Erkek Şiddeti Aralık 2019

Evrim Kepenek & Ege Öztokat
Facebook Twitter Google

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler, Aralık’ta en az 23 kadını öldürdü.

Erkekler 74 kadına şiddet uyguladı, beş kadına tecavüz etti, 161 kadını da seks işçiliğine zorladı. En az 32 çocuğa cinsel istismarda bulunan erkekler; 28 kadını da taciz etti.

Erkekler, 2019’un ilk on iki ayında en az 328 kadını ve aralarında bebeklerin de olduğu 15 çocuğu öldürdü, 51 kadına tecavüz etti, 712 kadını seks işçiliğine zorladı, 232 kadını taciz etti, 279 çocuğu istismar etti. Erkekler 2019’un ilk on iki ayında 630 kadına da şiddet uyguladı.

2019’da en az 134 kadının ölümü basına şüpheli olarak yansıdı.

Erkekler 2018’in on iki ayında en az 255 kadını ve aralarında bebeklerin de olduğu 17 çocuğu öldürmüş, 61 kadına tecavüz etmiş 188 kadını taciz etmiş, aralarında kız çocuklarının da olduğu 516 kadına zorla seks işçiliği yaptırmış ve 347 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunmuştu.Erkekler, 2018’in on iki ayında en az 380 kadını da yaralamıştı.

1 Aralık

Cinayet

Adana’da E.G. (33) isimli erkek annesi Durdu G.’yi (54) evinde başına sert bir cisimle vurarak öldürdü. Erkeğin madde bağımlısı olduğu, annesini kendisine para vermediği için öldürdüğü, daha önce de annesiyle tartışıp eve zarar verdiği iddia edildi. E.G. gözaltına alındı.

İzmir’de Y.O. isimli erkek boşanma aşamasında olduğu Ceylan O.’yu sokakta bıçaklayarak öldürdü. Polis olay yerinden kaçan erkeği kısa zaman sonra yakalandı.

Şiddet / Yaralama

İstanbul’da C.İ. isimli erkek boşanma aşamasında olduğu 41 yaşındaki E.İ. isimli kadını bıçaklayarak yaraladı. Erkek tutuklandı, kadın hastaneye kaldırılarak yoğun bakıma alındı.

Bilecik’te M.Ö. evine gittiği eski karısı G.Y.’yi (27) bıçakladı. Olay yerinden kaçan erkek dört gün sonra Bursa’da yakalandı, tutuklandı.

Ankara’da 28 yaşındaki Azerbaycan vatandaşı kadın sistematik şiddet gördüğünü, darp sonucu kulağında işitme kaybı olduğunu ama kocasının tedaviye gitmesini engellediğini açıkladı.

İstanbul’da minibüs şoförü erkek iki kadın yolcu M.M. (21) ve K.K.’yi (26) darp etti.

Taciz

İstanbul’da dolmuşta bir erkek iki kadını cinsel taciz etti. Kadınlar dolmuş şoförünün taciz sırasında “İnince halledersin” dediğini, şikayet için gittikleri karakoldaki memurların ise eteklerinin kısa olduğunu söylediklerini açıkladı.

Çocuk İstismarı

Edirne’de A.Ç. (58), S.Ç. (14) isimli kız çocuğuna cinsel taciz iddiasıyla gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerin ardından tutuklandı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Kars’ta 28’i Türkiye vatandaşı olmayan kadınlar olan 41 kişi seks işçiliği ve seks işçiliğine zorlama suçlarından gözaltına alındı.

İstanbul’da Fas vatandaşı bir kadın pasaportuna el konarak seks işçiliğine zorlandığını söyledi. Kadının alkollü olduğu, polis ve muhabirlere saldırmaya çalıştığı iddia edildi.

2 Aralık

Cinayet

Adana’da Y.E. (30) isimli erkek ablasının evindeki eski sevgilisi Leyla B.’yi (29) öldürdü, kadını tabancayla vurduktan sonra intihar etti.

Şiddet / Yaralama

Samsun’da S.K. (61) isimli erkek karısı D.K.’yi (54) üzerine kaynar su dökerek yaktı. Kadın hastaneye kaldırıldı, alkollü gittiği evde karısıyla tartıştığı iddia edilen erkek olay yerinden kaçtı. Gözaltına alınan S.K. çıkarıldığı mahkemece 3 Aralık günü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ertesi gün tutuklandı.

Edirne’de hakkında uzaklaştırma kararı olan bir kişi tartıştığı karısını darp etti.

Edirne’de hakkında uzaklaştırma kararı bulunan D.V. isimli erkek, karısı S.V.’yi birlikte araç devri için gittikleri noterde darp etti. Kadının şikayeti üzerine soruşturma açıldı.

Çocuk İstismarı

İstanbul’da sokakta oyun oynayan bir kız çocuğunu taciz ettiği ve kaçırmak istediği ileri sürülen bir erkek gözaltına alındı. Polis olay yerine gelene kadar çevredekiler erkeği darp etti.

3 Aralık

Şüpheli Ölüm

Aydın’da Gözde Ş. (29) kaldığı otelin 8. katından düşerek öldü. Kadının intihar ettiği iddia edildi.

Tehdit

A.D., Y.K. isimli erkeğin rızası dışında görüntülerini kaydederek kendisine şantaj yaptığını söyleyerek İstanbul’da suç duyurusunda bulundu. Başka kadınlara da aynısını yaptığını ve tehdit ederek para aldığını iddia etti. Y.K. kadın kendisine para vermeyince görüntüleri A.D.’nin yakın çevresine gönderdi ve sosyal medyada paylaştı, kadının aldırdığı uzaklaştırma kararını ihlal etti.

Şiddet / Yaralama

Edirne’de B.S. isimli erkek karısı M.S.’den düğünde takılan altınları istedi, kadın altınların kendisinde olmadığını, annesinden alabileceğini söyleyince B.S. kadını darp etti.

Edirne’de maddi hasara sebep olan trafik kazası sonrası Y.E. karısı M.E.’yi darp etti. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Trabzon’da kocası S.K.’nin (28) kendisini darp ettiğini söyleyen K.K. bir ay süreyle koruma altına alındı. Jandarmanın gözaltına aldığı S.K. kadına şiddet göstermediğini iddia etti. K.K. şikayetinde erkeğin aldatıldığını iddia ederek kendisine şiddet uyguladığını söyledi.

Edirne’de bir erkek minibüste ve yolda yürüyen kadınların yüzüne sıvı madde attı, sonra olay yerinden kaçtı.

Kütahya’da T.İ. boşanma sürecinde olduğu kocasının kendisine evlilik süresince ve boşanma aşamasında sistematik şiddet uyguladığını açıkladı. Basına konuşan T.İ. “Hakim boşamıyor. Eşim ‘karım ve çocuğumu seviyorum’ diyor. Ama sonunda bana şiddet uygulanıyor” dedi. Kadına 6 Aralık’ta jandarma tarafından koruma verildi.

4 Aralık

Cinayet

Ordu’da Ö.A. isimli erkek Ceren Ö.’yü (20) evinin önünde bıçaklayarak öldürdü. Suçunu itiraf eden katil zanlısı “Katliam yapmak istiyordum”, “Kendime yeni avlar aradım ama fırsat bulamadım” gibi ifadeler kullandı. 1 Aralık’ta cezaevinden kaçan Ö.A.’nın olay günü Ceren Ö.’yü 4 kilometre takip ettiği ortaya çıktı. Ö.A. 2005’te olay zamanında 16 yaşında olan D.A.’yı “kasten öldürmeye tam derecede teşebbüs” suçundan 20 yıl hapis cezası almıştı.

Şiddet / Yaralama

Adana’da eski boksör M.K. kahvaltıyı beğenmediği için tartıştığı annesini bıçakla rehin aldı. Arkadaşları M.K.’ye sigara verme bahanesiyle kapıyı açtırınca polis biber gazı sıkarak kadını evden çıkardı.

Samsun’da üniversite öğrenci yurdunda güvenlik amiri erkek, güvenlik görevlisi kadınları “kapıyı geç açtıkları için” darp etti. Kasım ayında yaşanan olay 4 Aralık’ta basına yansıdı. Olaydan sonra erkek müdürün başka bir yurtta görevlendirildiği, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün erkeğin darp ettiği kadınlardan birine ihtar cezası verdiği ortaya çıktı.

