Erkek Şiddeti Mayıs 2018

Çiçek Tahaoğlu-Begüm Baki 21 Haziran 2018 Türkçe
Facebook Twitter Google

  • TARİH 21 Haziran 2018
  • SÖYLEŞİ Çiçek Tahaoğlu-Begüm Baki
  • HABER Çiçek Tahaoğlu-Begüm Baki
  • YAYIN DİLİ Türkçe
  • PAYLAŞ Facebook Twitter LinkedIn Yazdır

Mayıs’ta basına yansıyan erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakalarının gün gün tam listesi…

Erkekler Mayıs’ta 25 kadını ve dört kadının babasını, birinin kocasını, birinin de 15 yaşındaki oğlunu öldürdü; en az 4 kadına tecavüz etti, 51 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı, 14 kadını taciz etti, 53 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu, 44 kadını yaraladı.

25 kadın cinayetinin yanısıra;

* 2017’de Mersin ve Diyarbakır’da öldürülen üç kadının failleri belirlendi. Mersin’de öldürülen kadın ve kızının, kadının sevgilisi tarafından “namus” bahanesiyle öldürüldüğü; Diyarbakır’da öldürülen 18 yaşındaki kadının ise dini nikahlı kocası ve ağabeyi tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı.

* Ağrı, Muğla ve Mersin’de üç kadının intihar ettiği iddia edildi. Kadınlardan biri dini nikahla evlendirilmiş, 18 yaşında ve hamileydi. Ayrıca Ağrı’da bir kadın intihara teşebbüs etti.

* Edirne’de Meriç nehrinde 30 yaşlarında hamile bir kadın ve 8-10 yaşlarında bir kız çocuğuna ait iki ceset ve Konya’da sulama kanalında bir kadının cesedi bulundu.

Erkekler 2018’in beş ayında en az 97 kadın ve yedi çocuk öldürdü; 30 kadına tecavüz etti; 89 kadını taciz etti; 280 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı; 177 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu; 185 kadını yaraladı.

1 Mayıs

Cinayet

* İstanbul’da polis memuru B.T., yeni boşandığı karısı İmran Kandemir’i (27) tabancayla öldürdü. B.T., boşanmalarından birkaç gün sonra eski karısının intihar ettiği yönünde polise ihbarda bulundu. Cinayeti reddeden B.T. adli kontrolle serbest bırakıldıktan bir süre sonra tutuklandı. (Bu cinayet 10 Nisan’da işlendi, erkeğin tutuklanmasıyla basına yansıdı)

2 Mayıs

Şiddet/Yaralama

* Aksaray’da bir erkek F.Y.’yi (61) darp etti. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

* Isparta’da bir erkek, sevgilisi olduğu öne sürülen kadını sokakta darp etti. Çevredekiler olayı cep telefonlarıyla görüntüleri, erkeği darp etti. Olay yerine gelen polis erkeği gözaltına aldı.

* İzmir’de E.K. (62), kızı M.A.K.’yi (29) evde darp etti. M.A.K., E.K.’nin kendisine 9 yıldır tecavüz ettiği gerekçesiyle şikayetçi oldu. E.K.’nin 6 ay önce genç bir kadını otobüste taciz ettiği, bir süre tutuklu aldığı ifade edildi. Gözaltına alınan ve suçlamaları reddeden erkek tutuklandı.

* Düzce’de M.K., kullandığı araçla tanıdığı G.B.’nin kullandığı aracın önü kesti, aracı durdurmayan kadının kaza yapmasını sağladı. Araçtaki dört kadın ve bir bebek hafif yaralandı. G.B., erkekten şikayetçi oldu.

3 Mayıs

Tecavüz

* Antalya’da devlet memuru A.G., evine gelen ev eksenli temizlik işçisi Kazakistanlı kadına tecavüz etti. Kadının şikayeti üzerine tutuklanan A.G. ilk duruşmada tahliye edildi. A.G.’nin aynı zamanda bir sendikanın kadın kolu sekteri olduğu, olayın duyulmasının ardından 20 üyenin sendikadan istifa ettiği iddia edildi, bu iddia sendika başkanı tarafından yalanlandı. A.G. çalıştığı kurum tarafından açığa alındı. (Olayın ne zaman yaşandığı basına yansımadı.)

Şiddet/Yaralama

* Aksaray’da bir erkek karısını darp etti. Kadın erkekten şikayetçi oldu, erkek gözaltına alındı.

4 Mayıs

Şiddet/Yaralama

* Isparta’da bir erkek, bir restoranın önünde dışarı çağırdığı kadını darp etti. Erkeğe çevredekiler müdahale etti, erkek gözaltına alındı.

Tecavüz

* Kocaeli’de İ.A. (25), 19 yaşındaki sevgilisine buluştukları okul bahçesinde tecavüz etmeye çalıştı. Direnen kadın kaçtı ve erkekten şikayetçi oldu. İ.A. tutuklandı.

Şiddet/Yaralama

* Adana’da bir erkek, erken yaşta evlenen gelini N.Ç.’yi (17) darp etti. N.Ç., yaralı halde gittiği polis merkezinde erkekten şikayetçi oldu.

5 Mayıs

Cinayet

* İstanbul’da askerden izinli çıkan M.S. (21) evinin yakınında Nurhan Doğan’ı (20) sokakta tabancayla öldürdü. Cinayetten sonra intihara teşebbüs eden erkek ağır yaralandı. (Fail ile kadının yanıklık derecesi haberlere yansımadı)  

Seks İşçiliğine Zorlama

* Adana’da 16’sı erkek 18 kişi, Gürcistan uyruklu N.V. (23), N.O. (26) ve O.S.’ye (26) tehdit ederek alıkoydukları evde zorla seks işçiliği yaptırdı. Kadınların evlenme vaadiyle erkekler tarafından Türkiye’ye çağırıldıkları ve ülkelerine geri dönmek istedikleri zaman öldürülmekle tehdit edildikleri ifade edildi. Gözaltına alınan 18 kişi tutuklandı.

