yaralama

* Adana’da bir erkek kardeşi B.B.’yi (21) bir ay boyunca evde alıkoydu, giyim tarzını değiştirmediği için saçlarını zorla kazıttı. B.B. erkeğin olmadığı bir anda evden kaçtı, erkekten şikayetçi olmadı, talebi üzerine sığınma evine yerleştirildi. Erkeğin iki ay önce B.B.’nin çalıştığı iş yerinden ayrılmasına sebep olduğu ifade edildi.

* İstanbul’da S.F., sistematik olarak şiddet uyguladığı karısı B.F.’yi evde darp etti. Olay sırasında B.F. evdeki av tüfeğiyle erkeği öldürdü. Cinayetten sonra teslim olan B.F. önce suç vasfının değişme ihtimali ve suçun meşru müdafaa sınırları içinde kalabileceği gerekçesi serbest bırakıldı, 13 Nisan’da savcının itirazı üzerine kasten öldürmeden tutuklandı.

* İstanbul’da taksi şoförü Y.A., yolda kendisini hatalı olduğu için uyaran sürücü N.A.’ya önce küfür etti, sonra aracından inerek darp etti, fotoğraf çekmek için telefonuna yönelen kadını kollarından tutarak aracın kapısına sıkıştırdı. Erkek olaydan sonra kaçtı. Y.A. darp raporu olarak şikayetçi oldu.

Çocuk İstismarı

* Muğla’da bir okulda müdür yardımcısı D.B., yaşları 12-13 olan sekiz öğrenci kıza cinsel istismarda bulundu. Olay, kızların ailelerine ve öğretmenlerine anlatmasıyla ortaya çıktı. Gözaltına alınan D.B. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevden uzaklaştırıldı.

8 Nisan

Cinayet / Çocuk İstismarı

* Tekirdağ’da H.B. (47) karısı Güzel Belli’yi (44) ve üvey oğulları Ardınç Edirne (10) ve Arda Edirne’yi (12) sert bir cisimle yaraladıktan sonra boğarak öldürdü. Erkek, cinayetten sonra üvey kızı M.Y.’yi (14) silah tehdidiyle kaçırdı, götürdüğü ormanlık alanda tecavüz etti.  H.B. yakalandı, ilk ifadesinde cinayetleri kadının kendisine “pezevenk” dediği için işlediğini söyledi. Dört ay önce fuhşa aracılık yapmaktan tutuklanan H.B.’nin bir hafta önce tahliye olduğu, Güzel Belli’ye çocuklarını öldürmekle tehdit ederek zorla seks işçiliği yaptırdığı ifade edildi.

Cinayet

* Antep’te H.Ç. sürücü kursunda çalışan tanıdığı Betül Altıntaş’ı (23) iş yerinde defalarca bıçaklayarak öldürdü. Cinayetten sonra kaçan erkek yakalandı. H.Ç. ilk ifadesinde kadınla üç yıldır sevgili olduklarını, kendisini oyaladığını düşündüğü için cinayeti işlediğini söyledi.

Şüpheli Ölüm

* Bursa’da 45-50 yaşlarında kadın cesedi bir barajın kenarında bulundu.

9 Nisan

Seks İşçiliğine Zorlama

* Bartın’da 15’i erkek 25 kişi, sekiz kadını tehditle seksi işçiliğine zorladı. 25 kişi gözaltına alındı.

10 Nisan

Cinayet

* İstanbul’da V.H. (25) eski karısı Derya Çolak’ı (27) sokakta başından tabancayla vurarak ağır yaraladı, ardından intihar etti. Derya Çolak’ın açtığı boşanma davasının yeni sonuçlandığı ve kadının bir süre önce evden ayrıldığı ifade edildi. Çolak bir hafta sonra hastanede hayatını kaybetti.

İntihara Teşebbüs

* Antep’te kocası ve halası olan kayınvalidesi tarafından sistematik olarak psikolojik şiddete maruz kaldığı ifade edilen ve erken yaşta evlenen Ö.K. (23) kayınvalidesiyle tartıştıktan sonra 3 ve 5 yaşlarındaki iki çocuğunu öldürdü ve intihara teşebbüs etti. Ö.K. yaralı olarak tutuklandı ve cezaevine sevk edildi. Hamile olduğu öne sürülen Ö.K., intihar teşebbüsünden önce yazdığı notta psikolojik sorunları olduğunu, destek istediğini ve kocasından ve kayınvalidesinden gördüğü şiddeti ifade etti.  Ö.K.’nin çocuklarından birinin sara hastası olduğu, kadının bu yüzden çocuklarını öldürdüğü öne sürüldü.

