Ekrandan Ekrana Kuir Dayanışma

Ege Öztokat
Facebook Twitter Google

Koronavirüs tedbirleri nedeniyle evlere kapanan ve gelirleri kesintiye uğrayan performans sanatçıları, DJ’ler ve diğer eğlence sektörü çalışanları internet üzerinden topluluklarıyla ve izleyicileriyle buluşmaya devam ediyor.

Düzenledikleri etkinliklerin, çalıştıkları eğlence mekanlarının oluşturduğu ekonomi tamamen duran sanatçıları destekleyebileceğimiz üç yardım kampanyası var: Cengaver Dayanışma FonuClub Coweed ve Queerwaves.

Cengaver Dayanışma Fonu’ndan Metin Fox Akdemir, Efe ve Akış Ka, Queerwaves ekibinden Şevval, Melis, Seçil, Gizem, Kübra ve Efecan kuir sanatçılara ve eğlence sektöründe çalışanlara desteğin önemini bianet’le paylaştı.

Cengaver Dayanışma Fonu ve Şovları

Cengaver Dayanışma Fonu, instagram’dan canlı yayınlarla ve Dudakların Cengi, O Perf Türkiye gibi çok sevilen şovları Youtube ve Twitch üzerinden paylaşarak sanatçıları izleyicilerle buluşturmaya devam ediyor.

Öğrenci ya da yeni mezun olan, bu dönemde işsiz kalan, atanmış ailelerinden destek almadan yaşayan performans sanatçılarına destek bu dönemde hayati öneme sahip. Bu nedenle Cengaver Dayanışma Fonu banka transferiyle ve yurtdışından ve anonim bağış yapmanın da mümkün olduğu Go Fund Me kampanyasıyla  yardım kabul ediyor.

Cengaver Dayanışma Fonu ekibinden performans sanatçısı Metin Fox Akdemir 6 Nisan’da başlayan, beş kişilik bir ekiple yürüttükleri kampanyayı şu sözlerle anlatıyor:

“Biz sahnede kendi oluşturduğumuz bir ekonomiyle para kazanabiliyorduk, şimdi ekonomik kaynağımız bitmiş oldu. AVM’ler, kafeler açılacak ama eğlence mekânlarının ne zaman tekrar başlayacağını bilmiyoruz.

“70’ten fazla performans sanatçısının, DJ’in, performans sanatçılarının kostümlerini hazırlayan modacıların, makyajlarını yapanların olduğu bir yazışma grubumuz var. Başvuruların hepsine destek olmaya çalışıyoruz. Barınma, beslenme ve sağlık giderlerini karşılamaya çalışıyoruz. Kiraları ve beslenme giderlerini karşılıyor, geçiş sürecindeki trans arkadaşlarımızın hormon ilaçlarını alıyoruz. Hayatta kalmak amacımız.”

Club Coweed ve Zoom Partileri

Club Coweed ise bir aydır Cuma ve Cumartesi akşamları Zoom partilerinde buluşuyor. Partilerde DJ’ler ve performans sanatçılarının yanında katılımcılar da görünüyor, konuşuyor ve samimi bir deneyimin parçası oluyor.

Partilere katılmak ücretsiz, ama dayanışmaya katılmak isteyen herkes Club Coweed Patreon sayfasından DJ’lere, performans sanatçılarına ve çalıştıkları mekânlar kapatılan diğer eğlence sektörü çalışanlarına maddi destekte bulunabiliyor. Club Coweed’in Patreon sayfası farklı ücret seçenekleri olan aylık abonelikler sunarak ne kadar süreceği belli olmayan kısıtlamalar döneminde yardımın sürdürülebilir olmasını amaçlıyor.

Club Coweed ekibinden Efe ve Akış Ka parti bittikten sonra da sabaha kadar sohbet edebildikleri, bu dönemde yaşadıkları travmalardan o gün yedikleri yemeklere kadar her şeyi paylaşabildikleri bir ortamın oluştuğunu anlatıyor.

Akış Ka şöyle diyor:

“Bu süreçte işsiz ve eğlencesiz kalınca ve arkadaşlarımızı özleyince bir şekilde Club Coweed’in içinde bulduk kendimizi”.