6 Mayıs

Cinayet

* Bursa’da cezaevinden izinli çıkan M.H.A. (34) karısı Çiğdem Alpaslan’ı kıskandığı için evinin balkonunda bıçaklayarak öldürdü. Cinayetten sonra kaçan erkek yakalandı. M.H.A.’nın 2013 yılında bir erkeği öldürdüğü için hüküm giydiği, cezaevinden beş gün izin aldığı ifade edildi.

Çocuk istismarı

* Antalya’da bir plajda bir erkek, tanımadığı 16 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu. Kızın çığlık atması üzerine erkek, güvenlik görevlileri tarafından yakalandı.

Seks İşçiliğine Zorlama

* Antalya’da beşi kamu görevlisi olan 12 erkek, Türkiyeli olmayan 20 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı. 21 erkek gözaltına alındı.

7 Mayıs

Şiddet/Yaralama

* Aksaray’da bir erkek karısı C.A.’yı (29) evde darp etti.

Çocuk İstismarı

* İstanbul’da bir lise müdürü H.B., yaşları 18’den küçük yedi öğrenci kız çocuğuna farklı zamanlarda cinsel istismarda bulundu. Olay, çocukların rehber öğretmene istismarı anlatmasıyla ortaya çıktı. Hakkında ‘birden fazla çocuğa karşı cinsel istismar’ ve ‘birden fazla çocuğa karşı cinsel taciz’ suçları kapsamında ceza istendi. Dava İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. (Olayın yaşandığı tarihler basına yansımadı)

8 Mayıs

Şiddet/Yaralama

* Adana’da B.H. (23) sevgilisi F.B.A.’yı (21) kıskandığı için gece boyunca işkence etti. Komşularının ihbarı üzerine gözaltına alınan ve serbest bırakılın B.H. Savcılığın itirazı üzerine tutuklandı. Hayatta kalan F.B.A yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

* Bursa’da T.Ö. (17) sevgilisi Z.Y.’yi (17) göğsünden bıçaklayarak ağır yaraladı. Erkek aynı bıçakla kendini yaraladı.  Z.Y.’nin hayati tehlikesi devam ediyor, T.Ö. hafif yaralı.

* Muğla’da A.K., ağabeyi K.K. ve yengesi Ü.K. ile birlikte yürüme engelli komşusu M.A.’yı (42) darp etti, tekerlekli sandalyeden itti.  Düşüp başını çarpan ve baygınlık geçiren M.A.’nın çok yerinde kırık olduğu ifade edildi. Gözaltına alınan zanlılar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. A.K.’nin kadına saldırmadan önce bahçesinde topladığı çöpleri M.A.’nın bahçesinin önüne bıraktığı ifade edildi.

Çocuk İstismarı

* Antalya’da lise servis şoförü R.S. (69), yaşları 18’den küçük öğrenci sekiz kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu. Olay çocukların şikayetiyle ortaya çıktı. Soruşturma sonucunda tutuklanan R.S. hakkında Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. (Olayın yaşandığı tarihler basına yansımadı)

9 Mayıs

Cinayet

* Ankara’da A.F. (44) boşanma davası açan karısı Satı Fındık’ı (38) barışma teklifini reddettiği için çocuğunun okulunun önünde tabancayla öldürdü. Erkek cinayetten sonra intihar etti. Satı Fındık’ın açtığı boşanma davasının bu ay sonunda görüleceği ifade edildi.

* Eskişehir’de H.G. (53) araç içinde yanında oturan Derya Kuru’yu (43) ruhsatlı tabancasıyla öldürdü. Erkek cinayetten sonra intihar etti.

* Manisa’da emekli polis M.Ö. (63) sokakta tartıştığı Zeynep Kaya’yı (36) tabancayla öldürdü, ardından kadının kocası Mustafa Kaya’yı (43) öldürdü. Cinayetten sonra kaçan erkek 1 Mayıs’ta teslim oldu, cinayeti borç sebebiyle işlediğini iddia etti. M.Ö. tutuklandı. (28 Nisan’da yaşanan bu olay, zanlının tutuklanmasıyla basına yansıdı. Cinayetin toplumsal cinsiyet temelli olduğuna dair bir veri olmadığı için çetelenin başlığındaki sayıya dahil etmedik)

Şiddet/Yaralama

* Antalya’da M.G., karısı H.G.’yi sokakta darp etti, satırla öldürmekle tehdit etti. Erkeğe uzaklaştırma cezası verildi. Olayın basına yansıması üzerine M.G. Valilik talimatıyla yakalandı.

* Antalya’da bir erkek, karısını arkadaşından eve geç döndüğü için sokakta darp etti, hakaret ve tehdit etti. Erkeğe çevredekiler müdahale etmedi, polis çağırmadı, darp olayını cep telefonuyla kaydetti. Eve dönmek istemediğini belirten kadına erkek, “Sen kimsin de beni isteyeceksin? Ben isterim ya da istemem” dedi.

Taciz

* Kocaeli’de Suriyeli M.S.S., yan sokakta çalışan terzi Z.İ.’yi taciz etti. Erkek kadının şikayeti üzerine gözaltına alındı, adli kontrolle serbest bırakıldı. M.S.S.’nin olaydan iki gün sonra sürekli kadının dükkanın çevresinde dolaştığı, erkeklerin kendisine müdahale ettiği, M.S.S.’nin yakınlarını çağırması üzerine iki tarafından kavga ettiği, iki erkeğin bıçaklandığı ifade edildi. Gözaltına alınan M.S.S. ikinci kez adli kontrolle serbest bırakıldıktan sonra, Savcılığın itirazı üzerine tutuklandı.

* Zonguldak’ta ambulans şoförü S.S. (49), acil tıp teknisyeni olan iki kadını hastaya müdahale ederken gizlice fotoğraflarını çekti. Kadınların şikayeti üzerine gözaltına alınan S.S.’nin telefonundan kadınların fotoğrafı çıktı. S.S. ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

10 Mayıs

Cinayet

* Bursa’da E.A. (40) erken yaşta evlendiği karısı Gonca Aksakal’ı (35) tabancayla öldürdü. Erkek tutuklandı. Gonca Aksakal’ın 20 yıl önce erkekle evlendiği ifade edildi.