Şiddet/Yaralama

* Kocaeli’de bir statta görevli İ.,  belediye meclis üyesi D.T.’yi oturduğu yerden kaldırmaya çalıştı, kadının kalkmaması üzerine bağırdı ve darp etmekle tehdit etti. Erkeğin saldırısı üzerine D.T., basın çalışanları ve protokol üyeleriyle stadı terk etti.

Çocuk İstismarı

* Ankara’da sosyal medyada polis profili kullanarak kendisini tanıtan yetişkin A.T. buluştukları evde S.T.’ye (14) cinsel istismarda bulundu. Erkek tutuklandı. A.T.’nin üçü taciz olmak üzere beş suçtan sabıkasının olduğu ifade edildi.

Çocuğun Çocuğa İstismarı

* Bolu’da yaşları 15-17 olan M.T., M.R.K., M.C. okul arkadaşları M.C.’ye (16) bir yıl boyunca ilişki görüntülerinin şantajıyla cinsel istismarda bulundu. M.C.’nin şikayeti üzerine gözaltına alınan erkekler tutuklandı. M.C.’nin geçen yıl M.T. ile sevgili olduğu, M.T.’nin ilişki görüntülerini kaydedip erkek arkadaşlarıyla M.C.’ye şantaj yapmaya başladığı ifade edildi.

11 Nisan

Cinayet

* Nevşehir’de bir üniversitede öğretim görevlisi S.B., eski sevgilisi, aynı bölümde öğrenci Kübra Nur Yılmaz’ı (24) eski sevgilisiyle tekrar birlikte olduğu için bir arazide tabancayla öldürdü. Erkek cinayetten sonra intihar etti. S.B.’nin başka bir kadınla evli olduğu ifade edildi.

Şiddet/Yaralama

* Samsun’da S.B. babası Ö.B. ile birlikte, boşanma davası açan karısı T.G.B.’yi adliyede darp etti. T.G.B. hastaneye kaldırılırken kaçan erkeklerden S.B. gözaltına alındı.

* Karaman’da S.B. (44) karısı N.B.’yi (37), oğlu N.B. (18), kayınpederi B.B.’yi (56) bıçakla yaraladı. Karısı N.B.’nin hayati tehlikesinin sürdüğü ifade edildi. Erkek olaydan sonra kaçtı.

Taciz – Şiddet/Yaralama

* İstanbul’da bir şirketin CEO’su H.H. otelde tanıştığı otel çalışanı Z.P.’yi (29) taciz ve darp etti. Z.P.’nin H.H. ile otelde tanıştığı, bir süre arkadaşlık yaptıkları ifade edildi. Z.P.’nin şikayetinden sonra H.H. de tehdit edildiği gerekçesiyle şikayetçi oldu ve Z.P.’ye üç ay uzaklaştırma kararı verildi.

Dijital Taciz

* Kocaeli’de M.S. sosyal medyada birden fazla kadını mastürbasyon yaptığı görüntüleri yollayarak taciz etti. Kadınların şikayeti üzerine M.S. hakkında Siber Suçlar Birimi tarafından soruşturma başlatıldı, M.S. aranıyor.

12 Nisan

Tecavüz

* Bolu’da S.S., otostop çeken bir kadına götürdüğü ıssız arazide tecavüz etmeye çalıştı. Kadın erkeğin elini ısırarak kaçtı. Kadının şikayeti üzerine gözaltına alınan erkek adliyeye sevk edildi.

Taciz

* Edirne’de bir diyaliz merkezinde çalışan S.Y., soyunma odasına gizlediği kamera ile kadın çalışan ve hastaların görüntülerini kaydetti. Erkek tutuklandı.

