“Pandemi Döneminde Kadın” Raporu

İnsan Hakları Derneği
Facebook Twitter Google

İnsan Hakları Derneği

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Kadın Komisyonu, “Pandemi Döneminde Kadın” raporunu bugün açıkladı.

Raporda, 11 Mart ile 11 Mayıs 2020 tarihleri arasında, kadınların yaşadıklarına dair tespitler ve bilgiler yer alıyor.

Özellikle pandemi önlemlerinin, karantinanın ve evde kalma zorunluğunun kadın ve çocuğa şiddet tehlikesini artırdığının vurgulandığı raporda, LGBTİ+’a yönelik hak ihlalleri de sıralandı:

“Sağlık açısından alınması gereken önlemler (evde veya kapalı barınma mekanlarında kalma, okulların kapatılması vb.) şiddet uygulayanla, şiddete uğrayanı aynı mekanlarda kalmaya zorluyor. Bu durum kadınların ve çocukların şikayet mekanizmalarına ulaşmasını da engelliyor. Bu nedenle ev içi şiddetin arttığı ancak kayıt altına alınmadığı, dolayısıyla da bu şiddetle mücadele edilemediği zamanlar yaşıyoruz.”

Raporda ihlaller Ekonomik ve Sosyal Haklar, LGBTİ+ kişilere yönelik hak ihlalleri, Kadına Yönelik Şiddet, Cezaevlerindeki Kadına Yönelik Hak İhlali, İş Cinayetleri, Düşünce ve İfade Özgürlüğü başlıklarında inceleniyor.

Neler yapılmalı?

İhlallerin giderilmesi için de şu tespit ve öneriler açıklandı:

* Pandemi döneminde ekonomik ve sosyal açıdan kadınlar güçlendirilmeli, herhangi bir düzenli geliri olmayan kadınlar tespit edilerek maddi destek sağlanmalıdır.

* İşlerinden edilmiş kadınların iş güvenceleri sağlanmalıdır.

* Kadınların ev içi şiddete uğramalarını engelleyici tedbirler alınmalı, başvuru mekanizmaları çoğaltılmalıdır.

* Kadınların yapmış oldukları başvurular sonucunda gerekli koruma tedbirleri alınmalı, şiddeti uygulama riski olan kişi uzaklaştırılmalıdır.

* Şiddet uygulayanlar hakkında gerekli cezai işlemler uygulanmalı mağdur ve fail aynı mekanlarda bırakılmamalı, bu şekilde davranan kolluk veya herhangi bir birim çalışanı hakkında da soruşturma açılmalıdır.

* Türkiye’nin imzaladığı Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi) uygulanmalıdır.

* 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun tam olarak uygulanmalıdır.

* Şiddete maruz kalmış ve ailesinin yanında da kalmak istemeyen kadınların sığınma evlerine başvuruları kabul edilmeli ve gerekirse karantina uygulanmalıdır.

* Kadın sığınma evleri tam zamanlı çalışmalı ve kapatılanlar acil olarak yeniden açılmalıdır.

* Adliyeler, kadın şiddet başvurularında tam zamanlı çalışmalı ve karakolda kolluk, gelenlerin beyanını almalıdır.

* Sosyal medya üzerinden kadına yönelik şiddet söylemleri ve tehditler için soruşturma açılmalı, tespit edilen kişiler hakkında yasal işlemler yapılmalıdır.

* Resmi kurum ve kuruluşların ayrımcı söylem ve nefret söylemleri hakkında yasal girişimlerde bulunulmalı, Anayasa’nın ilgili hükümlerine uymalıdırlar.