Çocuk İstismarı

* İstanbul’da spor hocası B.E., öğrenci D.A.’ya (16) cinsel istismarda bulundu, tehditle dini nikah kıydı, iki yıl boyunca birisiyle görüşürse öldürmekle tehdit etti. Olay, D.A.’nın ailesinin D.A.’nın hareketlerinden şüphelenmesiyle ortaya çıktı, aile B.E. hakkında suç duyurusunda bulundu. B.E. tutuklandı. B.E.’nin uluslararası cihatçı bir terör örgütüne üye olduğu, Türkiye’de yapılan bir saldırıyla bağlantılı olduğu ifade edildi.

* Diyarbakır’da bir erkek, tanımadığı R.A. (7), A.A. (7) ve Z.A.’ya (9) evlerinin girişinde cinsel istismarda bulundu. Erkek, kızların bağırması üzerine kaçtı. Erkek aranıyor.

* Bursa’da B.K. (24), sevgilisi olduğunu öne sürdüğü M.K.’ye (14) parkta cinsel istismarda bulundu. Gözaltına alınan B.K. küçük yaşta kız çocuğuna cinsel istismar suçundan tutuklandı. B.K. adliye çıkışı kaçmaya çalıştı.

Taciz / Çocuk İstismarı

* Antalya’da Ü.B. tanımadığı 30 yaşında bir kadını markette taciz etmeye yeltendi, kadını evine kadar takip etti. O sırada apartman çıkan ve servis bekleyen 12 yaşında bir kıza sözlü cinsel istismarda bulundu. Ü.B. kızın servisten inen arkadaşlarının kendisine müdahale etmesiyle kaçmaya çalıştı, bir apartmana sakladı. Gözaltına alınan erkek tutuklandı.

11 Mayıs

Faili Yeni Belirlenmiş Cinayet

* Mersin’de Ağustos 2017’de bıçakla evlerinde öldürülen Ayşa Cuma (45) ile kızı Uvfa Naasan’ın (19) cinayet zanlısının tanıdıkları Ş.K. olduğu ortaya çıktı. Antep’te yakalanan Ş.K., Uvfa Naasan ile sevgili olduğunu, birlikteliklerinin duyulmaması için cinayeti işlediğini söyledi. Ş.K. tutuklandı.

Çocuk İstismarı

* Kocaeli’de kuzen olan H.E, E.E., S.E. ve dört erkek, kuzenleri İ.E.’ye (16) cinsel istismarda bulundu. Erkeklerin İ.E.’ye 12 yaşından beri sistematik olarak cinsel istismarda bulunduğu ifade edildi. Olay, İ.E.’nin okul yönetimini ihbarıyla ortaya çıktı. Gözaltına alınan erkeklerden dördü tutuklandı, üçü adli kontrolle serbest bırakıldı.

Şiddet/Yaralama

* İstanbul’da N.B.C. komşusu trans K.A.’ya bahçesinde kedi beslediği için sopayla “binada travesti istemiyorum” diyerek saldırdı, kadının direnmesi üzerine K.A.’ya ve erkeği engellemeye çalışan arkadaşı M.D.’ye tüfekle ateş etti, M.D. yaralandı. Gözaltına alınan N.B.C. ifadesinin ardından serbest bırakıldı. K.A. erkekten şikayetçi olurken N.B.C. de K.A.’dan şikayetçi oldu.

12 Mayıs

Cinayet

* Denizli’de E.K. (31) eski karısı Ayşe Karahan’ı (41) evde tabancayla öldürdü. Erkek cinayetten sonra intihar etti. E.K.’nin cinayeti, eski karısına olan nafaka borcundan dolayı işlediği öne sürüldü.

Şiddet/Yaralama

* Manisa’da S.T. (33), karısı C.T.’yi (24) evde darp etti. Evden ayrılan ailesinin evine giden C.T.’yi burada da darp etti, kendisini engellemeye çalışan kadının erkek kardeşi A.K.’yi (19) tüfekle yaraladı, kadını ve ailesini öldürmekle tehdit etti. Olay sırasında tüfekle evden çıkan kadının abisi, S.T.’yi öldürdü.

Çocuk İstismarı

* İzmir’de M. (72) üvey torunu Y.’ye (5) evde cinsel istismarda bulundu. Olay, çocuğunun hareketlerindeki değişimi fark eden ailesi ve anaokulu tarafından ortaya çıktı. Ailenin şikayeti üzerine gözaltına alınan M. tutuklandı. M.’nin daha önce de aileden iki kız çocuğuna da cinsel istismarda bulunduğu ifade edildi. M.’nin yargılanmasına 22 Mayıs’ta başlandı. (Nisan ayında yaşanan bu olay 12 Mayıs’ta basına yansıdı)

13 Mayıs

Cinayet

* Bursa’da D.S. (63) kendisini dolandırdığını öne sürdüğü Hülya Büyükkaplan’ı (28) sokakta bıçakla öldürdü. Kadının arkadaşları tarafından darp edilen D.S. tutuklandı.

Şüpheli Ölüm / İntihar İddiası

* Ağrı’da yeni ay önce dini nikahla evlenen H.K.’nın (18) evde intihar ettiği öne sürüldü. H.K.’nin dört aylık hamile olduğu ifade edildi. H.K.’nin kocası ifadesinin ardından serbest bırakıldı. H.K.’nin abisi kardeşinin intihar ettiğine inanmadığını, şüphelerin bulunduğunu, kocasından şiddet görmüş olabileceğini ifade etti. Ailenin şikayeti üzerine olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

* Muğla’da S.Ö.’nün (46) evde bıçakla intihar ettiği öne sürüldü. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Tecavüz

* Adana’da bir erkek İ.Z.Ç.’ye (33) evinde tecavüz etti, kadını eve kilitledi. Kadın balkona çıkarak yardım istedi. Erkek gözaltına alındı.