Tehdit

* Adana’da tutuklu H.Ö. (37) öldürmeye teşebbüs ettiği karısı K.Ö.’yü (32) hakkında açılan davanın duruşması öncesi öldürmekle tehdit etti. K.Ö., duruşmada tehdit edildiği için şikayetçi olmadığını söyledi. H.Ö.,  9 Aralık 2017’de  hakkında uzaklaştırma cezasının bittiği gün K.Ö.’yü evinde defalarca bıçaklayarak ağır yaralamıştı. H.Ö., Ağır Ceza Mahkemesinde tutuklu yargılanıyor.

13 Nisan

Cinayet

* Kırklareli’de B.Y. (31), sevgilisi Esen Dülger’i (26) başka erkeklerle ilişkisi olduğunu düşündüğü için boş bir arazide otomobil içinde tabancayla öldürdü. Cinayetten sonra kaçan erkek yakalandı. B.Y.’nin başka bir kadınla evli olduğu ifade edildi.

Çocuk İstismarı

* Batman’da iki yetişkin erkek, 10-14 yaşlarındaki yeğenlerine cinsel istismarda bulundu. Erkekler hakkında soruşturma başlatıldı, olayla ilgili Valilik tarafından yayın yasağı getirildi.

Şiddet – yaralama

* İstanbul’da C.Ç. hakkındaki uzaklaştırma kararının bitiminden üç gün sonra eski karısı Z.Y.’yi sokakta barışma teklifini reddettiği için yüzünden birkaç defa bıçaklayarak yaraladı. Olay sırasında öldürmekle tehdit etti. Erkek hakkında Asliye Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Hayatta kalan Z.Y.  duruşmada, erkeğin sürekli kendisini tehdit ettiğini, defalarca adres değiştirdiğini ve ölmek istemediğini söyleyerek şikayetini yineledi. (16 Mart’ta yaşanan bu olay, erkeğin yargılanmasıyla 13 Nisan’da basına yansıdı)

14 Nisan

Cinayet

* Niğde’de Y.G. (38) karısı Rezzan Gündoğan’ı (34) evde, karısıyla ilişkisi olduğu öne sürülen kuzeni İshak Gündoğan’ı (37) bulunduğu kahvede tabancayla öldürdü. Erkek cinayetten sonra intihar etti. Y.G.’nin yurtdışında çalıştığı, izinle Niğde’ye geldiği ve cinayeti söylenti üzerine işlediği ifade edildi.

Şiddet/Yaralama

* Tekirdağ’da hakkında uzaklaştırma kararı bulunan E.B. (52) boşanma davası açan karısı H.B.’yi (50) sokakta tornavidayla defalarca vurarak darp etti. Hastaneye kaldırılan H.B.’nin bir gözünü kaybetme tehlikesi bulunduğu ifade edildi. Olaydan sonra kaçan erkek yakalandı.

* Ankara’da C.B., eski karısı S.B.’yi işyerinin önünde sokakta tabancayla üç el ateş ederek yaraladı. Erkek kaçtı. S.B.’nin açtığı boşanma davasının yeni sonuçlandığı ifade edildi.

Taciz

* Isparta’da ve Konya’da C.Ö. (34) son bir ay içerisinde tanımadığı dokuz kadına farklı zamanlarda cinsel tacizde bulundu. Konya’da yakalanan erkek tutuklandı.

* İstanbul’da M.Ö., ısrarla takip ettiği oyuncu B.Ö.’yü bir filmin gala gecesinde kolundan tutarak zorla dışarıya çıkartmaya çalıştı. Erkeğe B.Ö.’nün arkadaşları müdahale etti. M.Ö. gözaltına alındı. M.Ö.’nün daha önce de kadını sosyal medyada taciz ettiği ifade edildi.

15 Nisan

Çocuk İstismarı

* Aydın’da İ.E. (45), 13 ve 15 yaşlarında olan iki kızına cinsel istismarda bulundu. Kız çocukları,  hareketlerinden şüphelenen yakınlarına İ.E.’nin kendilerine iki yıldır cinsel istismarda bulunduğunu söyledi. Erkek tutuklandı. Kızlar devlet korumasına alındı.

* Bartın’da R.A. (60), öğrenci yurdunun önünde teşhircilik yaparak çocukları taciz etti. Çocukların şikayeti üzerine yakalanan ve daha önce hakkında taciz suçundan işlem yapıldığı belirtilen erkek adliyeye sevk edildi.

