Oxfam 2021 Raporu: “Eşitsizlik Virüsü”

OXFAM Ocak 2021 Türkçe, İngilizce
Facebook Twitter Google

OXFAM

Koronavirüs salgını, neredeyse her ülkede eşitsizliğin aynı anda artmasına yol açma potansiyeli taşıyor. Virüs mevcut servet eşitsizliklerini ve toplumsal cinsiyet ve ırk temelli eşitsizlikleri gözler önüne serdi, besledi ve arttırdı. En zengin bireyler ve şirketler servetlerine servet katarlarken, 2 milyondan fazla insan hayatını kaybetti ve yüz milyonlarca insan yoksulluğa sürüklendi.

Oxfam 2021 raporuna göre kriz kolektif kırılganlığı ve eşitsizliklerle dolu ekonominin herkesin faydasına işleme konusundaki başarısızlığını gözler önüne seriyor.

Salgından en fazla etkilenen kadınlar

OXFAM 2021 Eşitsizlik Virüsü Raporu’na göre;

  • Eğer Covid-19 sebebiyle olumsuz etkilenen sektörlerde kadın ve erkekler eşit olarak temsil ediliyor olsaydı, 112 milyon daha az kadın şu an işini veya gelirini kaybetme riski altında olurdu.
  • En zengin 1000 milyarderin servetinin pandemi öncesi seviyesine çıkması sadece 9 ay sürdü. En yoksulların durumunun düzelmesi için ise en az 10 yıl gerekiyor.
  • Kriz başladığından bu yana milyarderlerin servetlerinde yaşanan artış, kimsenin pandemi yüzünden yoksulluk çekmemesine ve herkes için Covid-19 aşısının ücretinin ödenmesine yeter ve artar.