Zonguldak’ta H.D. isimli erkek evde karısını darp etti, kendini durdurmaya çalışan oğlunu ise pompalı tüfekle vurdu.

Çocuğa şiddet

Bursa’da İ.T. isimli erkek sevgilisi olan 17 yaşındaki kız çocuğu N.D.’yi sokakta “kıskandığı için” darp etti. Çocuğun babası şikayetçi oldu, şüpheli 6 Aralık’ta gözaltına alındı. İfadesinde “kız arkadaşını kötü yola düşmemesi ve uyuşturucu kullanmaması için darp ettiğini” iddia etti.

M.D. isimli erkek komşusu G.T. isimli hamile kadını 11 Kasım’da kaçırdı ve Çankırı’ya götürdü. Kadının kocası A.T.’nin televizyon programında olayları anlatması üzerine kadın 4 Aralık’ta bulundu, M.D. gözaltına alındı.

Tehdit

Urfa’da Ö.K. isimli erkek eski dini nikahlı karısının kızı E.S.’yi tehdit etti.

M.A. isimli erkek sosyal medya üzerinden bir kadını öldürmekle tehdit etti.

Çocuk İstismarı

Mersin’de kimliği açıklanmayan bir erkek Z.G.K. (15) isimli kız çocuğunu kaçırdı ve üç gün boyunca cinsel istismar etti.

Seks İşçiliğine Zorlama

Antalya’da 5’i Türkiye vatandaşı olmayan 6 kadını seks işçiliğine zorlayan 11 kişi gözaltına alındı.

5 Aralık

Cinayet

Burdur’da oğlunun doğum gününde astsubay kocası ile tartıştığında yaralandığı iddia edilen Gül E. (38), 5 Aralık’ta hastaneye kaldırıldı, 5 gün sonra 10 Aralık’ta hayatını kaybetti. Ön otopsi sonuçlarına göre eski koca M.E. (38) kadını darp etti. M.E. ise ifadesinde kadına vurmadığını iddia ederek “İtekleyince bitişikteki dolaba çarptı” dedi.

Şüpheli Ölüm

Nevşehir’de Yeter Ç. 10. kattaki evinin balkonundan bilinmeyen bir nedenle düşerek öldü. Soruşturma başlatıldı.

Şiddet / Yaralama

Kocaeli’de ayrıldığı karısı A.Y. ile barışmak amacıyla oturduğu binaya gelen A.E. (35) isimli erkek, binanın çatısına çıktı. Kadın komşusu S.M.’ye (22) haber verdi. A.E., A.Y. ve S.M.’yi darp etti. S.M.’nin cinsiyeti basına yansımadı. A.E. gözaltına alındı, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Edirne’de C.O., G.B., F A., R.Ö. ve M.K. isimli beş erkek B.B. isimli kadını silahla tehdit ederek kaçırdı ve darp etti. Kadın, arkadaşına konum attığı için kurtarılabildi. Kadından üzerine kayıtlı evi isteyen erkekler “birden fazla kişiyle silahlı yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçlarından tutuklandı.

Çocuk İstismarı

Antep’te üç öğrenci kız çocuğunu taciz ettiği iddia edilen ilkokul servis şoförü A.P. hakkında suç duyurusunda bulunuldu. A.P. serbest bırakıldı.

İstanbul’da N.D. (55) isimli erkek 4 yaşındaki kız çocuğuna cinsel tacizde bulunduğu için gözaltına alındı. Kamera kayıtları üzerine tacizi itiraf eden erkek tutuklandı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Aksaray’da K.Y. (27) isimli kadını seks işçiliğine zorladığı iddia edilen Ö.B. (19) gözaltına alındı.

6 Aralık

Şiddet / Yaralama

Elazığ’da T.H. (36) isimli erkek dini nikahlı karısı B.B.’yi (37) karnından ve sırtından bıçakladı, kadını yol kenarına atarak kaçtı. Kadın hastaneye kaldırıldı, polis şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

Edirne’de karısı N.K.’ye şiddet uyguladığı iddiasıyla gözaltına alınan S.K. isimli erkek tutuklandı. N.K. ve kızı N.S.K. sığınma evine gönderildi.

Edirne’de Ş.D. isimli erkek evde karısını silahla tehdit ve sözlü taciz ettikten sonra darp etti. Kadının şikayeti üzerine polis şüpheli erkeği aramaya başladı.

Tehdit

Edirne’de G.Ç. isimli erkeğe 10 yıldır telefon üzerinden ilişkisi olan A.K. isimli kadına ses kayıtlarıyla şantaj yaptığı için soruşturma başlatıldı.

Tecavüz

Bursa’da D.Y. (22) sosyal medya üzerinden H.D. isimli erkeğin kendisine deodorantla saldırdığını ve tecavüz ettiğini, kişinin tutuksuz yargılandığını açıkladı. Erkek kadını tekrar tecavüz etmekle ve öldürmekle tehdit etti.

Seks İşçiliğine Zorlama

Kırşehir’de M.G. (53), S.T. (33) ve S.A. (32), Azerbaycan vatandaşı üç kadın A.N. (34), A.H. (39), N.A. (33) ve Türkmenistan vatandaşı A.H.’yi (39) seks işçiliğine zorladığı iddiasıyla gözaltına alındı.

Konya’da 10’u Türkiye vatandaşı olmayan 11 kadını seks işçiliğine zorlayan 2’si Türkiye vatandaşı olmayan 2 erkek ve 3 kadın gözaltına alındı.

Aksaray’da Ö.B. (19) isimli erkek K.Y. (27) isimli kadını seks işçiliğine zorladığı iddiasıyla gözaltına alındı.

Çocuğa şiddet

Siirt’te F.K. isimli erkek lise müdürü kız çocuklarına kıyafetlerini gerekçe göstererek psikolojik şiddet uyguladı ve hakaret etti. Okul müdürü açığa alındı ve hakkında soruşturma başlatıldı.

7 Aralık

İntihara Sürükleme

İstanbul’da Eda Ç., Kasım ayında intihar etti. Olay Eda Ç.’nin arkadaşları ve ailesi kocasının kadına fiziksel, ekonomik ve psikolojik şiddet uygulayarak intihara sürüklediğini açıkladığı için basına 7 Aralık’ta yansıdı.

Tehdit

Diyarbakır’da gerçek ismini söylemeyen, B.G. ismini kullanan kadın, sendika müdürü Y.M.’nin kendisine cinsel saldırı ve ölüm tehdidinde bulunduğunu söyleyerek savcılığa başvurdu. Savcılıkta işlem yapılmadığı için kadın 7 Aralık’ta taciz ve tehdit mesajlarını sosyal medyada paylaştı.

Çocuk İstismarı

Tokat’ta S.Ş., kızları Z.Ş. (16) ve S.Ş.’ye (13) cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklandı. İki çocuk devlet korumasına alındı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Antalya’da 6 kadını seks işçiliğine zorlayan 12 kişi tutuklandı. Zanlıların Türkiye vatandaşı olmayan kadınları iş bulma vaadiyle Türkiye’ye getirdikleri, şiddet uygulayarak seks işçiliğine zorladıkları açıklandı.

Meşru Müdafaa

Denizli’de Afganistan vatandaşı N.T. (26) aynı evde yaşadığı Afganistan vatandaşı iki erkek F.Y. (23) ve L.M.R.’yi (26) bıçaklayarak öldürdü. Adli tıp raporu tecavüz olmadığı bulgusunu verdi ancak kadın erkeklerin kendisine tecavüz ettiğini, bu yüzden öldürdüğünü söyledi.

8 Aralık

İntihara Sürükleme

Diyarbakır’da Remziye Y. şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. R.Y.’nin “ateşli silahla intihar ettiği” ileri sürüldü. Bir tanık Remziye Y.’nin iki yıl önce çocuk yaşta zorla engelli bir erkekle evlendirildiği, kocasının babasının kadına cinsel istismarda bulunduğunu söyledi. Basına konuşan tanık Remziye Y.’nin iki yıl sonra istismar nedeniyle boşandığını, ancak intihar etmeden 4 gün önce ailesi tarafından tekrar evlendirildiğini söyledi.