Şiddet

* Bursa’da karısının kendisini aldattığı düşüncesiyle cezaevinden firar eden Y.D.  (27), kayınpederi Mahmut Çiftçi’yi öldürdü, ardından kayınvalidesinin evini ateşe verdi, pompalı tüfekle çevreye ateş etti. Y.D., rehin tuttuğu ev sahibi erkek M.M.’yi ayağından yaraladı. Y.D. gözaltına alındı. Y.D. ilk ifadesinde karısının kendisini aldattığını ileri sürdü ve bu yüzden cezaevinden kaçtığını söyledi.

* Adana’da H.Ö. (37), boşanma aşamasında olduğu karısı K.Ö.’yü (32) barışma talebini reddedince 10 yerinden bıçaklayarak yaraladı.

16 Nisan

Cinayet / Toplumsal Cinsiyet Temelli Olmayan Cinayet

* Kırıkkale’de şizofreni tedavisi gören A.K. engelli annesi Recebiye Kalkan ve engelli babası Metin Kalkan’ı tabancayla öldürdü. A.K. gözaltına alındı.

Seks İşçiliğine Zorlama

* İstanbul’da İ.Ç. ve E.K., tehditle Özbekistanlı U.M. ve Azerbaycanlı T.Ş.’ye zorla seks işçiliği yaptırdı. Erkekler gözaltına alındı.

17 Nisan

Cinayet

* Adana’da İ.C. (27) anneannesi Elif Tul’u (83) çarşafla boğarak öldürdü, 1000 lirasını çaldı. Erkek cinayetten sonra Elif Tul’un taziyesine katıldı. Otopside kadının boğularak öldürüldüğü belirlendi. İ.C. yapılan çapraz sorguda cinayeti itiraf etti, tutuklandı.

Şiddet/Yaralama    

* Konya’da C.Ö. karısı M.Ö.’yü sigara almayı unuttuğu için evde darp etti, ardından babasının evine gitti. M.Ö.’nün darp olayını anlattığı iki erkek kardeşi C.Ö.’nün bulunduğu evi tüfekle bastı, çıkan kavgada C.Ö. kayınbiraderi Fatih Sağaslan’ı bıçakla öldürdü, diğer kayınbiraderini yaraladı.

Taciz

* Aydın’da bir erkek yangın merdiveninden girdiği kız öğrenci yurdunda dört kız öğrenciyi odalarını gözetleyerek taciz etti. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Çocuk İstismarı

* Denizli’de yetişkin B.A. tanımadığı yaşı küçük iki kıza sokakta farklı zamanlarda cinsel istismarda bulundu. Gözaltına alınan erkek adliyeye sevk edildi.

18 Nisan

Cinayet

* Kocaeli’de D.G. (45) dini nikahlı karısı Serpil Ertekin’i (43) kıskandığı için evde tabancayla defalarca el ateş ederek öldürdü. Cinayetten sonra kaçan erkek yakalandı. Serpil Ertekin’in geçen yıl bir siyasi partinin kadın kolları başkanı olduğu ifade edildi.

* Denizli’de M.Ö. (28) birlikte yaşadığı ve üç gün önce ayrılan sevgilisi Azerbaycan asıllı Türkay İsayova’yı (33) evde darp ederek öldürdü. Cinayetten sonra kaçan erkek yakalandı. M.Ö.’nün kadına sistematik olarak şiddet uyguladığı, çocuğunu tehdit ettiği, kadının erkekten daha önce şikayetçi olduğu ama işlem yapılmadığı ifade edildi.

Taciz

* Kayseri’de Ö.D. (26), tanımadığı N.K. (21) ve G.N.L.’yi (23) bir konserde sarkıntılık ederek taciz etti. Kadınların tepki göstermesi üzerine Ö.D. yanındaki bir kadınla birlikte, taciz ettiği iki kadını darp etti. Kadınların şikayeti üzerine Ö.D. hakkında cinsel saldırıdan işlem başlatıldı.

Tecavüz

* Antalya’da taksi şoförü N.A. (51), yolcusu zihinsel engelli B.Ç.’ye (18) götürdüğü ormanlık alanda tecavüz etti. Olaydan sonra kaçan erkek ‘cinsel saldırı’ ve ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından adliyeye sevk edildi.

Seks İşçiliğine Zorlama

* Antalya’da üç erkek, tehditle dört kadına zorla seks işçiliği yaptırdı. Erkekler gözaltına alındı.

