Doç. Dr. Eylem Levelt ‘Women as One’ Araştırma Ödülü’nü Kazandı

6 Ocak 2022 Türkçe
Facebook Twitter Google

Doç. Dr. Eylem Levelt, alanın önde gelen iki kadın kardiyoloji uzmanı tarafından kurulan Women As One’ın en başarılı kadın hekimlere verdiği Araştırma Ödülü’nü Türkiye’den kazanan ilk hekim oldu.

Tıp alanında toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gidermek ve kadın hekimlerin başarılarını daha görünür kılmak amacıyla verilen bu özel ödülü kazanan Levelt, ödülün verdiği sorumlulukla gelecek nesillerin kadın kardiyologlarına destek sunmayı hedeflediğini söyledi.

Bu yıl Avrupa’da da Women as One’ın ‘Escalator Award’ adını taşıyan araştırma ödülüne layık görülen tek hekim olan Levelt, duygularını şöyle özetledi:

“Bu ödüle layık görüldüğüm için onur duydum. Bu ödülün ve beraberinde sunulan mentorluk desteğinin sorumluluğunu ben de gelecek nesillerin kadın kardiyologlarına desteğimi sunarak devam ettirmeyi diliyorum.”

“Projem ciddi sorunlara odaklanıyor”

9. Köy’ün haberine göre, Ödül, de Leeds Üniversitesi’nde sürdüren Doç. Dr. Eylem Levelt, tüm çalışmalarına binaen verildi. Daha önce İngiliz Kardiyovasküler Derneği, Kardiyovasküler Manyetik Rezonans Derneği ve Oxford Üniversitesi gibi köklü kuruluşlardan da çeşitli ödüller kazanan Levelt, bugün altı ayrı proje yürütüyor.

Levelt, son çalışması olan “gebelik sırasında kalp sorunları yaşayan kadınların problemleri” projesinin ödülü kazanmasında önemli rol oynadığını söyledi.

Gebeliği, yüksek tansiyon veya diyabetle komplike olan kadınların ilerleyen zamanlarda kalp yetmezliği, kalp krizi, felç gibi ciddi hayati sorunlarla karşılaştığını söyleyen kardiyoloji uzmanı, “30-32 yaşlarındaki genç kadınlar 10 sene içerisinde farklı kalp problemleriyle karşılaşabiliyor. Projem bu ciddi sorunlara odaklanıyor” dedi.

Levelt, hamilelerin araştırmalara katılmak istemeyeceği düşünüldüğünden bugüne kadar hamilelik sırasında yaşanan kalp sorunlarına araştırmacıların nadiren yöneldiğini söyledi.

Ancak sanılanın aksine projeye hamilelerin ilgi gösterdiğini ifade eden Levelt, devam eden araştırmanın bebeğe ve anneye bir zararı olmadığını özellikle vurguladı. Levelt bu proje ile hastalıkların erken dönemde teşhis edilmesini ve kalp hastalıklarının önlenmesini amaçlıyor.

“Tıp dünyasına hâlâ toplumsal cinsiyet eşitsizliği hakim”

Kardiyoloji alanında kadın hekimlerin başarılarını öne çıkarıp onları liderlik poziyonlarına teşvik etmeyi amaçları arasında gösteren Women as One, kapsayıcı, eşitlikçi ve adil bir iş gücü oluşturmayı hedefliyor. 2019 yılında Dr. Roxana Mehran ve Dr. Marie-Claude Morice tarafından kurulan “Women as One” Kuruluş bu amaçla, her yıl çeşitli kategorilerde ödül dağıtarak kadınları hem maddi hem de mesleki olarak destekliyor.

Doç. Dr. Levelt de tıp alanındaki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekerek, “Tıp fakültelerine başvuranların yüzde 50’sinden fazlasını kadınlar oluştururken profesörlük aşamasına gelenler ve bölüm başkanı olanlar ağırlıklı olarak erkekler” dedi.

“Türkiye’deki hekim dostlar için içim kan ağlıyor”

Levelt, Türkiye’deki hekimlerin zor dönemlerden geçtiği, beyin göçünün bu nedenle arttığı görüşünü dile getirdi: “Türkiye’de çalışma şartlarını düşündüğümde doğruyu söylemek gerekirse içim kan ağlıyor hekim dostlar için.”

Tıp eğitimini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden, doktorasını ise Oxford Üniversitesi’nden alan Doç. Dr. Levelt, yurt dışında mesleğine devam etme tercihini şu sözlerle anlattı: “Haftalık çalışma saatlerimiz nöbetlerle birlikte 100 saati buluyordu. Kliniklerde bir hastaya en fazla 10 dakika zaman ayırabiliyorduk.

“Türkiye’de meslektaşlarım için çalışma şartları o zaman da şimdi de çok ağır maalesef. Bu durum hem sağlık personeli için hem de hastalar için tehlike unsuru taşıyor. İstifa ettikten sonra İngiltere’nin yurt dışından gelen doktorlar için uyguladığı sınavlara girdim ve İngiltere’de uzmanlık eğitimime daha uygun çalışma koşullarında devam ettim.”