Şiddet / Yaralama

Kocaeli’de M.C. isimli erkek evde dini nikahlı karısı H.A.’yı “sabah namazı kılmadığı için” darp etti, alnında ve elinde sigara söndürdü, üzerine elektrikli soba fırlattı ve “Seni yakacağım” diye tehdit etti. Kadının 5 aylık hamile olduğu, erkeğin 5 ay önce cezaevinden tahliye edildiği kaydedildi. Kadın şikayetçi oldu ve koruma altına alındı.

Edirne’de S.K. isimli erkek karısı N.K.’yi darp etti.

Taciz

İstanbul’da adres sorma bahanesiyle arabasıyla yaklaştığı D.Ç. isimli kadını penisini göstererek taciz eden C.A. (26) gözaltına alındı.

Edirne’de bir kişi D.Ö. isimli kadının sosyal medya hesabını ele geçirerek seks işçisi olduğu yönünde paylaşımlar yaparak kadının sosyal medyada taciz edilmesine sebep oldu. Şüphelinin eski damadı G.E. olduğunu bildiren kadın şikayetçi oldu.

9 Aralık

Şiddet / Yaralama

Eskişehir’de M.Y. (71) isimli erkek aralarındaki borç konusu yüzünden tartıştığı N.K. (55) isimli kadını göğsünden bıçaklayarak ağır yaraladı. Erkek aynı bıçakla kendisine zarar verdiği sırada polis ekiplerince yakalanınca ikisi de hastaneye kaldırıldı.

Sosyal medyada bir erkeğin düğün sırasında evlendiği kadına tokat attığı görüntüler paylaşıldı.

Çocuğa şiddet

Bursa’da E.B. isimli erkek, kızı P.B. (13) ile tartışan 13 yaşındaki üç kız çocuğu A.B., E.A. ve S.M.’den birini darp etti. Kız çocuğu yere düşünce çevredekiler erkeği uzaklaştırdı. E.B. gözaltına alındı.

Edirne’de B.K. isimli erkek sevgilisi E.K. isimli kadını darp etti. E.K. şikayetçi oldu, erkek hakkında işlem başlatıldı.

Taciz

İstanbul’da G.T. (52) isimli erkek bir parkta zihinsel engelli kadın H.A.’yı (19) taciz etti. Olayı gören lise öğrencisi çocuklar G.T.’yi darp etti. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

Bursa’da metroda M.G. isimli erkek D.U. isimli kadını taciz ettiği iddiasıyla gözaltına alındı, ifadesinden sonra serbest bırakıldı.

Çocuk İstismarı

Tekirdağ’da R.D. isimli restoran işletmecisi erkek, restoranda çalışan 15 yaşındaki kız çocuğunu taciz ettiği gerekçesiyle tutuklandı.

Ankara’da sokakta komşularının çocuğuna cinsel istismarda bulunan İ.B. (70) gözaltına alındı.

İstanbul’da 17 yaşındaki iki kız çocuğuna tecavüz eden, çocukları seks işçiliğine zorlayan 5 erkek gözaltına alındı.

Çocuk kaçırma

Kars’ta eniştesi S.B., eski sevgilisi B.A. ve S.T. isimli bir erkek, M.B. isimli kız çocuğunu kaçırdı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Konya’da bazıları Türkiye vatandaşı olmayan, aralarında eski karısı da bulunan 11 kadını seks işçiliğine zorladığı iddiasıyla S.O isimli erkek ve 5 diğer kişi gözaltına alındı.

Edirne’de 2 erkek 12 kadını seks işçiliğine zorladıkları için gözaltına alındı.

Kocaeli’de M.A. isimli erkek Türkiye vatandaşı olmayan D.Y. ve N.U. isimli iki kadını seks işçiliğine zorladığı için gözaltına alındı.

İstanbul’da Türkiye vatandaşı olmayan E. isimli kadını seks işçiliğine zorlayan iki erkek C.Y. ve M.E. gözaltına alındı.

10 Aralık

Şüpheli Ölüm

Denizli’de Ayşe Ç. (69) evinde başından yaralanmış olarak ölü bulundu. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

Hatay’da Nazlı T.A. isimli kadın öldü. İntihar ettiği iddia edildi, intihar nedeni hakkında açıklama yapılmadı.

Aydın’da Serap Ş. (27) ahırda ölü bulundu. Kadının intihar ettiği iddia edildi.

Şiddet / Yaralama

Amasya’da M.K. isimli erkek boşanma aşamasında olduğu karısı C.K.’yi (37) bıçakla yaraladı. İki çocuklarının da olduğu evde kadını bıçaklayan M.K. (41) olay yerinden kaçınca karısının işyerinin camlarına zarar verdi. Polis arama başlattı.

Bolu’da R.B. isimli erkek bir süredir ayrı yaşadığı dini nikahlı karısı S.Ö.’ye üç kez ateş etti. Mermiler aydınlatma olmayan sokakta şans eseri kadına isabet etmedi. R.B.’den kendine şiddet gösterdiği için ayrılan kadınla barışmak için Bartın’dan Bolu’ya gelen erkek, kadın barışma talebini reddedince kadını takip etti ve sokakta kadına saldırdı.

Edirne’de R.A. isimli erkek hamile karısı F.O.’yu darp etti. Kadının şikayeti üzerinde polis R.A.’yı aramaya başladı.

Edirne’de E.Ö. isimli erkek eski karısı C.G.’yi darp etti ve zorla aracına bindirdi. Polis C.G.’nin şikayeti üzerine kaçan E.Ö.’yü aramaya başladı.

Tehdit

Yüzde 71 engelli olan S. isimli kadın 14 yaşında evlendirildiği, cezaevinden kendisini ölümle tehdit eden ve önceden iki kez öldürmeye teşebbüs etmiş olan eski kocasına karşı koruma istedi. Son olarak kadını evine silahla giderek tehdit ettiği için 3 ay 20 gün ceza aldığı için cezaevinde olan H. isimli erkek hakkında polis yasadışı olarak “koruma masrafları” ödemesi yapmasını isteyerek koruma vermedi.

11 Aralık

Cinayet

İstanbul’da A.G. (29) sevgilisi Didem M.’yi (30) kafasına sert bir cisimle vurarak öldürdü. Kadının cansız bedenini bavula koyan ve iki gün tutan erkek 11 Aralık akşamı polise teslim oldu.

Şüpheli Ölüm

İstanbul’da 2,5 aylık kız çocuğu vücudunda darp izleri ve solunum problemleri ile kaldırıldığı hastanede öldü. Bebeği hastaneye getirdikten sonra kaçan Suriye vatandaşı M.A.S. ve M.J.N. güvenlik kameralarından bulundu ve gözaltına alındı. Bebeğin kısa bir süre önce kocasından ayrıldığı iddia edilen annesi D.N. evde bulunamadı.

Adana’da Derya T. (24) kaldığı otel odasında ölü bulundu. Polis soruşturma başlattı.

Şiddet / Yaralama

Adapazarı’nda Ü.O. isimli erkek 7 aylık hamile F.A.’yı darp etti. F.A.’nın eski sevgilisi T.O.K.’nin erkeğe kadını darp etmesi ve kadının düşük yapmasına sebep olması için para verdiği ortaya çıktı. T.O.K.’nin F.A.’ya kürtaj olması için ısrar ettiği, kadının reddettiği ortaya çıktı. T.O.K.’nin kadını darp etmesi için Ü.O.’ya 35 bin TL verdiği açıklandı.

Edirne’de kocası O.F. ve kocasının babası Y.F., S.F. isimli kadını darp etti.

Taciz

Samsun’da evine tamir için gittiği kadını taciz ettiği ileri sürülen usta D.K. (54) gözaltına alındı, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Tehdit

Trabzon’da F.K. isimli erkek, ayrıldığı karısı E.B.’yi öldürmek üzere cezaevinden kaçtı. Polis erkeğin ölümle tehdit ettiği kadını korumaya aldı. F.K. yakalandı.