19 Nisan

Tecavüz

* Antalya’da A.A. (40), evine bırakma bahanesiyle aracına çağırdığı S.T.’ye (30) götürdüğü boş bir arazide bıçak tehdidiyle tecavüz etti, darp ettikten sonra araçtan attı. Gözaltına alınan erkek tutuklandı.

Seks İşçiliğine Zorlama

* Adana’da dokuz erkek, tehditle 23 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı, kadınların kazandığı paralara el koydu. Erkeklerin ekonomik açıdan zor durumda bulunan kadınları kandırıp farklı işler için 1 yıllık sözleşme imzalattıkları, sözleşmeleri bozmaları durumunda kendilerini ya da akrabalarını öldürmekle tehdit ederek çalıştırdıkları ifade edildi. Gözaltına alınan erkekler tutuklandı.

Taciz

* Sakarya’da V.K., tanımadığı 21 yaşındaki bir kadını sokakta elle sarkıntılık ederek taciz etti. Kadının şikayeti üzerine yakalanan erkek cinsel tacizden tutuklandı.

Çocuk İstismarı

* Çanakkale’de 25-30 yaşlarında bir erkek bir parkta tanımadığı lise öğrencisi kızları teşhircilik yaparak taciz etti. Erkek aranıyor.

Faili Belirlenememiş Cinayet

* İstanbul’da beş yaşında bir kız çocuğunu öldürüldü, cesedi bir barajda bulundu. Cinayetle ilgili soruşturma başlatıldı.

İntihar iddiası

* Adana’da G.K.’nin (18) baraja atlayarak intihar ettiği öne sürüldü. Olayla ilgili ifadesi alınan G.K.’nin sevgilisi Y.A., kadından bir süre önce ayrıldığını, birkaç gün önce kendisine intihar edeceğine dair mesaj attığını söyledi.

20 Nisan

Çocuk İstismarı

* Aydın’da A.Ç. üvey torunları S.A. (15) ve N.A.’ya (16) cinsel istismarda bulundu. S.A. ve N.A.’nın olayı anlattığı rehber öğretmen A.Ç.’den şikayetçi oldu. Erkek tutuklandı. (Şubat ayında yaşanan bu olay 20 Nisan’da basına yansıdı)

Şiddet/Yaralama

* Tekirdağ’da F.Y. (52), karısı A.Y.’yi (45) çalıştığı işyerinde darp etti. A.Y. ve olay yerine gelen oğlu M.F. ile birlikte erkeği demir çubukla darp etti. F.Y. hayatını kaybetti. F.Y.’nin evlilikleri süresince kadına sistematik olarak şiddet uyguladığı, parasına el koyduğu ve öldürmekle tehdit ettiği ifade edildi. A.Y. ve oğlu M.F. tutuklandı.

Kaçırma

* Ordu’da A.K. ve O.C. kiralık araçla G.A.’yı (17) kaçırdı, zorla İstanbul’a getirdi ve bir otelde alıkoydu. Ailenin şikayeti üzerine G.A. bulundu, suçlarını itiraf eden erkekler tutuklandı. (Erkeklerin G.A. yakınlık derecesi haberlere yansımadı)

Taciz

* Adana’da M.Y. (25), sevgilisi Y.A.’yı (19) evde taciz etti. Y.A. evde bulunan tüfekle erkeği öldürdü.

21 Nisan

Cinayet

* Sivas’ta A.Y. (55) boşanma davası açan karısı Fatma Yapmaz’ı (47) av tüfeğiyle öldürdü, kendisini engellemeye çalışan oğlu M.Y.’yi (28) hafif ve gelini H.Y.’yi (27) ağır yaraladı. A.Y. cinayetten sonra teslim oldu.

Çocuk İstismarı

* Urfa’da M.Y., kızı L.Y.’ye (13) cinsel istismarda bulundu, zorla seks işçiliği yaptırdı. L.Y., jandarmaya yazdığı mektupla erkekten şikayetçi oldu, şikayetinde M.Y.’nin 13-17 yaşlarında üç kız çocuğuna da zorla seks işçiliği yaptırdığını ifade etti. Olayla ilgili gözaltına alınan M.Y. ve  kızlara istismarda bulundukları iddia edilen C.H., M.B. ve A.B. tutuklandı. Kızlar devlet korumasına alındı.