Efe de“Katılımcı artınca çalan DJ’lere ve performansçılara bir bağış kampanyası açabileceğimizi fark ettik” diyor ve ekliyor “İyi giderse, bizde performans yapmasına da gerek yok, kapıda çalışan biri, bir barmen, bu sektörde çalışan bir insana yardımcı olmak amaç. Biz zaten genelde etkileşimdeyiz.”

Yine Birlikte Dans Edebilmek İçin Queerwaves

Ekrandan Ekrana Kuir Dayanışma - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Go Fund Me buradan kuir gece hayatı çalışanları için yardım toplayan başka bir ekip ise Queerwaves. Queerwaves ekibi kampanyaları için şunları söylüyor:

“Toplumdaki sosyo ekonomik değişimlerden ilk olarak ve en çok prekaryalar yani hiçbir sosyal güvencesi olmayan, günlük yevmiye ile çalışan kesimin etkilendiğini düşünüyoruz, kağıt toplayıcısından tutun seks işçisine, drag queen’lere, DJ’lere kadar. Dolayısıyla kovid virüsü ile ilgili alınan önlemlerden de ilk olarak bu gruplar etkileniyor.

“Eğlence sektörünün de en alt kademesinde olan, günlük performansları ile gelir elde eden kuir eğlence sektörü çalışanları mekânların kapatılmasıyla tüm gelirlerini -en kötüsü de belirsiz bir süreliğine- kaybetmiş oldu. Bu dönemde dayanışma göstermek, birlikte bu beklenmedik zor dönemi atlatabilmek ve kampanyamızda da söylediğimiz gibi bu günleri geride bıraktıktan sonra yine birlikte ‘dans edebilmek’ açısından çok önemli.

“Kapanan mekânlar, iptal edilen etkinlikler ve sokağa çıkma yasakları kuir gece hayatı çalışanlarını alınan tedbirlerin ilk gününden itibaren ekonomik bir çıkmaza itti. Bu kampanyadan tanıdığımız, beraber çalıştığımız ya da bir şekilde bu dönemde en temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bu fona ihtiyacı olan kişilerin faydalanmasını planladık.”

“Seçilmiş ailelerimizle kalabilmek için”

Queerwaves de, Cengaver Dayanışma Fonu da, Club Coweed de karantina döneminde maddi dayanışma ihtiyacından ortaya çıktı. Ancak bu dayanışmanın çok önemli bir boyutu korona tedbirlerinin dışında da süregelmekte olan bir yaşam mücadelesi.

Akış Ka bu konuda şu bilgileri paylaştı:

“Çeşitli kuir mekânlar aile yerleriydi. Farklı dayanışma ağları kuruyorduk, gelir sağlıyorduk. Bunlar daha çok seçilmiş ailelerimiz gibi olan yerlerdi. Şu an bir yandan kimse ne yapabileceğini bilmiyor, bir yandan da dayanışma ile çözüm üretmeye çalışıyoruz.”

Efe de kendi deneyimini şöyle anlattı:

“Ben de öğrenciyim. Partilerde çalışıyordum. Performans yapıyordum. Sektör içinde ufak ufak işlerde maddi kazanç sağlıyorduk, arkadaş çevrelerimiz de bu çevreden insanlar. Yasaklar başladığında, tahmin etmediğimiz şekilde bir anda her yer kapandı. Hepimiz bir anda işsiz kaldık. Bu bir sürü sorun çıkarıyor. Ne kadar süreceğini bilmiyoruz, çoğu arkadaşımız evlerini kapattı. Lubunya olunca, kuir olunca aile evine dönmek verilen mücadelede çok büyük bir kayıp.”

“Amacımız 3-4 kişinin faturalarını ödeyebilmek”

Metin Fox Akdemir de “Bu sahneler hepimizin” diyerek herkesi desteğe çağırdı ve şu vurguyu yaptı:

“Kuir performans alanında var olmak önemli çünkü bu zaten Türkiye’de kuir görünürlük kazanmak demekti. O yüzden bu dönemde de arkadaşlarımızın ailelerine dönmelerini, tehdit altında kalmalarını önlemek istiyoruz. Bu sahneler hepimizin kendini var ettiği alanlar. Kampanyaları var olmamızı destekleyen insanlar destekliyor.”