Çocuk İstismarı

Antalya’da çocuk doktoru olduğunu söyleyerek iletişim kurduğu ailelerden, çocukların genital bölgelerinin fotoğraflarını istediği iddia edilen C.K. isimli erkek tutuklanarak cezaevine gönderildi ancak zihinsel ve bedensel engelli olduğu gerekçesiyle adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

Tekirdağ’da sosyal medya üzerinden kız çocuklarını taciz eden ilkokul müdürü E.K. açığa alındı. Savcılık soruşturma başlattı.

Ordu’da bir erkek, çocuklara cinsel taciz şüphesiyle bir okul yakınında gözaltına alındı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Burdur’da Y.A. ve A.B. isimli iki erkek İ.A.’yı seks işçiliğine zorladıkları için gözaltına alındı.

Kırklareli’nde bir erkek dört kadını seks işçiliğine zorladığı için gözaltına alındı.

12 Aralık

Cinayet

İzmir’de İ.T. isimli erkek 18 yıldır sistematik şiddet uyguladığı karısı Filiz T.’yi “Seni artık beğenmiyorum. Neden bakımlı değilsin” diyerek darp ederek ve kafasını defalarca duvara vurarak öldürdü. İ.T. yaraladığı Filiz T.’yi evde tuttu, oğlunun teyzelerine ulaşması üzerine kadın hastaneye kaldırıldı. Filiz T. tedavi gördüğü hastanede iki gün sonra 14 Aralık’ta öldü.

Kocaeli’de O.Ş. (47) isimli erkek evde kendini aldattığını düşündüğü için tartıştığı karısı Aslı Ş.’yi sopayla darp etti ve boğarak öldürdü. Gece kadını yatağına yatıran erkek ertesi gün polisi arayarak karısını öldürdüğünü söyledi. Olay yerine gelen polis O.Ş.’yi gözaltına aldı.

Bayburt’ta R.Ç. (34) isimli erkek temizlik işçisi olarak çalıştığı tıp merkezinde Zehra E.’yi (45) boğazını keserek öldürdü, S.A. isimli erkeği de bıçaklayarak ağır yaraladı. R.Ç.’nin Zehra E.’ye aşık olduğu ama kadının S.A. ile evlilik hazırlığında olduğu, R.Ç.’nin bu yüzden cinayet işlediği iddia edildi. Olay yerinde güvenlik görevlileri tarafından yakalanan erkek, polis tarafından gözaltına alındı.

Şüpheli Ölüm

Malatya’da Azize K. (69) isimli kadın evde ölü bulundu. Kocası C.K.’nin kadını işten dönünce evde ölü bulduğu iddia edildi.

İzmir’de denizde Solmaz D.’ye (61) ait olduğu tespit edilen bir kadın cesedi bulundu.

Şiddet / Yaralama

Aydın’da 17 yaşındaki D.A. (17) babasıyla tartışırken onları durdurmaya çalışan annesi H.A.’yı (48) bıçakla yaraladı. D.A. gözaltına alındı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Yozgat ve Ankara’da 4 erkek ve 1 kadın, 15 kadını seks işçiliğine zorlama suçundan gözaltına alındı.

İstanbul’da Türkiye’ye birkaç gün önce iş vaadiyle getirdiği Türkiye vatandaşı olmayan 21 kadını seks işçiliğine zorlayan Ö.M. isimli erkek ve 11 şüpheli gözaltına alındı. Zanlıların kendilerine direnen kadınları sopayla darp ettiği, kaynar suyla yaktığı ifade edildi.

13 Aralık

Cinayet

Mersin’de S.D. (36) boşanma aşamasında olduğu Emine D.’yi (32) işe gittiği sırada tabancayla başından vurarak öldürdü. S.D. aynı silahla intihara teşebbüs etti, hastanede tedavi altına alındı.

Şüpheli Ölüm

Çanakkale’de Ayşe S. (93) isimli kadın evinde çıkan yangın sonucu öldü. Yangının sebebini belirlemek için soruşturma başlatıldı.

Van’da Mizgin S. (23) isimli kadın evinde ölü bulundu. Şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden kadının “psikolojik sorunları olduğu” iddiasıyla ölümüyle ilgili soruşturma başlatılmadığı iddia edildi. Kadının annesi kızının uyku düzensizliği şikayetiyle destek aldığını, psikoloğun kadının “yalnız kalmaması” konusunda uyarıda bulunduğunu, evlilikten sonra “psikolojik sorunlar yaşadığını” söyleyerek intihara sürüklendiğini iddia etti.

Şiddet / Yaralama

Edirne’de Ç.K. isimli erkek evde gece uyuyan karısı G.K.’yi kafasına vurarak, saçını çekerek, yerde sürükleyerek darp etti. Kadın şikayetçi oldu, soruşturma başlatıldı.

İstanbul’da parkta bisiklet üzerindeki bir erkek kendisini yaya yolundan gittiği için uyaran bir kadına saldırdı.

Taciz

İstanbul’da özel halk otobüsünde bir erkek bir kadın yolcuyu taciz etti. Otobüs şoförü durakta durduğu ve polisi aradığı için erkek gözaltına alındı.

Çocuk İstismarı

Ordu’da M.T. (64), 4 yaşındaki Ö.A.E. isimli oğlan çocuğuna cinsel istismar ve darp suçundan tutuklandı. M.T.’nin evinin önünde oyun oynarken kaçırarak ıssız bir yere götüren M.T. gözaltında jandarmaya suçunu itiraf etti. Çocuk hastaneye kaldırıldı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Sakarya’da K.Ş. (22) ve M.G. (25) isimli iki erkek Özbekistan vatandaşı N.R. (32) isimli kadını seks işçiliğine zorladıkları için tutuklandı, kadın sınır dışı edildi.

14 Aralık

Cinayet

Ankara’da Dilek D. (30) boş arazide başından vurulmuş olarak bulundu. Dilek D., A.A. (38) ve G.G.’nin (37) gece araziye giderek yanlarındaki tabancayla atış yapmaya başladığı iddia edildi. A.A., G.G.’ye Dilek D.’nin kendisini vurduğunu söyleyerek olay yerinden uzaklaştı, G.G. ise Dilek D.’yi yaralı buldu ve sağlık ekiplerini çağırdı. Dilek D. öldü. G.G. olay yerinde, A.A. ise evinin yakınlarında gözaltına alındı. G.G. ve A.A. tutuklandı.

Şiddet / Yaralama

Bursa’da B.K. isimli erkek arabasında A.A. (26) isimli kadını darp etti, araç seyir halindeyken kadını arabadan dışarı iterek olay yerinden uzaklaştı. Polis B.K.’yi yakalamak için çalışma başlattı.

15 Aralık

Şiddet / Yaralama

Adana’da S.S. (27) isimli erkek dini nikahlı karısı F.Y.’yi (19) bilinmeyen bir sebepten çıkan tartışmada pompalı tüfekle vurarak yaraladı. Kadın hastaneye kaldırıldı, polis S.S.’yi yakalamak için çalışma başlattı.

Elazığ’da F.G. isimli erkek, annesi H.G.’yi (58) darp etti. Yaralanan H.G. yakınları tarafından hastaneye kaldırıldı, tedavi gördüğü sırada H.G. oğlundan iki yıldır şiddet gördüğünü, daha önce savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu, 3-4 ay sığınma evinde kaldığını söyledi. F.G. tutuklandı.

Taciz

İstanbul’da S.P. isimli erkek iş yerine yürüyen S.K. (36) isimli kadını sokakta takip etti ve fiziksel taciz etti. S.K.’nin bağırması üzerine evlerinden çıkan insanlar kadına yardım etti. S.K. şikayetçi oldu, polis şüpheliyi bulmak için çalışma başlattı, 5 gün sonra gözaltına aldı. Erkeğin “kasten yaralama” suçundan sabıkası olduğu açıklandı.

Bursa’da M.Ö. isimli erkek, bir kadını mesajla taciz ettikten sonra kadının evine gitti. Erkek, kadının kocası ve akrabaları tarafından darp edildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Tehdit

Eski karısı M.A. ve kızı C.G.’yi (23) bıçakla yaralayan, hakkında “kasten öldürmeye teşebbüs”, “kasten yaralama”, “hakaret” ve “tehdit” suçlarından 20,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan S.G., cezaevinden kadınları tehdit etmeye devam etti.