22 Nisan

Cinayet

* Mersin’de hakkında uzaklaştırma kararı bulunan N.A. boşanma davası açtığı karısı Sevinç A.’yi (35) evde bıçaklayarak öldürdü. N.A., cinayetten sonra evi ateşe verdi ve teslim oldu.

Cinayete Teşebbüs

* Kayseri’de üniversite hastanesinde doktor F.S. eski sevgilisi S.İ.’yi barışma teklifini reddettiği için sokakta karnından ve bileğinden bıçaklayarak öldürmeye teşebbüs etti. S.İ.’nin hayati tehlikesi devam ediyor. F.S. çevredekiler tarafından yakalandı.

23 Nisan

Şiddet/Yaralama

* Konya’da F.A. (34), bir açık otoparkta kardeşi S.A.’yı (23), baldızı C.P.’yi (29) tabancayla ağır yaraladı, baldızının sevgilisi Yaşar Telli’yi (31) öldürdü. Cinayetten sonra gözaltına alınan F.A. ilk ifadesinde “Aşk mesajlarından bahsettim. Yaşar, ‘Kardeşinle aramızda ağabey- kardeş ilişkisi var’ dedi. Silahı çekip, Yaşar’ın göğsüne doğru peş peşe ateş ettim. Kadınları vurma gibi bir niyetim yoktu. Onlar yanlışlıkla vurulmuş” dedi.

* Bursa’da G.B. (20), yol verme yüzünden tartıştığı trans D.Y.’yi (49) evine kadar takip etti, evinin önünde bıçakla saldırdı. D.Y. olay sırasında eline geçen bıçakla erkeği yaraladıktan sonra kaçtı. G.B. hayatını kaybetti. D.Y. tutuklandı.

24 Nisan

Şiddet/Yaralama

* Çorum’da bir erkek sokakta F.K.’yi (16) darp etti. F.Y. hastaneye kaldırılırken erkek kaçtı. (Erkeğin kimliği ve F.K. ile yakınlık derecesi haberlere yansımadı)

25 Nisan

Cinayet

* Manisa’da R.A. (28) boşanma aşamasında olduğu ve evden ayrılan karısı Deniz Ariç’i (26) konuşmak için buluştukları kent ormanında tabancayla öldürdü. Erkek daha sonra kadının sevgilisi olduğunu öne sürdüğü Murat Çakmak’ı (26) bir büfenin önünde öldürdü. Cinayetten sonra teslim olan erkek ilk ifadesinde “sadece namus, başka bir şey değil.” dedi.

Şüpheli Ölüm

* Tekirdağ’da Merve Özegel (29) evinde ölü bulundu. Kadının aile hekimi olduğu, ailesinin kendisinden iki gündür haber alamadığı ifade edildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Şiddet/Yaralama

* Adıyaman’da A.A., evden ayrılan dini nikahlı karısı M.A.’yı adliye çıkışında bıçakla bacağından yaraladı. M.A. hastaneye kaldırılırken kaçan erkek gözaltına alındı.

* İstanbul’da bir alışveriş merkezi önünde bir erkek bir kadını darp etti, zorla aracına bindirerek uzaklaştı. Olay anı cep telefonuyla kaydedilirken erkeğe kimse müdahale etmedi.

* Hatay’da F.İ., motosikletle bir kadına çarptığı için kendisine tepki gösteren G.K.’yi sokakta darp etti, kendisine müdahale eden bir erkeği kask ile yaraladı. F.İ., kadın ve erkeğe köpeğini saldırttı. Çevredekiler olayı kaydedip, erkeğe müdahale etmedi. G.K. ve ona yardım eden erkeğin yaralı olarak yerde yattığı sırada oradan geçen bir asker F.İ.’yi yakaladı. F.İ. tutuklandı. G.K.’nin sekiz aylık hamile olduğu ifade edildi.

Taciz

* Manisa’da M.A. (48) tanımadığı bir kadını parkta teşhircilik ederek taciz etti. Kadının akrabaları M.A.’yı darp etti. M.A. gözaltına alındı.

* Samsun’da F. (30) tanımadığı bir kadını sokakta sözle taciz etti. F. bir erkek tarafından darp edildi. Soruşturma başlatıldı.

