Dışarıdaki kadınlar sordu, içerideki kadınlar cevapladı

7 Mart 2022 Türkçe
Facebook Twitter Google

Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınların, LGBTİ+’ların seslerini duyurabilmeye çalıştıkları, sokaklara çıktıkları, alanlarda görünebildikleri nadir günlerden. Kadınlar ve LGBTİ+’lar tüm engellemelere rağmen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde sözlerini söylemek için mücadele ediyor.

Ancak bir de yıllarca mücadele içinde olmuş ama şu anda “içeride” olan kadınlar var. Onların seslerinin kalın hapishane duvarlarından geçip gelmesi hiç de kolay değil. Sadece ciddi hak ihlalleri olduğunda “haber olabiliyorlar”. O da her zaman değil.

bianet olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yıllarca kadın hareketi içinde olmuş, kadının sözünü ön plana çıkarmış, kadınca siyaset yapmış “içeride” tutulan kadınların sesi olmak, sözlerini kamuoyuna taşımak istedik.

Çoğu 2016’dan beri içeride olan siyasetçi kadınlara “Nasılsınız” ve “8 Mart Kadınlar Günü” sorularını sormayı dışarıdaki kadın gazeteciler üstlendi.

Ayşegül Doğan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki Eş Genel Başkanlarından Figen Yüksekdağ’a, Mehveş Evin Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) önceki Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’e, Sabiha Temizkan Dersim Belediyesi önceki Eş Başkanı Nurhayat Altun’a, Candan Yıldız HDP önceki dönem milletvekillerinden Edibe Şahin’e, Banu Güven Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’e, Evrim Kepenek HDP önceki dönem milletvekillerinden Gülser Yıldırım’a, Zeynep Kuray da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önceki Eş Başkanı Gültan Kışanak’a sorularını yolladı.

Aylar öncesinden başlayan çalışmalar ne yazık ki tahmin de ettiğimiz gibi yine hapishanelerdeki zor şartlara takıldı. Mektuplar zamanında ulaşamadı, bir kısım cevaplar da gecikti. Aslında bu gecikmeler de hapishanelerde yaşananların bir özeti.

“Dışarıdaki kadınlar sordu, içerideki kadınlar anlattı” dizisinin çıkış noktası 8 Mart Dünya Kadınlar günü olsa da, sesleri iyice yok edilmeye çalışan tutuklu siyasetçi kadınların cevapları gazetecilere ulaştığında paylaşmaya devam edeceğiz. İçerideki kadınlar özgürlüklerine kavuşana ve takvimdeki her gün kadınlar günü olana kadar.