Seks İşçiliğine Zorlama

Antalya’da A.K., B.P., N.O., A.K., M.V., C.Ç., İ.A., A.E., A.K., Y.S., B.K., ve C.A. Türkiye vatandaşı olmayan 10 kadını seks işçiliğine zorladığı için gözaltına alındı. Kadınlar sınır dışı edildi.

16 Aralık

Şiddet / Yaralama

Aydın’da C.K. isimli erkek, üç yıl önce boşandığı eski karısına 8 yıl boyunca sistematik olarak şiddet uyguladı, sürekli tehdit etti. Kadın erkeği 46 kez şikayet etti ama bir sonuç alamadı. Erkek hakkında 5 Aralık’ta uzaklaştırma kararı verildi. Ancak C.K. kadını tehdit etmeye devam etti.

Konya’da G.A. isimli erkek annesini evde rehin aldı, olay yerinden kaçarken evde yangın çıkardı. Kadın erkekten şikayetçi oldu. Olay yerinden kaçan G.A. kısa süre sonra gözaltına alındı.

Konya’da A.Y. (35) isimli kadının yaşadığı siteye başkasını ziyaret etmek için gelen F.A.G. (42) isimli erkek, kadını arabasını kendi arabasının önüne park ettiği için darp ederek kaburgalarını kırdı. 17 Kasım günü yaşanan olay 16 Aralık’ta basına yansıdı. 15 gün sonra yakalanan erkek “kasten yaralama” suçundan tutuklandı.

Taciz

Zonguldak’ta H.P. isimli kadın, zabıta memuru Y.M.’den sokakta kendini takip ettiğini ve taciz ettiğini söyleyerek şikayetçi oldu. Görgü tanıkları erkeğin kadını taciz ettiğini görmediklerini söyledi. Daha önce de halk otobüsünde bir kadını taciz ettiği iddia edilen Y.M. kadından şikayetçi oldu. H.P., Y.M.’ye tepki gösterirken kimliği belirlenmemiş bir kişi kadını tacizden korumak amacıyla Y.M.’yi darp etti.

17 Aralık

Cinayet

Balıkesir’de M.B. (46) isimli erkek birlikte yaşadığı ve sistematik şiddet uyguladığı Nazan C.’yi (35) öldürdü. Gözaltına alınan M.B. kadının intihar ettiğini, kendisi intiharı önlemek isterken parmaklarının tüfeğin mekanizmasına sıkıştığını iddia etti.

Şüpheli Ölüm

Siirt’te Öznur O. (18) 9. kattaki evinin balkonundan düşerek öldü. Kadının çamaşır asarken dengesini kaybederek öldüğü iddia edildi.

Şiddet / Yaralama

Zonguldak’ta tedbir kararı bulunan R.T. (38) isimli erkek, eski karısı F.K.’nin (33) evine gitti ve kadını 3 çocuğunun önünde bıçakladı. Yaralanan kadın hastaneye kaldırıldı, R.T. gözaltına alındı.

Edirne’de Y.B. karısı Ş.B.’yi darp etti. Soruşturma başlatıldı.

İstanbul’da futbol maçında futbol kulübünün iki yöneticisi sahada diğer kulübün basın danışmanı olan H.S. isimli kadını darp etti.

Seks İşçiliğine Zorlama

Bursa’da Türkiye vatandaşı olmayan, Türkiye’ye bakıcı olarak çalışacakları vaadiyle getirdikleri kadınları seks işçiliğine zorlayan bir erkek ve bir kadın gözaltına alındı.

Çocuk İstismarı

Bolu’da kız ve oğlan çocuğu öğrencilerine cinsel tacizde bulunduğu iddia edilen ilkokul öğretmeni H.A. tutuklandı. İki çocuğun ailelerinin şikayetiyle gözaltına alınan erkek sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

18 Aralık

Cinayet

Mersin’de H.D. isimli erkek bilinmeyen bir sebeple tartıştığı karısı Emine D.’yi (39) bıçaklayarak öldürdü. H.D. olay yerinden kaçtı, sonra gözaltına alındı.

Şüpheli Ölüm

Ordu’da Ayten Y. (58) evinde ölü bulundu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Şiddet / Yaralama

İstanbul’da bir erkek aracında kendisine korna çalan kadın sürücüyü darp etti. Olaydan sonra kaçtı.

Taciz

İstanbul’da D.K. isimli erkek E.Ş.’yi telefon aracılığıyla taciz ve tehdit ettiği gerekçesiyle iki ay süreyle uzaklaştırma kararı aldı.

Kütahya’da İ.B. isimli erkek sokakta bir kadını elle taciz etti, evinde yakalanarak gözaltına alındı.

Tecavüz

Samsun’da üniversitede araştırma görevlisi olan erkek H.V., öğrencisi olan kadın S.V.’ye içeceğine ilaç atarak tecavüz etti ve kayda aldı. Görüntülerle şantaj yaparak kendisiyle evlenmeye zorladı, evlilik boyunca işkence etti. Başka kadın öğrenciler de S.V.’ye erkeğin kendilerine tecavüz ettiğini ve şantaj yaptığını söyledi. 2017’den beri süren olaylar S.V. savcılığa şikayetçi olduğunda ortaya çıktı. S.V. şikayetçi olduktan sonra erkek görüntülerin olduğu hard diski sökerek denize attı, “Hah şimdi bulsunlar” dedi ve kadını darp ederek iki gün eve kilitledi. Erkeğin Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Eşe karşı nitelikli cinsel saldırı, eşe karşı eziyet” suçlarından tutuklu yargılanması devam ediyor.

Tehdit

Aydın’da C.K. isimli erkek üç yıl önce boşandığı karısı Z.E.’yi (32) tehdit etti. Z.E. erkek hakkında yaklaşık 46 kez şikayette bulundu. Z.E.’nin basına konuşması üzerine erkeğe arızalı elektronik kelepçe takıldı.

19 Aralık

Cinayet

İstanbul’da B.Y. (51) isimli erkek boşanma aşamasında olduğu, iki yıldır ayrı yaşadığı Gülderen Y.’yi (48) bıçaklayarak öldürdü. Kadın hastaneye kaldırıldı ama müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Olay yerinden kaçan B.Y. ise iki saat sonra gözaltına alındı. Kadının erkek hakkında 23 Ekim ve 23 Kasım arasında bir aylık uzaklaştırma kararı aldırdığı ortaya çıktı.

Şiddet / Yaralama

M.K. (24) isimli erkek Sivas’ta şiddet gösterdiği için kendinden kaçarak İstanbul’a gelen karısı S.K.’yi (20) peşinden İstanbul’a giderek 20 kez bıçakladı. Olay sonrası gittiği kafede gözaltına alındı. Ağır yaralanan kadın hastaneye kaldırıldı. Şüphelinin kaçarken bir kişiye “Eşimi öldürdüm, ne kadar yerim?” dediği belirtildi.

İstanbul’da V.G. isimli erkek altı aylık hamile olan yeğeni S.Y.’yi (22) sokakta kendisine para vermediği için darp etti. Kadın hastaneye kaldırıldı, polis erkeği yakalamak için çalışma başlattı.

Edirne’de H.K. isimli erkek karısı P.K.’yi darp etti. Hastaneye kaldırılan kadın şikayetçi oldu, polis soruşturma başlattı.

Edirne’de U.K. isimli erkek karısı N.K.’yi darp etti ve kadına hakaret etti. Kadın şikayetçi oldu, erkek hakkında yasal işlem başlatıldı.

Eskişehir’de Ü.K. isimli erkek evde tartıştığı karısı P.K. ve kızı G.K.’yi darp etti ve ölümle tehdit etti. Ü.K. kaçtı ama gözaltına alındı, sonra tutuklandı.

Çocuk İstismarı

Adıyaman’da 30 yaşlarında bir erkek sokakta mendil satan Suriye vatandaşı kız çocuğu A.F.’yi (9) fiziksel ve sözlü olarak taciz etti. Çevredekiler polis çağırınca olay yerinden kaçan erkeğin yakalanması için çalışma başlatıldı.

20 Aralık

Şiddet / Yaralama

Kızını yaralayan, tehdit ve hakaret eden F.O. isimli erkek 3 ay uzaklaştırma ve “basit yaralama” suçundan ceza aldı. Tarihi bildirilmeyen olay “Kızına bağırdı diye evine giremiyor” başlığıyla İstanbul Sözleşmesi’ni kötüleme amacıyla haberleştirilince basına yansıdı.