26 Nisan

Taciz

* Eskişehir’de cerrah O.K., ameliyat sırasında sağlık çalışanı bir kadına sözlü tacizde bulundu, hakaret etti. Sendika üyesi olan kadının şikayeti üzerine başhekim bu tarz durumların ameliyathanelerde olabileceğini belirterek soruşturma açmaya direndi. Kadının ısrarlı şikayeti üzerine açılan soruşturma kapsamında O.K.’ye ikaz kararı verildi.

27 Nisan

Cinayet

* İstanbul’da S.K. aracıyla takip ettiği karısı Zübeyde Kamay’ı (31) araç içindeyken kırmızı ışıkta tabancayla öldürdü, yanındaki iş arkadaşı, aracın sürücüsü erkek V.Y.’yi ağır yaraladı. Erkek cinayetten sonra kaçtı, ertesi gün yakalandı.

* İstanbul’da M.B., Şennur Topdemir’i evden çıktıktan sonra sokakta tabancayla öldürdü. Erkek cinayetten sonra intihar etti. (Erkeğin Şennur Topdemir’le yakınlık derecesi haberlere yansımadı)

* Mardin’de Suriyeli bir erkek, Suriyeli bir kadını öldürdü. Cinayetten sonra Suriye’ye kaçmaya çalışan erkek sınırda yakalandı. (Erkek ve kadının yakınlık dereceleri, yaşları ve cinayet sebebi haberlere yansımadı)

Faili Yeni Belirlenmiş Cinayet

* Diyarbakır’da 7 Kasım 2012’de karısı Hasibe Aşuroğlu’nu (44) ve abisi Selahattin Aşuroğlu’nu (57) tabancayla öldürdükten sonra sahte kimlikle hayatına devam eden Y.A. (58) Maraş’ta yakalandı. Erkek ilk ifadesinde suçunu itiraf etti, bir anlık cinnet sonucu cinayeti işlediğini söyledi.

Tecavüz

* Karabük’te altı ay önce N.K., o dönemki sevgilisi Türkmenistan vatandaşı G.I.’ya evinde tecavüz etti, ardından söylememesi için bir süre tehdit etti. G.I. olaydan üç ay sonra sevgili olduğu Y.Ç.’nin yönlendirmesi ile erkekten şikayetçi oldu, tedbir kararlarının uygulanmasını talep etti. Gözaltına alınan N.K. suçlamaları reddetti ve serbest bırakıldı.

Şiddet/Yaralama

* Adana’da Ö.A., karısı A.Ö.’yı kıskandığı için evde darp etti. Hayatta kalan kadın, polis merkezine giderek can güvenliğinin olmadığını söyledi, Ö.A. için darp raporu alındı. Ö.A. erkekten şikayetçi olmadı.

Taciz

* Kocaeli’de bir üniversitede öğretim üyesi K.D., birden fazla öğrenci kadına cinsel tacizde bulundu. Kadınların şikayeti üzerine Rektör, K.D.’yi açığa aldırdı, soruşturmanın tamamlanmasından bir gün sonra meslekten ihraç ettirdi.

28 Nisan

Cinayet

* Muğla’da A.B. (56) karısı Sevil Bektaş’ı (43) başına sert bir cisimle vurarak öldürdü. Erkek cinayetten sonra intihar etti. Sevil Bektaş’ın A.B. ile geçen ay evlendiği ifade edildi.

Cinayete Teşebbüs

* İstanbul’da Ö.Y. birlikte çalıştığı karısı D.Y.’yi boşanmak istediği için işyerinde tabancayla ağır yaraladı. Cinayete teşebbüs eden erkek intihar etti. D.Y.’nin hayati tehlikesi devam ediyor. Çiftin geçen yıl çocuklarını kaybettiği, Ö.Y.’nin daha önce intihara teşebbüs ettiği öne sürüldü, cinayet günü D.Y.’nin boşanmaya karar verdiğini söylediği ifade edildi.

Taciz

* Konya’da M.Y. (26) bisikletiyle tanımadığı kadınları sokakta sarkıntılık ederek taciz etti. Çeşitli suçlardan kaydı olan erkek tutuklandı. (Saldırganın kaç kadını taciz ettiği haberlere yansımadı)

29 Nisan

Şiddet/Yaralama

* Aksaray’da İ.E. (68), karısı Ş.E.’yi (65) evde darp etti. Ş.E. hafif yaralı olarak hastaneye kaldırılırken erkek gözaltına alındı.