Seks İşçiliğine Zorlama

* İstanbul’da altısı erkek dokuz kişi, iş vaadiyle yurtdışından getirdikleri 15 kadına pasaportlarına el koyarak ve zorla senet imzalatarak zorla seks işçiliği yaptırdı. Seks işçiliği yaptırılan bir kadının ihbarı üzerine dokuz kişi gözaltına alındı.

* Kayseri’de sekizi erkek 11 kişi, 10 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı. Gözaltına alınan 11 kişiden altısı erkek yedi kişi tutuklandı.

Taciz

* İstanbul’da C.P. tanımadığı K.G.’yi (25) metrobüs durağında taciz etti. Kadının şikayeti üzerine C.P. hakkında cinsel tacizden soruşturma başlatıldı ve iki ay süreyle kadına yaklaşmama kararı verildi.

Tehdit

* Kocaeli’de bir erkek eski karısı N.G.’yi tehdit etti. N.G.’nin şikayetçi olduğu erkek hakkında bir işlem yapılmadı. N.G., bu ay öldürülen Çiğdem Alparslan için adliye önünde yapılan basın açıklamasında “Boşandığım eşimin tehdidinden dolayı Savcıya, hakime, karakola her gün şikayetçi oluyorum. Daha bu sabah şikayetçi oldum. Darp yok diye geri gönderildim” dedi.

14 Mayıs

Cinayete Teşebbüs

* Kastamonu’da E.Ü. (28) boşanma davası açan karısı A.Ü.’yü (21) barışma teklifini reddettiği için sokakta 17 yerinden bıçaklayarak ağır yaraladı. Olaydan sonra kaçmaya çalışan erkek çevredeki erkekler tarafından darp edildi.

Seks İşçiliğine Zorlama

* İstanbul’da altı erkek, yüksek gelirli iş vaadiyle yasal yollarla Türkiye’ye girişlerini sağladıkları Ukrayna, Rusya ve Belarus vatandaşı 20-25 yaşlarındaki 12 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı. Erkekler gözaltına alındı.

* Antalya’da üç erkek, altı kadına zorla seks işçiliği yaptırdı. Erkekler gözaltına alındı.

15 Mayıs

Nedeni Belirlenememiş Cinayet

* Antep’te akrabaları B.T. (38), Z.T. (35) ve B.T. (45) Hatice Tahir’i evde darp ederek öldürdü. Zanlılar yakalandı. (Cinayetin nedeni ve zanlılar ile Hatice Tahir’in yakınlık derecesi haberlere yansımadı)

Şiddet/Yaralama

* İzmir’de M.B. (22), boşanma davası açan karısı D.İ.B.’yi darp etti. Kadının şikayeti üzerine gözaltına alınan erkek serbest bırakıldı. M.B., evden ayrılan ve ailesinin yanına yerleşen kadını defalarca öldürmekle tehdit etti. D.İ.B. basına yaptığı açıklamada can güvenliğinin olmadığını ifade etti. Erkekle ilgili başka bir işlem yapılıp yapılmadığı basına yansımadı.

* Adana’da E.Z. (25) üvey annesinin Z.Z.’nin evde olduğunu sanarak evini yaktı. Erkek olaydan sonra kaçtı.

16 Mayıs

Cinayet

* Yozgat’ta H.E. (56), karısı Mühibe E.’yi (49) uyurken tabancayla defalarca el ateş ederek öldürdü. Erkek cinayetten sonra teslim oldu.

* Edirne’de İ.Ö. (81) karısı Kıymet Özkan’ı (81) dışarı çıkmak istediği için evde keserle başına burarak öldürdü. Erkek cinayetten sonra tutuklandı.

Şiddet/Yaralama

* Samsun’da B.G. (41), karısı H.G.’yi araç içinde darp etti. Olaydan sonra şikayetçi olan H.G. karakolda baygınlık geçirdi. Erkek gözaltına alındı.

* İzmir’de M.O. (27) eniştesi Sadrettin Yılmaz’ı öldürdü, ablası R.Y.’yi, yeğeni M.Y. (1) ve eniştesinin kız kardeşi H.K.’yi tabancayla yaraladı. Yaralanan R.Y. ve M.Y.’nin durumunun iyi olduğu ifade edildi. R.Y.’nin erkekle evlenmesine ailesinin karşı çıktığı, ailesinin barışmak için çiften 100 bin lira istediği, M.O.’nun cinayeti para verilmediği için işlediği ifade edildi.

* Kırşehir’de muhtar S.D., Halk Eğitim Merkezi öğretmeni R.A.’yı öğrencilerin katılım belgelerini istediği için darp etti. Kadının şikayeti üzerine gözaltına alınan erkek tutuklandı.

Çocuk İstismarı

* Samsun’da bir okulda temizlik işçisi F.D. (39) 13 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu. İhbar üzerine gözaltına alınan erkek adli kontrolle serbest bırakıldı.

* Denizli’de öğretmen F.A. (53) dokuz kız öğrenciye cinsel istismarda bulundu. Ailelerin 28 Şubat’ta yaptığı şikayet üzerine erkek tutuklandı. F.A. cezaevinde intihar etti, intiharla ilgili soruşturma başlatıldı.

17 Mayıs

Cinayet

* Manisa’da D.E., annesi Gülhizar Ersöz’ü (70) av tüfeğiyle evde öldürdü. Erkek cinayetten sonra intihar etti. D.E.’nin psikolojik sorunları olduğu öne sürüldü.

Şiddet/Yaralama

* Adana’da B.B. karısı G.B.’yi (54) evde darp etti, kabloyla boğmaya çalıştı. Erkek olaydan sonra kaçtı.

Taciz

* Zonguldak’ta birkaç erkek, sokakta tanımadıkları bir kadına ve yanındaki erkek partnerine sözlü tacizde bulundu. Erkeğin karşılık vermesi üzerine erkekler kavga etti.