Taciz

Adana’da bir erkek yoldan geçen kadınlara cinsel tacizde bulundu. Sokaktaki esnaf kişinin görüntü kayıtlarıyla daha önceden de şikayet edildiği ama hakkında işlem yapılmadığını söyledi.

Çocuk İstismarı

Zonguldak’ta belediyeye bağlı birimde çalışan G.İ. isimli erkek yanında staj yapan lise öğrencisi Ş.Ç. ve B.K. isimli kız çocuklarını taciz etti. Şikayetçi olan çocukların stajları sonlandırıldı. Savcılık soruşturma başlattı.

21 Aralık

Cinayet

Balıkesir’de E.Y. (18) isimli erkek annesi Vusule Y.’yi (45) demir çubukla başına vurarak öldürdü. Bilinmeyen bir sebeple çıkan tartışmada annesini öldüren E.Y. gözaltına alındı.

Şüpheli Ölüm

Diyarbakır’da Bahar A.’nın (17) bedeni yaşadığı binanın önünde bulundu.

Şiddet / Yaralama

Hukuk bürosunda yönetici S.M. isimli erkek aynı iş yerinde çalışan avukat kadını ödenmeyen maaşlarını istediği için darp etti ve kadına hakaret etti. Kadın suç duyurusunda bulundu ve koruma kararı aldı.

Tecavüz

Tekirdağ’da M.İ. (43) isimli erkek, abisinin eski karısı G.B.’ye (40) tecavüz suçlamasıyla tutuklandı.

Taciz

İstanbul’da üniversiteye bağlı tıp fakültesinden profesör doktor K.G., kanser tedavisi için kendisine gelen D.A. ve N.Y. isimli iki kadını taciz etti.

Seks İşçiliğine Zorlama

Sinop’ta D.K., A.E., H.G., S.Ç., ve A.M. isimli kişiler A.B., B.O. ve M.Ş.’yi seks işçiliğine zorlama suçundan gözaltına alındı.

Akhisar’da biri Türkiye vatandaşı olmayan iki kadını seks işçiliğine zorlayan iki erkek tutuklandı. Türkiye vatandaşı olmayan kadın sınır dışı edildi.

22 Aralık

Cinayet

İstanbul’da Cezayir vatandaşı erkek R.H. (42) karısı Mazouzi F.’yi (52) bıçaklayarak öldürdü. Erkek olay yerinden kaçtı, ertesi sabah polisi arayarak karısını öldürdüğünü itiraf etti. R.H.’nin M.F.’ye bir süredir şiddet gösterdiği, tartışmanın çalışan kadının uzun süredir çalışmayan R.H.’ye iş bulmasını söylemesinden çıktığı ve erkeğin kadını uykusunda öldürdüğü iddia edildi.

Şüpheli Ölüm

İstanbul’da Kevser A. (71) isimli kadın, oğlunun yanında yaşadığı 4. kattaki evin balkonundan bilinmeyen bir sebeple düşerek öldü.

Bursa’da 29 gündür kayıp olan Nazmiye Y. (82) gezmeye gittiği tahmin edilen dağlık alanda ölü bulundu.

Şiddet / Yaralama

Edirne’de Y.E. isimli erkek, karısı K.E.’yi darp etti. Kadının şikayeti üzerine soruşturma başlatıldı.

Taciz

Van’da üniversitede ilahiyat anabilim dalı başkanı öğretim üyesi ve Ensar Vakfı üyesi Ş.G.’nin onlarca kadın öğrenciyi taciz ettiği iddia edildi. Öğrenciler suç duyurusunda bulundu, erkeğin şikayetçi olan öğrencilerin ailelerini tehdit ettiği açıklandı. İdari soruşturma başlatıldı. Olaya ilişkin açıklama yapmak isteyen öğrenciler bilinmeyen numaralardan mesajla yurtlarından ve okuldan atılmakla tehdit edildi.

Bartın’da K.Ü. (50) evinin yan dairesinde oturan iki kadını tuvaletlerine gizli kamera koyarak görüntülediği iddiasıyla gözaltına alındı. Suçunu itiraf etti ama serbest bırakıldı. Bartın Sağlık Müdürlüğü aile hekimi olan erkek hakkında soruşturma başlattı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Bursa’da Türkiye vatandaşı olmayan üç kadını seks işçiliğine zorlayan bir erkek ve bir kadın tutuklandı. Üç kadının da sınır dışı edilmesi için işlem başlatıldı.

23 Aralık

Şüpheli Ölüm

Bartın’da Fatma K. (72) isimli kadın evinde çıkan yangın sonucu öldü. Yangının sebebi henüz belirlenemedi.

İstanbul’da bir kadın belirlenemeyen bir sebeple vapurdan denize düşerek öldü. İntihar ettiği iddia edildi.

İstanbul’da Nihal Ç. (36) evinde kocası tarafından ölü bulundu.

Öldürme Teşebbüsü

İstanbul’da boşanma aşamasında olduğu karısı H.L.’ye saldırmak için yayına pompalı tüfek ve fare zehri alarak sokağa çıkan erkek İ.L. kadının iş yerinin önünde gözaltına alındı.

Şiddet / Yaralama

Adana’da M.K. isimli erkek kullandığı otomobilde yanında oturan N.A. isimli kadını bıçakla yaraladı, dilini kesti. Sonra aracı yol kenarına park ederek kadını bıçaklamaya ve darp etmeye devam eden erkeğe çevredekiler müdahale etti. Darp edilen M.K. ve N.A. hastaneye kaldırıldı. Kadının ağır yaralı olduğu açıklandı.

Kütahya’da D.Y. (58) isimli erkek karısı Y.Y.’yi (40) darp etti, kendisini kızı A.Y. (2,5) ile birlikte eve kilitledi. Karısını darptan suç kaydı bulunan erkek işlemlerin ardından serbest bırakıldı. Y.Y. ve A.Y. sığınma evine yerleştirildi.

İstanbul’da bir erkek sokakta önünde yürüyen kadını saçını çekerek ve tokat atarak darp etti. Erkek duruma müdahale etmeye çalışanlara “O benim karım” dedi. Etraftakiler kadına yardım etmeye çalıştı, erkeğin giderken kadını tehdit ettiğini söylediler. Kadının şikayetçi olmadığı bildirildi.

Taciz

Sakarya’da bir ortaokulda çalışan kadın personel, erkek okul müdüründen mobbing ve cinsel taciz nedeniyle şikayetçi oldu. Okulda bir yıldır çalışan kadın uzun süredir cinsel istismara uğradığını, işten atılma tehdidi aldığını söyledi. Erkek gözaltına alındı, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Çocuk İstismarı

İstanbul’da Avukat Betül Atasoy, bir vakfa bağlı çalışan bir anaokulunda yüzme öğretmeni S.A. isimli erkeğin 5 yaşında bir kız çocuğunu taciz ettiği ve okulun “marka değerine zarar” vereceği için olayın üstünü örttüğünü iddia etti. Vakıf ertesi gün iddiaları reddetti ve kamera görüntülerinin savcılığa teslim edildiğini iddia etti.

Kocaeli’de C.K. isimli erkek iş yerinde 1 oğlan çocuğunu taciz ettiği şikayetiyle gözaltına alındı, mahkemece serbest bırakıldı. Aynı gün 3 kız çocuğunun daha ailelerine C.K.’nin kendilerini taciz ettiğini söylemesiyle C.K. tekrar adliyeye sevk edildi, yine serbest bırakıldı. C.K.’nin serbest bırakıldığını öğrenen komşuları evinin önünde toplandı, polis ekipleri erkeği ve ailesini güvenlik için başka bir yere götürdü. Tepkiler üzerine ertesi gün tutuklandı.