* Ankara’da birkaç erkek polis, seks işçisi biri Suriyeli iki trans kadını ve yanlarındaki erkek müşteriyi darp etti.  Polisler havaya ateş açtı, kadınlara sözlü şiddet uyguladı. Çevredeki trans kadınların gelmesi üzerine, polisin yerdeki kovanları toplayarak uzaklaşmaya çalıştığı ifade edildi. Kadınların çağırması üzerine olay yerine gelen başka bir polis ekibi tarafları sakinleştirdikten sonra işlem yapmadan olay yerinden ayrıldı.

Çocuk İstismarı

* Tekirdağ’da A.K. (22) ile H.Ç. (17) aynı mahalleden tanıdıkları İ.G.’ye (13) farklı zamanlarda cinsel istismarda bulundu. Erkekler çocuğun cinsel istismarından tutuklandı.

* Trabzon’da asistan doktor M.B., hasta S.Ş.’ye (16) hastanede muayene sırasında cinsel istismarda bulundu. Olaydan sonra S.Ş. durumu annesine ve erkek kuzenine anlattı, hastaneye gelen erkek kuzeni M.B.’yi darp etti ve ardından tutuklandı. S.Ş.’nin ailesiyle olayın olduğu gün erkekten şikayetçi olduğu ifade edildi.

Seks İşçiliğine Zorlama

* Trabzon’da bir erkek alıkoyduğu yabancı uyruklu bir kadına zorla seks işçiliği yaptırdı. İhbar üzerine erkek gözaltına alındı.

* İzmir’de Özbekistanlı bir erkek ve Türkiyeli iki kadın, iş vaadiyle İzmir’e çağırdıkları İranlı bir kadına zorla seks işçiliği yaptırdı. Kadının ihbarı üzerine ikisi kadın üç kişi gözaltına alındı.

30 Nisan

Cinayet

* İzmir’de M.K. (55) sevgili olma ve görüşme teklifini reddeden Vicdan Özetçi’yi (57) gece yarısı zorla girdiği evinde uyurken tüfekle öldürdü, kadının kızı H.Ö.’yü (37) ağır yaraladı. Erkek cinayetten sonra kaçtı. Vicdan Özetçi’nin öldürülmeden bir süre önce erkekten tehdit edildiği gerekçesiyle şikayetçi olduğu ifade edildi.

* Antep’te M.D. (59) tekrar birlikte yaşamaya başladığı karısı Öznur D.’yi (59) evinin avlusunda pompalı tüfekle öldürdü. Erkek cinayetten sonra teslim oldu. Öznur D.’nin uzun süre önce evden ayrıldığı yakınlarının baskısıyla bir süre önce eve döndüğü  ifade edildi.

* Çorum’da A.B. (64) karısı Hanife Bicil’i (64) başına çekiçle vurarak öldürdü. Erkek cinayetten sonra teslim oldu.

Çocuk İstismarı

* Bursa’da öğretmen A.A.K., iki kız öğrencisine cinsel istismarda bulundu. Çocuklardan birinin şikayetçi olduğunun öğrenilmesi üzerine diğer çocuğun da şikayetçi olduğu ifade edildi. Gözaltına alınan erkek tutuklandı.

* Adana’da F.Y. (59) aynı mahallede yaşayan H.K.’yi (9) önce bakkala sonra evine götürdü, cinsel istismarda bulundu. Çevredeki kadınlar durumdan şüphelendi ve kızla konuştu, kızın anlattıkları üzerine olayı polise bildirdi. Gözaltına alınan erkek çocuğun cinsel istismarından tutuklandı.

Şiddet/Yaralama

* Konya’da E.K. (39) sevgilisi F.D.’yi darp etti.  Kadının şikayeti üzerine erkeğe uzaklaştırma kararı verildi. E.K. karardan birkaç gün sonra kararın kaldırılması için bir inşaatın çatısına çıkarak intihar girişiminde bulundu. Erkek polis tarafından olay yerine getirilen F.D.’nin şikayetini geri çekeceğini söylemesi üzerine intihar etmekten vazgeçip çatıdan indi. (ÇT)

  • Etiketler