18 Mayıs

Cinayet

* Kastamonu’da G.G. (33) dini nikahlı karısı Pınar Çelik’i (38) kıskançlık bahanesiyle evde bıçakla boğazını keserek öldürdü. Erkek cinayetten sonra teslim oldu. G.G.’nin popüler dizilerde figüran oyunculuk yaptığı ifade edildi.

Çocuk İstismarı

* Kütahya’da dokuz erkek, sosyal medyadan tanıştıkları zihinsel engelli B.Ç.’ye (17) iki yıl boyunca tehditle cinsel istismarda bulundu. B.Ç.’nin ailesiyle yaptığı şikayet üzerine erkekler hakkında soruşturma başlatıldı, gözaltına alınan erkeklerden yedisi serbest bırakılırken iki erkek adliyeye sevk edildi.

19 Mayıs

Cinayet

* Bursa’da H.S. (45), babasının evinde karısı Havva Sakin’i (40) bıçakla, kızı Rümeysa Sakin, (18), oğlu Süleyman Sakin (15) ve babası Hasan Sakin’i (70) tabancayla öldürdü. Erkek cinayetten sonra teslim oldu. H.S.’nin psikolojik sorunları olduğu öne sürüldü. H.S.’nin ilk ifadesinde “huzurluyum, görevimi yaptım” dediği ifade edildi.

Şiddet/Yaralama

* Urfa’da muhtar M.M. (44) karısı İ.B.’yi evde darp etti. Olay sırasında evde bulunan erkek M.M. (18) babası M.M.’yi tabancayla öldürdü.

20 Mayıs

Şiddet/Yaralama

* Kocaeli’de B.S., eski kayınpederinin evinde barışma teklifini reddeden eski karısı D.U. (26) ve eski kayınvalidesi F.U.’yu tabancayla yaraladı, eski kayınpederi İsmail Ulutaş’ı öldürdü. Olay sırasında evde bulunan D.U.’nun kız kardeşi B.U. (17) kaçarak hayatta kaldı. Cinayetten sonra kaçan erkek yakalandı. B.S.’nin 2017 yılında boşandığı, çocuklarının velayetinin kendisine verildiği, bir süredir D.U.’yu barışma teklifini reddettiği için tehdit ettiği ifade edildi.

* İstanbul’da bir restoran yöneticisi, haklarını istediği için işçi G.K.’yi darp etti, tazminatsız işten çıkardı. G.K. darp raporu alarak erkeklerden şikayetçi oldu.

21 Mayıs

Cinayet

* Balıkesir’de T.M. (38) annesi Aytekin Muzmun’u (62) evde telefon kablosuyla boğarak öldürdü. Cinayetten sonra kaçan erkek yakalandı. Tutuklanan T.M. ilk ifadesinde bekar annesinin bir erkekle sevgili olduğunu ve ayrılmayı kabul etmemesi üzerine cinayeti işlediğini söyledi.

* Antep’te M.U (27) sahur yemeği sırasında babası Ali Uçar’ı (61) bıçakla boğazını keserek, annesi Nezihe Uçar’ı defalarca bıçaklayarak öldürdü. Cinayetten sonra kaçan erkek yakalandı.

Şiddet/Yaralama

* Antalya’da iş insanı E.A. (34), barışmak için yaşadığı ülkeden çağırdığı eski karısı Azerbaycanlı S.K.’ye zorla seks işçiliği yaptırmaya çalıştı, direnen kadını defalarca darp etti, 11. kattaki evlerinden aşağıya atarak öldürmeye çalıştı. S.K. çocuklarıyla birlikte evden kaçtı, komşularına sığınarak hayatta kaldı. Şiddet olayı E.A. ve S.K.’nin 6 ve 8 yaşlarındaki iki çocuğu önünde yaşandı. S.K.’nin erkekten beş yıl önce şiddet gördüğü için boşandığı ve Azerbaycan’a yerleştiği ifade edildi. E.A.’nın barışma teklifiyle Türkiye’ye dönen S.K.’nın son olayda Azerbaycan Antalya ve İstanbul Konsolosluklarından yardım istediği, ancak konsolosluklardan böyle bir hizmetlerini olmadığı cevabını aldığı öne sürüldü. S.K.’nin şikayeti üzerine S.K.’ye polis tarafından koruma verilirken, komşularının desteğiyle Azerbaycan’a döndüğü ifade edildi.

22 Mayıs

Cinayet

* Maraş’ta U.A.D. (24) torununun arkadaşı olarak kendini tanıtarak girdiği evde Nazihe Temel’i (79) darp etti, direnen kadını defalarca bıçaklayarak öldürdü, kadının ziynet eşyaları çaldı. Cinayetten sonra kaçan erkek yakalandı. U.A.D.’nin çeşitli suçlardan kaydı olduğu, ifadesin göre; kadını takip ettiği, yalnız yaşadığını öğrendikten sonra hırsızlık yapmak için girdiği evinde öldürdüğü ifade edildi.

* İstanbul’da bir erkek bir hastane önünde Suzan Sarı ve kocası Ramazan Sarı’yı tabancayla öldürdü. Erkek cinayetten sonra kaçtı. Polis, cinayetin rakip firmaların servis şoförleri arasında çıkan kavgayla ilgili olduğunu belirledi. (Bu cinayet toplumsal cinsiyet temelli olmadığı için çetele başlığında yer alan sayıya dahil değil.)

Faili Yeni Belirlenmiş Cinayet

* Diyarbakır’da 23 Temmuz 2017’de intihar ettiği öne sürülen Pelda K.’nın (18) cinayet zanlısının dini nikahlı kocası ve akrabası olan H.O. ve abisi Ş.O. olduğu ortaya çıktı. H.O. hakkında kasten öldürmeden dava açıldı. Erken yaşta ve zorla evlendirilen Pelda K.’nın öldürülmeden önce H.O.’ya tanımadığı bir erkeğin kendisini taciz ettiğini söylediği öne sürüldü. Pelda K.’nın 2011 yılında 12 yaşındayken H.O. tarafından kaçırıldığı, ailenin kayıp ihbarı üzerine arandığı ve bulunamadığı, bir yıl sonra ortaya çıktığı sırada hamile olduğu ve bu yüzden ailenin şikayeti geri çektiği ifade edildi. Ş.O. ile ilgili hukuki süreç basına yansımadı.