Taciz

İstanbul’da bir erkek sokakta yürüyen Fas vatandaşı bir kadına cinsel saldırıda bulundu. Gözaltına alındıktan sonra ifadesinde “Sarhoştum hatırlamıyorum” diyen erkek serbest bırakıldı. Savcı itiraz dilekçesi yazarak “Alkol almak suç işleme özgürlüğü getirmez. Bu tür davranışlarda bulunanlara ödün verilmesi, bu davranışların daha çok yaygınlaşmasına sebebiyet verir. Şüphelinin serbest bırakılması, gece yalnız başına yürüyen kadınlara karşı bu tür eylemleri yaptırımsız bırakır” ifadelerini kullandı. Üst mahkeme savcının itirazını kabul etti. Şüpheli tekrar gözaltına alındı ve tutuklandı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Kırklareli’nde 19 yaşındaki kısmen zihinsel engelli bir kadını seks işçiliğine sürüklediği şüphesiyle gözaltına alınan 6 kişiden 4’ü tutuklandı.

24 Aralık

Şüpheli Ölüm

Bursa’da kayıp olarak aranan Mediha T.’nin (65) cesedi gölette bulundu. Kadının ölüm sebebini belirlemek için çalışma başlatıldı.

Kütahya’da Havva K. hemzemin geçitte ölü bulundu. Kadına tren çarpmış olabileceği iddia edildi, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Şiddet / Yaralama

İstanbul’da Y.E. isimli erkek boşanma aşamasında olduğu karısı Ö.E.’yi iş yerinde kendisiyle barışmadığı için tabancayla ağır yaraladı. Erkeğin iş yerine çiçekle geldiği, bir süre sonra tartışmaya başlayınca belinden silahını çıkarıp kadına ateş ettiği iddia edildi. Kadın hastaneye kaldırılırken Y.E. olay yerinden kaçtı, bir süre sonra yolda ölü bulundu.

Edirne’de H.K. isimli erkek kendisine eve gelirken neden bir şey getirmediğini sorduğu için karısı B.K.’yi darp etti. Kadın şikayetçi oldu, yasal işlem başlatıldı.

Edirne’de E.D. isimli erkek karısı N.D. ve kızı D.D.’yi darp etti. Soruşturma başlatıldı.

Edirne’de E.Ç. isimli erkek karısı E.Ç.’yi darp etti, kadının da erkeği darp ettiği iddia edildi. İkisi de şikayetçi olmadı.

Taciz

Çanakkale’de bir erkek sokaktan geçen kadınları takip ederek taciz etti, bıçak çekerek tehdit etti.

İstanbul’da başka bir üniversitede öğretim üyesi olan profesör A.G., sınav jürisi olarak göreve geldiği üniversitede kadın öğrencileri sözlü taciz etti ve kadınlara küfür içeren hakaretler etti, kadınlardan birinin çenesini tutarak üstlerine yürüdü. Olayın gerçekleştiği fakültenin dekanlığı olayla ilgili inceleme başlattığını açıkladı. Aynı kurumda kendisine iki yıl önce de öğrencilerin şikayetiyle soruşturma açılan A.G.’nin sözleşmeli girdiği dersi iptal edilmişti. A.G.’nin görevli olduğu kurum açıklama yapmadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Bursa’da M.S. ve C.S. Türkiye vatandaşı olmayan bir kadın dahil dört kadını seks işçiliğine zorlama suçundan tutuklandı, kadınlar sınır dışı edildi.

Muğla’da 28 kişi seks işçiliğine zorlama şüphesiyle gözaltına alındı, 8 iş yeri kapatıldı.

25 Aralık

Şiddet / Yaralama

Kocaeli’de S.T. isimli erkek, karısı F.T.’ye, kızları N.T. ve G.T.’ye şiddet ve tacizde bulundu. Gözaltına alınan S.T. serbest bırakılınca aileyi tehdit etti. F.T. erkeğin N.T. ve G.T.’ye cinsel istismarda bulunduğunu, çocuklarına ve kendisine yıllardır sistematik şiddet uyguladığını söyledi.

Tecavüz

Malatya’da H.K. (23) isimli erkek 6 ay önce “görücü usulüyle” evlendiği D.K. (18) isimli kadını tecavüz ederek zorla hamile bıraktı, erkeğin ailesi kadını sürekli darp etti, kadın evden ayrılarak kendi ailesinin yanına dönünce erkeğin ailesi kadının ailesini tehdit etmeye başladı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Karaman’da İ.G., M.K. ve İ.K. isimli erkekler Türkiye vatandaşı olmayan P.K.’yi seks işçiliğine zorladı. İ.G. ve M.K. tutuklandı, İ.K. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. P.K. sınır dışı edildi.

Çocuk İstismarı

Mersin’de bir ortaokulda özel güvenlik görevlisi M.A.B. isimli erkek hakkında yaşları 12 ve 13 olan 5 öğrenci kız çocuğunu taciz ettiği şüphesiyle soruşturma başlatıldı. Çocukların aileleri şüpheli hakkında şikayetçi oldu.

26 Aralık

Cinayet

Kastamonu’da Ş.A. (70) isimli erkek, bilinmeyen bir sebeple tartıştığı karısı Nesibe A.’yı (65) evde av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Sonra intihar etti.

Şüpheli Ölüm

Denizli’de Nuray Ü. (64) evinde ölü bulundu. Kadının düşüp başını yere çarparak öldüğü kaydedildi, kadının düşme sebebi hakkında açıklama yapılmadı.

Şiddet / Yaralama

Eskişehir’de AKP ilçe başkanı olarak görev yapan bir erkeğin işletmecisi olduğu serviste ilkokulda görev yapan öğretmen kadın Ö.M. ve öğrenci bir çocuğa şiddet uyguladığı iddia edildi.

Hatay’da Türkiye vatandaşı olmayan bir erkek yolda yürüyen, tanımadığı E.G. isimli kadını darp etti. Görgü tanıkları erkeğin bir anda kadına yöneldiği, çelme takıp yere düşürdükten sonra darp ettiğini açıkladı.

Çocuk İstismarı

Denizli’de dini tarikat yurdunda E.T. isimli erkek belletmen 12 yaşındaki oğlan çocuğuna defalarca tecavüz etti. Yurt müdürü erkek M.Ç. olayın üstünü kapatmaya çalıştı. Olay çocuğun yazdığı intihar notunun şans eseri bulunmasıyla ortaya çıktı.

Ankara’da bir ilkokulda temizlik görevlisi olarak çalışan A.Y. isimli erkek 7 ve 10 yaşındaki iki öğrenci kız çocuğunu cinsel taciz etti. Gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, ailelerin tepkisi üzerine tekrar gözaltına alındı.

Diyarbakır’da Ş.A. isimli erkek birlikte yaşadığı kadının 9 yaşındaki kızını cinsel istismardan gözaltına alındı. Kadın olayı Ş.A.’nın karısı S.A.’ya anlattı. Erkek şikayetçi olacaklarını söyleyen iki kadını ve çocuğu darp etti.

Taciz

Kocaeli’de E.E. isimli erkek bir alışveriş merkezinin kadınlar tuvaletine girerek kabinlerden birinin altından cep telefonu kamerasıyla alışveriş merkezindeki mağazalardan birinde çalışan bir kadının görüntüsünü çekmeye çalıştı. Kadın çığlık atınca E.E. tuvaletten çıkarak kaçmaya başladı. Güvenlik görevlilerinin yakaladığı E.E. polis tarafından gözaltına alındı.

27 Aralık

Cinayet

Osmaniye’de İ.K. isimli erkek, kızı Tuğba K.’yi (23) evinde 4 yaşındaki çocuğunun önünde ateşli silahla öldürdü. Tuğba K.’nin babası İ.K. ve karısı K.K. gözaltına alındı. İ.K.’nin kızı ile tartıştığı, kadını “cin sandığı için” öldürdüğünü iddia ettiği öğrenildi. Kadının 4 aylık hamile olduğu kaydedildi.

Diyarbakır’da Deniz K. kucağında bir buçuk yaşındaki çocuğu ile evinde silahla vurulmuş halde ağır yaralı olarak bulundu. Kadın hastaneye kaldırıldı ama hayatını kaybetti. Çocuk polis tarafından koruma altına alındı. Kadını erkek kardeşi S.K.’nin (21) “namus meselesi” diyerek ablasını öldürdüğü iddia edildi, S.K hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Şüpheli Ölüm

İstanbul’da M.A. (28) evinde kocası tarafından ölü bulundu. Ölüm nedeni belirlenemedi.

Van’da Zilan O. (16) isimli çocuk şüpheli şekilde öldü. Soruşturma başlatıldı.