Queerwaves ekibi de şöyle seslendi:

“Bu dönemde gerçekten hiçbir maddi desteği olmayan, sadece günlük kazançla hayatını devam ettirmeye çalışan, kimliğinden dolayı ailesinden de destek alamadığını bildiğimiz kişileri belirledik. Amacımız 10 kişinin en azından 3-4 ay boyunca faturalarını ödeyebilmeleri, mutfak masraflarını karşılayabilmeleriydi. Kampanyanın devamlılığının olması da bu yüzden önemli.

“Hem Türkiye’den hem yurt dışından dayanışma gösteren birçok kişi oldu. Böylece Nisan ayının son haftası dört günlük sokağa çıkma yasağı başlamadan hemen öncesinde kampanyadan faydalananlara ilk ödemelerini yapabildik. İlk ödemelerden sonra aldığımız geri dönüşler bize kampanyanın devamlılığının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi.

“Geri döndüğümüzde hâlâ gece hayatını bizim için güvenli ve eğlenceli hale getiren sanatçıların bizimle olmaya devam edebilmesi için en küçük destek bile önemli. Bu desteği veremeyecek olsalar da maddi gücü olabilecek birilerine kampanyayı ulaştırmak, yapabilecekleri en önemli destek olacaktır.”

“Birbirimize iyi geldiğimiz özgür alanlar”

Youtube’da, instagram’da yayınlanan Dudakların Cengi ve Club Coweed’in Zoom partileri sosyal mesafe döneminde insanların özlediği özgür, kabullenici sosyal ortamlara, topluluklarıyla hem dertleşebilecekleri, hem eğlenebilecekleri alanlara erişim sağlıyor.

Metin Fox Akdemir bu konuda şu bilgileri verdi:

“Dudakların Cengi Pavyon’u iki bine yakın insan izledi. Belki ailesinin yanında, belki tek başına yaşayan birinin evinin içine bu topluluğu sokmuş oluyoruz. Beraber olduğumuz günleri görüyorlar. Tek başlarına olmadıklarını izlemek, belki onlarla birlikte dans etmek çok önemli, mutluluk getiren bir şey. Yayın günü de maddi ve manevi çok güzel destekler aldık.”

“Hiç beklemediğimiz şeyler yaşıyoruz. Müzik bittikten sonra da sohbet ediyoruz” diyen Akış Ka sözlerini şöyle tamamladı:

Hiç tanımadığım insanlarla tanıştım, 10 tane yeni, çok sevdiğim arkadaşım oldu. Birbirimize iyi geliyoruz, bu süreci ne kadar depresif yaşasak da insan görmeye, birbirimizi, tanımadığımız insanları daha çok dinlemeye başladık.”

Efe de kendi deneyimini şu sözlerle anlattı:

“İlk kez sosyal medya üzerinden arkadaş edindim. Partilerde bir sürü kimlikten insan oluyor çünkü kapsayıcı bir yer. Dertlerimizi paylaşıyoruz. Deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Bazen ekran karşısında uyuyan, uyanınca tekrar aramıza katılanlar oluyor. Yalnız yaşayanlar için hem ekonomik, hem psikolojik bir destek oluyor. Hiçbir fobik, tacizkar söylemi tutmuyoruz. Kamerada kendini göstermek istemeyen insanların bile efektlerle var olabildiği bir yer. Gelen insanları selamlamak, karşı tarafa nasıl dil kullanacağını göstererek böyle bir ortam kurduk. Travmatik şeyleri şakalaşarak atlattığımız bir süreç oluyor.”

Platformların İletişim Bilgileri

Queerwaves Instagram: @queerwaves

Queerwaves yardım sayfası: https://www.gofundme.com/f/support-queer-nightlife-workers-in-istanbul

Club Coweed Instagram: @clubcoweed

Club Coweed yardım sayfası: https://www.patreon.com/user?u=32723954

Cengaver Dayanışma Fonu Instagram: @cengaverdayanismafonu

Cengaver Dayanışma Fonu yardım sayfası: https://www.gofundme.com/f/istanbulite-queer-performers-solidarity-fund