Şiddet/Yaralama

* İstanbul’da bir havaalanında erkek taksi şoförleri, UBER taksi olduğunu öne sürdükleri bir araca saldırdı, içindeki iki kadını darp etti, zorla araçtan indirdi. Darp ve saldırıdan sonra olay yerine gelen polis ekipleri erkek şoförleri alandan uzaklaştırdı.

23 Mayıs

Şiddet/Yaralama

* İstanbul’da taksi şoförü Ş.G., yolda yürüyen C.A.’ya aracından inip kafa attı, darp etti. Erkek C.A.’yı önce araca çekmeye çalıştı, direnen kadını yola fırlatıp kaçtı. Olay sırasında C.A.’nın yanında bulunan 10 yaşındaki kız kardeşi İ.B.’ye ise minibüs şoförü bir erkek aracına değdiği için yumruk attı. C.A. ve İ.B. darp raporu alarak erkeklerden şikayetçi oldu. Gözaltına alınan, birçok suçtan kaydı bulunan Ş.G. tutuklandı. C.A., basına verdiği röportajda olay sırasında çevrede bulunanların erkeğe müdahale etmediğini söyledi.

* Bursa’da cezaevi firarisi T.D. (39), dini nikahlı karısı İ.G.’yi (36) kendisini aldattığını düşündüğü için bıçakladı ve rehin aldı. Üç saatin sonunda teslim olan T.D. gözaltına alındı. İ.G. ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Olay sırasında müşterek çocukları 9 aylık E. evde bulunuyordu.

* Malatya’da hakkında uzaklaştırma kararı bulunan F.T. (44) zorla girdiği evde çocukları A.Y.T. (19), Y.T (10) ve E.T.’yi (8) bıçakla rehin aldı. F.T., yarım saat sonra teslim oldu.

* Muğla’da emekli polis H.A. girdiği dükkanda işletme sahibi F.N.K. (48) ve kızı F.T.’yi (27) tabancayla yaraladı. Gözaltına alınan erkek tutuklandı. (H.A.’nın kadınlarla yakınlık derecesi ve saldırı sebebi haberlere yansımadı.)

Çocuk İstismarı

* Kayseri’de F.Y. (40), sokakta arkadaşını bekleyen C.Ö.’ye (12) teşhircilik yaparak cinsel istismarda bulundu, kızı bir binaya çağırdı. C.Ö.’nün şikayetiyle yakalanan erkek tutuklandı.

24 Mayıs

Faili Belirlenememiş Cinayet

* Konya’da sulama kanalında bir kadın cesedi bulundu. Cinayetin birkaç ay önce işlenmiş olduğu öne sürüldü. Cinayetle ilgili soruşturma başlatıldı.

Çocuk İstismarı

* Adana’da H.A., ilkokul çevresinde öğrenci dört kıza cinsel istismarda bulundu. Erkek tutuklandı.

Şiddet/Yaralama

* Bursa’da S.Ç. (39) boşanma davası açan karısı T.Ç.’yi evde darp etti. Kadının şikayeti üzerine erkeğe bir ay uzaklaştırma kararı verildi. S.Ç. hakkındaki karara rağmen olaydan bir hafta sonra eve gitti, kadının kapıyı açmaması üzerine halatla beşinci kattaki eve girmeye çalışırken düştü ve ağır yaralandı.

* Ankara’da O.D., sevgilisi Z.D.’yi hamile olduğunu öğrendikten sonra darp etti. Z.D.’nin nafaka talebiyle aile mahkemesinde başvurusu üzerine, Ankara 2. Aile Mahkemesi, O.D.’nin üç ay süreyle kadına yaklaşamamasına ve tedbir süresince kadına nafaka ödemesine karar verdi. Mahkeme, kararında Z.D.’nin başvurusunu İstanbul Sözleşmesi hükümlerine göre karar bağladığını ifade etti.

* Trabzon’da hakkında uzaklaştırma kararı bulunan A.T., karısı S.T.’yi darp etti. S.T. kendisine sistematik olarak şiddet uygulayan erkekten şikayetçi oldu, bir hafta sonra şikayetini geri çekti. Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı eşe karşı işlenen suçun şikayete tabi olmadığını belirterek A.T. hakkında kemik kırığına sebebiyet verecek şekilde yaralama suçundan 4.5 yıldan 7.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı. (7 Şubat 2018’de yaşanan bu olay, 24 Mayıs’ta basına yansıdı)

Taciz

* Adana’da H.F. tanımadığı engelli bir kadını sokakta taciz etti. Erkek tutuklandı.

* Ankara’da belediye otobüsü şoförü bir erkek, kendisine araç kodunu soran kadına “spastik misin” diye bağırdı, kendisine müdahale eden başka bir kadına “Senin canın kaşınmak istiyor. Otobüste kamera var, in kaşıyayım seni. Kadın kısmısın, erkek işine karışma” diyerek saldırdı. Şoför erkek aracı durdu ve araçtan indi. Olay yerine gelen polislerin kadınları şikayetçi olmamaları için ikna etmeye çalıştığı, kadınların karakola giderek erkekten şikayetçi olduğu ifade edildi.

25 Mayıs

Çocuk İstismarı

* Antalya’da M.Ü. (38) bir hafta içinde elektrikli bisikletle yanlarına yaklaştığı Z.A. (17), D.A. (17) ve yaşı 18’den küçük yedi kız çocuğuna teşhircilik yaparak cinsel istismarda bulundu. Tacize maruz kalan öğrencilerin okulundan bir öğretmen çocuklara psikolojik destek verdiklerini belirtti. M.Ü. yakalandı ve tutuklandı.