Şiddet / Yaralama

İstanbul’da yolda yürüyen B.Ş. isimli erkek, arabasını İSPARK’ın ücretli otoparkına park eden tanımadığı N.C. isimli kadını “Buraya araba mı park edilir?” diyerek darp etti. Etraftakiler ve polis müdahale etti.

28 Aralık

Şüpheli Ölüm

Konya’da Sevim E. (63) 7. kattaki evinin penceresinden düşerek öldü. Oğlu kadının cam kenarındayken kazayla düştüğünü iddia etti.

Şiddet / Yaralama

İzmir’de A.K. isimli erkek kendisinden boşanmak isteyen karısı H.K.’yi darp etti. Kadın şikayetçi oldu. 14 suçtan sabıkası olan, evinde ve aracında tabanca ve mermi bulunan erkek serbest bırakıldı.

Taciz

Çorum’da halk otobüsünde S.N.S. (20) ve M.K. (20) isimli kadınları taciz eden R.Y. (60) diğer yolcular tarafından darp edildi. Gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Tecavüz

Samsun’da zihinsel engelli kadın L.M.’ye (31) tecavüz ettiği iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan S.G. (57) isimli erkek, kadının tecavüz sonucu doğurduğu çocukla DNA testi uyuşunca tutuklandı.

Tehdit

Bir grup insan apartmanlarında yaşayan trans kadın A.E.’ye fiziksel şiddet gösterdi, ölümle tehdit etti. 2005’ten beri taciz ettikleri için suç duyurusunda bulunmak için polise başvuran kadına “Bunlara görüntünüz ve haliniz sebep oluyordur” dedi. Kadın evine giremediğini, sokağa tek başına çıkamadığını açıkladı.

29 Aralık

Cinayet

Ankara’da D.Ö. (42) isimli erkek kendisinden boşanmak isteyen Deniz Ö.’yü (40) evi terk ettiği için yaşadığı eve gelerek başından vurarak öldürdü, sonra intihar etti. Deniz Ö.’yü daha önce ölümle tehdit eden erkek hakkında kadının uzaklaştırma kararı vardı.

Osmaniye’de M.H.Ç. (30) isimli erkek annesi Fatma Ç.’yi battaniye ile boğarak öldürdü. Kadını kocası evde baygın bularak hastaneye götürdü. M.H.Ç. polis merkezine teslim oldu.

Şüpheli Ölüm

Maraş’ta B.D. (19) doğum yapan ablasının bebeğine isim koyma konusunda çıkan tartışma sırasında 6. kattan düşerek öldü. Kadının tartışma sırasında atladığı iddia edildi.

Manisa’da Nazlım Y. (57) evinde ölü bulundu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Bingöl’de Merve K. (17) sokakta ölü bulundu. Çocuğun intihar ettiği iddia edildi.

İntihara Sürükleme

Bingöl’de Helin Y. (17) apartmanın beşinci katından düşerek öldü. Kız çocuğunun, ailesi kendisine tecavüz eden erkekle evlendirmeye çalıştığı için intihar ettiği iddia edildi.

Şiddet / Yaralama

Samsun’da M.K. (32) isimli erkek karısı E.K.’yi (30) darp etti. Hayati tehlikesi süren, yoğun bakıma alınan kadının görme yetisini kaybettiği belirtildi. Olaydan sonra kadını hastaneye götüren M.K. tutuklandı. Olay günü çıkan olayın sebebi açıklanmadı ama kadının akrabası N.K. erkeğin kadına sistematik olarak şiddet uyguladığını, bir hafta önce kadını “cep telefonunu şarja takmayı unuttuğu için dövdüğünü” söyledi.

30 Aralık

Cinayet

Balıkesir’de A.B. (22) isimli erkek Selin K.’yi (20) öldürdü. Polis Selin K.’nin sevgilisi S.D. (23) ve ev sahibi A.B.’yi gözaltına aldı. A.B. ifadesinde kadını “şaka yapmak için şarjörün boş olduğunu zannettiği silahı kız arkadaşının başına doğrultarak tetiğe bastığı” için öldürdüğünü iddia etti.

İzmir’de E.Y. (30) gasp etmeye çalıştığı erkeğin karısı Hatice G.’yi ve gasp ettiği Fuat Mehmet P.’yi öldürdü. 17 suçtan sabıkası olan ve cezaevinden kısa süre önce çıkan E.Y., Fuat Mehmet P.’yi kendisine para vermediği için öldürdü. Ardından H.G.’yi silah zoruyla evine götürdü ve burada Hatice G.’yi öldürdü. E.Y. polis memuru Y.K.’yi de ağır yaraladı. Kendisi de yaralanan E.Y. hastaneye kaldırıldı. Ona yardım eden S.D. ve M.Ö. gözaltına alındı.

Şüpheli Ölüm

İstanbul’da bir kadın, apartmanın 5. katından aşağı düşerek öldü. İntihar ettiği iddia edildi. Kadının ismi ve yaşı basına yansımadı.

Van’da Bilge E. (27) evinde ölü bulundu. Soruşturma başlatıldı.

Şiddet / Yaralama

Manisa’da açık cezaevinden izinli çıkan A.K. (30) boşanma aşamasında olduğu karısı G.K.’yi (24) 20 kez bıçakladı. Ağır yaralanan G.K. hastaneye kaldırıldı, olay yerinden kaçan A.K. 2 saat sonra polise teslim oldu. G.K.’nin hayati tehlikesi olduğu açıklandı.

Hatay’da Suriye vatandaşı erkek Ö.E. sokakta E.G. isimli kadını darp etti. Kadın hastaneye götürüldü, Ö.E. tutuklandı.

Çocuk İstismarı

İzmit’te R.G. isimli erkek hakkında kız çocuğu F.A.D.’ye (17) cinsel taciz iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

İstanbul’da kızıyla minibüse binen kadın, araçtaki bir erkeği kızını taciz ettiği için şikayet etti. Erkek polis tarafından gözaltına alınmadan önce minibüstekiler tarafından darp edildi.

Taciz

Burdur’da meslek yüksek okulunda erkek araştırma görevlisi M.Ö.T.’nin cinsel saldırısına uğrayan kadın öğrenci S.G.A. tehditler ve baskılar sonucu okulu bırakmak zorunda kaldı. 2019 Ocak ayında olan olay hakkında savcılık 18 Ekim’de S.G.A.’nın ifadesini aldı. Dava açılmadı, S.G.A. okuldaki diğer öğretim görevlileri ve bazı öğrenci gruplarının hakaretleri sonucu kaydını dondurdu. Olay basına 30 Aralık’ta yansıdı.

Biri Nijerya vatandaşı iki erkek H.K. ve K.M.’ye, İstanbul’da A.B. (23) ve S.K.’yi (20) sözlü taciz ettikleri gerekçesiyle üçer aydan ikişer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Erkekler “Selam vermek istedik” dedi. Kadınlar rahatsız olduklarını ve kendileriyle konuşmak istemediklerini söyleyince erkeklerin güldüklerini ve kendilerine bir şeyler söylemeye devam ettiklerini söyleyerek erkeklerden şikayetçi oldu.

31 Aralık

Cinayet

Ankara’da Nazmiye K. (19) 2 aylık bebeğinin yanında bıçaklanarak öldürüldü. Polis kocası S.K. ve onun babası C.K.’yi gözaltına aldı.

Şüpheli Ölüm

Kayseri’de Fethiye K. 11. kattaki evinin penceresinden düşerek öldü. Kadının intihar ettiği iddia edildi.

Şiddet / Yaralama

Adıyaman’da M.S.K., 2 yıl önce boşandığı E.B.’yi evine giderek darp etti. Kadın hastaneye kaldırıldı, kaçan şüphelinin geride bıraktığı motosiklette bıçak ve tabanca bulundu.

Kocaeli’de A.F.T. (47) isimli erkek boşanma aşamasında olduğu, hakkında uzaklaştırma kararı olan F.T.’yi (46) hastanede darp etti, yanında getirdiği tabancayla yere ateş etti.

Taciz

Kocaeli’de S.E. isimli erkek marketten evine dönen E.İ. isimli kadını arkasından koşarak takip etti ve eliyle taciz etti. S.E. ertesi gün yakalanarak gözaltına alındı.