* Antalya’da A.İ.Ç. (36) kızları E.Ç. (13) ve E.Ç.’ye (16) cinsel istismarda bulundu. E.Ç.’nin olayı rehber öğretmenin anlatması üzerine öğretmen suç duyurusunda bulundu. Çocukların psikolog eşliğinde ifadesi alındı. A.İ.Ç. tutuklandı. A.İ.Ç.’nin çocuklara yıllardır sistematik olarak cinsel istismarda bulunduğu ifade edildi.

Siber Taciz – Çocuk İstismarı

* Samsun’da Kanada vatandaşı V.B. (40) çocuk pornosu yayınlamak için çocuklarla sosyal medyada iletişime geçip, istismarda bulundu. V.B., Kanada polisi ile yapılan ortak operasyonla yakalandı. V.B.’nin Almanya’da çocukların fotoğraflarını çektiği gerekçesiyle hakkında işlem yapıldığı ve sınır dışı edildiği ifade edildi.

26 Mayıs

Cinayet

* İstanbul’da A.K. (36) eski iş arkadaşı Seher Çetindaş’ı (34) birlikte olma teklifini reddettiği için buluştukları kafede tabancayla defalarca el ateş ederek öldürdü. Erkek, cinayetten sonra olay yerine yakın bir yerde bulunan polis tarafından yakalandı. A.K.’nin uzun süredir Çetindaş’a ısrarla birlikte olmayı teklif ettiği, sürekli reddeden kadını çocuklarını öldürmekle tehdit ettiği, Çetindaş’ın iş değişikliği yaptığı, ancak erkeğin tehdit ve tacizlerine devam edip kadını daha darp ettiği, kadının şikayet üzerine erkeğin tutuklanmayacağını düşündüğü için şikayetçi olmadığı ifade edildi.

Çocuk istismarı

* Muğla’da bir erkek, sevgilisi Ö.D.’nin (15) bikinili fotoğraflarını izinsiz olarak sosyal medyada paylaştı, fotoğraflarının kaldırılmasını isteyen Ö.D.’ye hakaret etti. Sinir krizi geçiren Ö.D. arkadaşları tarafından hastaneye kaldırıldı.

Şiddet/Yaralama

* İstanbul’da kütüphane görevlisi bir erkek, ayağında bot olan bir kadını “Topuklu ayakkabıyla giremezsiniz” diyerek engellemeye çalıştı, “Oruçlu oruçlu asabımı bozma. Giremezsin diyorsam giremezsin” diye bağırarak direnen kadının üzerine yürüdü.

27 Mayıs

Cinayet

* Kayseri’de M.A.K. (72) karısı Selver Kaya’yı (71) evde bıçakla öldürdü. Cinayetten sonra erkek yakalandı.

İntihar / Şüpheli Ölüm

* Mersin’de öğrenci yurdunda kalan İ.Ç.’nin (18) yurt odasından atlayarak intihar ettiği öne sürüldü.

Çocuk İstismarı

* Adıyaman’da esnaf İ.B., yardım etme bahanesiyle dükkanına babasıyla birlikte çağırdığı 11 yaşındaki kız çocuğuna dükkanın bodrum katında cinsel istismarda bulundu. Çocuk, çığlık atarak erkekten kaçtı. Gözaltına alınan İ.B. tutuklandı..

 Taciz

* Kırşehir’de C.A., farklı zamanlarda iki kadına cinsel tacizde bulundu, gasp etti. Kadınların şikayeti üzerine yakalanan erkek tutuklandı.

28 Mayıs

Şüpheli Ölüm

* Edirne’de Meriç nehrinde 30 yaşlarında hamile bir kadın ve 8-10 yaşlarında bir kız çocuğuna ait cesetler bulundu. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Çocuk İstismarı

* Antalya’da A.A. yanında çalışan Suriyeli ailenin 2,5 yaşındaki kızına cinsel istismarda bulundu. Çocuk, A.A. tarafından düştüğü bahanesiyle hastaneye getirildi, doktorun şüphesi üzerine olay ortaya çıktı. A.A. ve iki erkek gözaltına alındı.

Taciz

* İstanbul’da Hindistanlı S.G., eski sevgilisi G.S.’yi barışma teklifini defalarca reddetmesine rağmen defalarca aradı, ısrarı üzerine buluştukları kafede kadının cep telefonunu almaya çalıştı. G.S., olay sırasında babasını aradı, G.S.’nin babası M.S. yanında getirdiği iki erkekle S.G.”yi darp ederek ağır yaraladı. Hastaneye kaldırılan S.G. hayatını kaybetti. Erkekler gözaltına alındı.

29 Mayıs

Cinayet

* Aydın’da M.A.D. (17), annesi Suna Doğru’yu (42) babası Adem Doğru’yu (47) babasının beylik tabancasıyla öldürdü. M.A.D. cinayetten sonra intihar etti. Adem Doğru’nun üç ay önce polislikten emekli olduğu ifade edilirken, Suna Doğru’nun uzun süredir erkekten boşanmak istediği, erkeğin kabul etmediği ve geçen yıl kadını darp ettiği için uzaklaştırma kararı verildiği öne sürüldü.

* Ankara’da Şule Çet (23) çalıştığı plazada sabah karşı ofis camından düşerek hayatını kaybetti. Çet’in olaydan bir süre önce arkadaşına mesaj atarak işvereni Ç.A. hakkında “Buradan çıkamıyorum, adam bana takmış. Bırakmıyor, keşke gelmeseydim” dediği ifade edildi. Ç.A.’nın olaydan sonra önce ortadan kaybolduğu daha sonra karakola giderek ifade verdiği, ellerinde yara izleri bulunduğu belirtildi. Otopsi raporunda da, Çet’in vücudunda boğuşma izleri saptanırken, Ç.A.’nın polis ifadelerinin çelişkili olduğu ortaya çıktı.

Tecavüz

* Muğla’da O.Ş. nişanlısı İngiltereli M.L.’ye (38) evinde tecavüz etti, kadını evde 36 saat boyunca alıkoydu. Hayatta kalan M.L.’nin haber verdiği kuzeni kadının tutulduğu eve polis çağırdı. Polisin tecavüz iddialarını dikkate almadığı, erkek hakkında pasaporta zarar verdiği için işlem yaptığı ve adli kontrolle serbest bırakıldığı öne sürüldü. (M.L. olayı İngiltere basınına anlattı)

Çocuk İstismarı

* Samsun’da N.K. (20) yeni tanıştığı G.Y.’ye (15) alkol aldıktan sonra götürdüğü evinin çatısında cinsel istismarda bulundu. G.Y.’nin ailesiyle yaptığı şikayet üzerine gözaltına alınan erkek tutuklandı.

30 Mayıs

Şiddet/Yaralama

* Antalya’da bir erkek ve bir kadın, randevu alarak muayenehanesine gittikleri doktor A.O.’yu bıçak tehdidiyle bağladı, direnen kadını darp etti. Kadın ve erkek, kadının ziynet eşyalarını çalarak kaçtı.

31 Mayıs

Cinayet

* Kars’ta B.A. (30) sekiz aylık hamile karısı Sezen Alkan’ı (23) defalarca bıçaklayarak öldürdü. Sezen Alkan’ın sezaryenle alınan bebeğinin yaşadığı ifade edildi. Cinayetten sonra kaçan erkek yakalandı. B.A.’nın erken yaşta evlendirildiği belirtildi.

* Adana’da emekli polis H.G. (57) karısı Nilay Güngör’ü (56) boşanmak isteğinden vazgeçmediği için beylik tabancasıyla öldürdü. Nilay Güngör ve H.G.’nin 16 yaşındaki kızı cinayete tanık oldu. Erkek cinayetten sonra tutuklandı.

* Maraş’ta B.M. (44) teyzesi Hanife Akdişli’yi (80) evinde boğazını keserek öldürdü. B.M.’nin cinayetten sonra Akdişli’nin Suriyeli kiracılarını suçladığı ifade edildi. Şüpheli hareketlerinden dolayı gözaltına alınan erkek cinayeti para yüzünde çıkan tartışmada işlediğini itiraf etti.

* Bursa’da N.C. (58) tanıdığı 9 aylık hamile İpek Yılmazcan’ı (37) sokakta tabancayla öldürdü. Sezaryenle alınan bebeğin yaşadığı ifade edildi. Cinayetten sonra kaçan erkek yakalandı. N.C.’nin daha önce işlenen bir cinayet yüzünden Yılmazcan’la arasında husumet bulunduğu, cinayeti bu yüzden işlediği öne sürüldü.

Cinayete Teşebbüs

* Isparta’da O.T. (56) karısı A.T.’yi (43) kolundan ve karnından bıçaklayarak ağır yaraladı, kendisine müdahale eden kızı H.T.’yi (19) de aynı bıçakla yaraladı.  Gözaltına alınan erkek kasten öldürmeye teşebbüsten tutuklandı.

İntihara Teşebbüs

* Aydın’da Z.Y. (34) evinin çatısından atlayarak intihara teşebbüs etti.  Z.Y. ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

Tecavüz

* Ankara’da polis H.M., devriye görevi sırasında evine bırakmak için aracına binen F.C.’ye evinde tecavüz etti. Olayın ardından F.C. erkekten şikayetçi oldu. Tutuklanan H.M. hakkında ‘Kamu görevinin sağladığı yetkiyi kötüye kullanmak suretiyle nitelikli cinsel saldırı’ ve ‘Cinsel amaçlı olarak hürriyetten yoksun kılmak’ suçlarından 25,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. İddianamede gözaltına alınan H.M.’nin “Bir orospu için meslektaşınızı yaktınız” dediği kaydedildi. (25 Nisan’da yaşanan bu olay, fail hakkında hazırlanan iddianame ile Mayıs ayında basına yansıdı)

Çocuk İstismarı

* İstanbul’da market sahibi B.Ü. markette R.G.’ye (8) cinsel istismarda bulundu. Olaydan sonra Ankara’da yakalanan erkeğin benzer suçtan bir süre cezaevinde yattığı ifade edildi. B.Ü. tutuklandı.

Şiddet/Yaralama

* İstanbul’da M.T., boşanma davası açan karısı N.T.’yi adliye çıkışında sokakta darp etti, yere düşürdüğü kadına boşanma evraklarıyla vurdu. Olay sırasında çevredeki temizlik işçisi bir erkek M.T.’ye müdahale etti. Çevredeki erkekler M.T.’yi darp etti. Gözaltına alınan M.T. ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Kadının şikayeti üzerine erkeğe 3 ay süreyle uzaklaştırma cezası verildi. M.T.’ye 26 Nisan’da da bir aylık uzaklaştırma kararı verildiği ifade edildi.

* Aksaray’da O.C. (44) eski karısı Y.E.’yi (38) zorla aracına bindirdi, darp etti ve parasını çaldı. Erkek aranıyor.

* İstanbul’da M.A. bir kadına sokakta yürürken saldırdı, yere düşürdüğü kadını darp etti. Kadının yanındaki arkadaşları ve olay yerindeki sivil polisler erkeğe müdahale etti. Gözaltına alınan M.A. tutuklandı.

Taciz

* İstanbul’da oyuncu T.B., kostüm asistanı Ö.Ş.’yi (19) dizi setinde taciz etti. Ö.Ş. erkekten şikayetçi olacağını açıkladı. Dizinin yapımcısı, T.B. hakkında soruşturma yürütülürse sözleşmeyi fes edeceğini ifade etti. T.B. hakkında dava açıldı.

Şiddet

* Maraş’ta A.B., boşanma davası açan ve annesinin evine yerleşen karısı C.B.’nin annesinin evine Molotof kokteyli attı. A.B.’nin dokuz yıllık evlilikleri süresince kadına sistematik şiddet uyguladığı, boşanma davası açtıktan sonra kadını defalarca öldürmekle tehdit ettiği ifade edildi. C.B. basına yaptığı açıklamada can güvenliği olmadığını belirtti. Madde bağımlısı ve satıcısı olduğu sürülen A.B. ifadesinin ardından serbest bırakıldı. (ÇT)

  • Etiketler